Читај ми!

Дан сећања на жртве холокауста

У Србији се сваке године 22. априла обележава Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Овај дан је посвећен сећању на Србе, Роме и Јевреје, који су страдали у масовним злочинима током Другог светског рата у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији. Тај датум је изабран као сећање на ноћ између 21. и 22. априла 1945. године, када су две групе са више од хиљаду логораша покушале да се пробију из усташког концентрационог логора Јасеновац. Спасило се само њих 91.

Логор Јасеновац је био највећи концентрациони и логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата. Формиран је у августу 1941. године у близини истоименог градића, а уништиле су га усташе априла 1945. године да би сакриле своје злочине.

У недељној емисији говоримо о страдању у логору Јасеновац. У причи су коришћена и сведочанства из радио репортаже аутора Боре Овуке, која је емитована пре 27 година на Радио Београду. Сведочанства су снимљена 1966. године приликом сусрета некадашњих заточеника логора Јасеновац током комеморације жртвама и откривања споменика Камени цвет, аутора архитекте Богдана Богдановића.

Емисију припрема и води Гордана Нешовић.

 

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи