Читај ми!

реприза

Сећања театролога Радослава Лазића

Током 2024. године, у којој Радио Београд обележава 100 година постојања, у оквиру емисије ''Код два бела голуба'' сваког понедељка слушаћемо емисије које  говоре о историји наше радио станице, и о људима који су стварали ту историју.

У вечерашњој говоримо о драмској уметности, филму, радију и позоришту, о уметности режије, и о везама које постоје између драмске уметности и живота. У причу о тим темама води нас Радослав Лазић.

Радослав Лазић (1939-2017), театролог, естетичар и драмски педагог, режирао је више од педесет драмских представа на многим сценама наших театара. Бавио се и радијском, телевизијском и филмском режијом. Теоријски се бавио луткарством, а режирао је и више луткарских представа. Од 1976. године бавио се и педагошким радом на Академији уметности у Новом Саду.

Радослав Лазић је дипломирао је режију на Факултету драмских уметности у Београду, а специјалистичке студије завршио је у Паризу. Држао је предавања у Паризу, Београду, Љубљани, Сарајеву, Техерану и многим другим градовима. Аутор је и приређивач великог броја књига из области драмске уметности, естетике модерног театра и уметности режије. За свој уметнички рад, теоријско промишљање драмске уметности и трајни допринос нашој култури Радослав Лазић је добио бројна вредна признања и награде. Режирао је преко педесет радио-драма за Радио Нови Сад и Радио Београд.

У овој емисији Радослав Лазић говорио је о уметности режије, али и o свом детињству, o првим интересовањима за филм и позориште, о студентским данима, првим режијама, као и о својим многобројним театарским пројектима.

Аутор емисије: Војислав Карановић

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи