четвртак, 23. сеп 2021, 06:30
Прича о кавијару
Некада давно у Кладову се производио врхунски кавијар, толико познат и толико тражен да је, на крају, служен и на броду с трагичном судбином „Титанику”. У почетку, и веома дуго кроз историју, јела га је сиротиња у непрерађеном облику, без соли, можда само с неким додатним зачином. Најквалитетнији кавијар добија се од риба из породице јесетри, којима припада и моруна. Рибе је тада било у изобиљу. У сланој води Црног мора одрастала је до своје полне зрелости, а онда, с јесени и у пролеће, преваљивала и по 800 километара да би се мрестила у дунавским брзацима крај Кладова. На шљунковитом дну реке положила би лепљиву икру, а затим се враћала у црноморске таласе. Ову причу доноси нам кустос Дубравка Вучић из Природњачког музеја у Београду.
У Јутарњем програму говоримо и о иновативним лековима за лечење рака дојке. Последњих месеци из Астразенеце и из Охаја стижу охрабрујуће вести о добрим резултатима тестирања нових лекова. Иновативни лекови за ову болест одавно постоје у свету и наша Агенција за лекове их је регистровала, али нису доступни свима. О томе нам говори докторка Снежана Шушњар онколог.
Ако имате довољно новца и желите да се поновите новим аутомобилом, проблем може да направи једна "ситница" - чип. Због недостатка чипова у целом свету касни и испорука возила. Више детаља сазнаћемо од Милана Белина, председника Асоцијације увозника возила и делова.
Овог четвртка бавимо се и тиме да ли је септембар једнако дуг и скуп као и јануар. Школа, зимница и огрев углавном испразне новчанике.
Уредник и водитељ емисије Николина Миљковић
Будите уз ваш Радио Београд 1.
Autor:
Група аутора
Јутарњи програм Радио Београда 1! Ако сте помислили да је то према чувеној латинској изреци "Carpe diem" - у праву сте. [ детаљније ]
Коментари