Недељом за село

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да од понедељка престаје вакцинација свиња против класичне куге, што би Србији требало да отвори врата за извоз свињског меса у Европску унију. Међутим, за то ће требати три године од престанка вакцинације. То време треба искористити да се свињарство у нашој земљи опорави, слажу се произвођачи и стручњаци.

Према проценама Удружења жита Србије, пшеницом је ове јесени засејано око 550 хиљада хектара. У Војводини је сетва обављена углавном у оптималним роковима, док је у централном делу, због дуготрајне суше, тек протекле недеље приведена крају. Стручњаци саветују ратарима да обилазе њиве због најезде глодара.

Америчка агенција за међународни развој и Министарство пољопривреде покренули су програм кредитне гаранције како би подстакли три домаће банке да понуде кредите у укупном износу од 90 милиона долара прехрамбеним произвођачима и индивидуалним пољопривредним газдинствима током наредних 12 година. Део кредитног фонда намењен је за подршку стартаповима који послују мање од три године, предузећима чији су власници жене и правним лицима у неразвијеним регионима Србије. Погодности за кориснике су дужи рок доспећа и повољнији услови кредитирања.

Влада Србије донела је одлуку о образовању радне групе за унапређење производње и тржишта ракије. Њен задатак је израда стратешког документа којим ће се у потпуности сагледати и дефинисати ситуација у области производње и пласмана ракије -од плантажне производње воћа као сировине за квалитетну ракију, преко набавке нове опреме и машина за производњу ракије до пласмана. О томе зашто је српска препеченица од шљиве најбоља и како да то буде препознато у свету разговарали смо са познатим стручњаком за ту област професором Нинославом Никићевићем.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом