Недељом за село

Товљачи јунади и даље су у проблему јер бикове нико неће , чак ни по цени која је испод два евра. У Министарству пољопривреде очекују да ће ускоро поново кренути извоз јунетине у Турску, што би требало да погура и потражњу и цене. У међувремену, Влада Србије донела је одлуку да, преко Робних резерви, сточарима понуди кукуруз у замену за товну јунад. Они, међутим, кажу да им то не решава проблем.

После жетве сунцокрета, соје и кукуруза, а уочи почетка јесење сетве, стручњаци саветују пољопривредницима да анализирају земљиште, што је основ за доношење рационалне одлуке о количини и формулацији минералних ђубрива које је потребно применити на некој парцели. Производња шљива у Србији је подбацила, а ниска је и откупна цена. Зато се многи одлучују да не беру шљиве, него да их прераде у ракију. Због ниских цена воћа, Драган Јовичић из села Гуњаци у општини Осечина, још пре 8 година прешао је на прераду. Од купине производи вино, од малине и шљиве ракију, а уз то шљиву и суши. И добро му, каже, иде.
Србија је међу ретким земљама које имају идеалне услове за производњу ораха. Међутим, тек уназад неколико година почели су да се подижу већи засади. О томе су нам причали Иван и Биљана Газибарић, власници расадника ораха из Сталаћа.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње