Читај ми!

реприза

"Стилити" Србољуба Митића

Током јула, августа и септембра у оквиру емисије Моја књига поново слушамо емисије у којима су саговорници људи који су на неки начин везани за Радио Београд, који су својим радом и стваралаштвом допринели развоју наше медијске куће.

Глумац, редитељ и професор глуме Небојша Дугалић учествовао је у многим радијским емисијама, као и у радио-драмама које су реализоване у продукцији Драмског програма Радио Београда.

У вечерашњој емисији Небојша Дугалић говори о томе како је открио поезију Србољуба Митића, како је случајно наишао на књигу у којој је објављена поема ''Стилити'' овог аутора, и како га је сусрет са том поемом изненадио и обрадовао.

Србољуб Митић (1932-1993) је био стваралац који је у својој поезији спојио осећње уклетости, енергију побуњеника и рафиновану лиричност. Поема ''Стилити'', плени својом језичком инвенцијом, спајањем древних језичких слојева и модерног говорног идиома, као и непосредном животном инспирацијом. Поему ''Стилити'' отвара посвета Његошу. Управо је доживљај Његошевог дела ''Луча микрокозма'' на пресудан начин утицао на настанак ове поеме, и допринео њеном квалитету. Прича о паду у овоземаљско постојање испреплетена је са причама о аскетским подвизима стилита. Стилити, односно столпници, били су аскете који су у раним хришћанским данима Византијског царства обитавали на стубу, где су постили, молили се и проповедали. Они су веровали да ће умртвљивање њихових тела донети спас њиховој души.

Небојша Дугалић говори о свом доживљају поеме ''Стилити'' Србољуба Митића, али о необичним сусретима које је током живота имао са поезијом Србољуба Митића. Чућемо и шта наш саговорник мисли о књизи као духовној вредности, и о томе колико је за уметничко стварање, без обзира о којој је уметности реч, важан додир са поезијом.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи