Реприза

Удружење Адлигат

У вечерашњој емисији саговорник нам је Виктор Лазић, оснивач удружења Адлигат, које се бави унапређењем српске културе, уметности и међународне сарадње. Ово удружење настало је на темељима библиотеке породице Лазић, библиотеке која постоји већ девет генерација.

У оквиру овог удружења основан је Музеј књиге и путовања, у коме се представља развитак штампе и писане речи, различити појавни облици књига у свету, прказује се развитак и значај књиге за људску цивилизацију. У оквиру сталне поставке овог музеја може се, између осталог, видети више од 300 књига насталих пре 1800. године. Могу да се виде: књиге на штапићима бамбуса, књиге од палминог лишћа; јестива књига од пиринча, књига на папиру направљеном од слоновог измета, књига на најквалитетнијој свили, књиге са листовима од тиковог дрвета, молитвеници са Тибета са корицама од мермера...

Адлигат је основао и Музеј српске књижевности у коме се представља не само српска књижевност већ целокупна српска историја. Овај музеј сакупља, баштини и представља материјал о српским књижевницима, удружењима књижевника, о књижевним и сродним делима....Музеј сакупља предмете важних личности српске књижевности, као што су на пример оловке или писаће машине на којима су писана важна књижевна дела. Удружење је основало и Дом легата, у коме се налазе библиотеке-легати значајних личности наше културе.

Виктор Лазић прича о настанку Адлигата, о музејима и изложбама, о акцији прикупљања књига, и о свему ономе што представља суштину овог удружења које је посвећено књизи.

Аутор емисије: Војислав Карановић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи