понедељак, 24. мај 2021, 10:05
Зашто ракија поскупљује а виски појефтињује?
Још прошле године научници су установили да је несаница једна од последица ковида 19 и то довели у везу са количином мелатонина, односно хормона спавања. Једно од новијих америчких истраживања открива да мелатонин ублажава симтоме болести, а може да има и превентивно дејство. Више информација о томе, али и могућем позитивном утицају других хормона сазнаћемо од ендокринолога, префесорке др Мирјане Шумарац. Поједине земље размишљају већ годинама о забрани адитива Е 171 којег има у жвакама, мајонезу, белој чоколади, пекарским производима, сланим намазима али и козметичким препаратима. Уколико Европска комисија уважи процену ризика по здравље коју је урадила Европска агенција за безбедност хране овај адитив би могао да буде потпуно повучен из употребе. Тим поводом саговорница нам је професорка Хемијског факултета Душанка Милојковић Опсеница.
Ниво алкохола у пићу биће убудуће критеријум за обрачунавање акциза на жестока пића у Србији. Тако ће виски појефтинити, а ракија поскупети. Домаћи произвођачи квалитетних ракија упозоравају да ће због тога многи напустити производњу ,а део отићи у сиву зону. Корист за државу, али и за потрошаче ће бити далеко од очекиване. О томе ћемо разговарати са председником Удружења СРПСКА РАКИЈА Вукосавом Томашевићем.
Уредник и водитељ: Оливера Стајић
Autor:
разни аутори
Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]
Коментари