Реприза

Сећања Боре Драшковића

''Свега је превише на свету, а човеку непрестано недостаје баш оно најважније: љубав, хлеб, вино, спокојство, посао, непогрешив поглед у будућност''....записао је на једном месту Боро Драшковић, редитељ, писац и педагог. Овом нашем истакнутом ствараоцу посветили смо вечерашњу емисију ''Код два бела голуба''.

Први филм, Хороскоп, Боро Драшковић реализовао је 1969. године. Низали су се потом филмови: Нокаут, Усијање, Живот је леп и Вуковар, једна прича. Аутор је и великог броја документарних филмова и ТВ драма. Боро Драшковић је обавио 12 књига. То су књиге есеја и огледа о глуми, филму, режији и позоришту, затим путописи и књиге прозе.

Боро Драшковић је 1969. године у Југословенском драмском позоришту режирао представу ''Кад су цветале тикве'', по роману Драгослава Михаиловића. После само четири извођења, након говора Јосипа Броза Тита у Зрењанину, где је он директно осудио ову представу, представа је скинута са репертоара. Ова представа по многима значила је прекретницу у развоју наше позоришне уметности у другој половини 20. века.

Значајан део стваралачког присуства у нашој јавности Боро Драшковић постиже и кроз свој педагошки рад. На Академији уметности у Новом саду основао је групу за мултимедијалну режију. У оквиру ове академије постоји и академско позориште ''Промена'' у оквиру које су рађене представе по делима Чехова, Бекета, Јонеска, Александра Введенског, Станислава Виткијевича и бројних других аутора. Кроз ово позориште прошли су редитељи као што су Харис Пашовић, Никита Миливојевић, Андраш Урбан, Борис Лијешевић, и многи други наши значајни редитељи и глумци.

Боро Драшковић у емисији говори о детињству проведеном у Сарајеву, првим лектирама, редитељским почецима, о сарадњи са Анджејом Вајдом и Јаном Котом, о својим књигама, позоришним представама и филмовима.


Аутор емисије: Војислав Карановић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије