Вилијам Тарнер

„Данас су ме представили човеку који је, ван сваке сумње, највећи уметник у сваком облику испољавања маште и у сваком смислу познавања пејзажа, укратко, најбољи сликар и песник, Џозеф Малорд Вилијам Тарнер.

Сви су ми га описивали као грубог, неотесаног, лишеног интелектуалног дара и вулгарног, али знао сам да то није могуће. Напротив, чинио ми се помало чудним господином, помало љутитим, практичним и веома енглеског менталитета. Очигледно да је човек добре нарави, али је такође очигледно, и човек раздражљивог темперамента, непријатељ лицемерја, проницљив, можда помало себичан, интелектуално веома обдарен. Своје духовне врлине не показује са самозадовољством или жељом да да се наметне, већ се оне препознају с времена на време у понекој речи или погледу."

Ово су речи из дневника ликовног критичара Џона Раскина, записане 22. јуна 1840. године. Раскин је био Тарнеров пријатељ, велики колекционар његових радова и један од извршилаца његовог тестамента, а у години када су се упознали, Вилијам Тарнер је већ имао репутацију највећег енглеског сликара, која до савременог доба није нарушена.

Његове слике су „очаравајућа мешавина паре, воде, атмосфере, сећања на класичну уметност и њиховог поновног проживљавања". Пејзажи рађени техником акварела и уља на платну - предели морски, предели речни и планински. Сећање на историју, почаст старим мајсторима, Венеција и опет Венеција, и на крају слике ничега. Надомак импресионизма и на дохват апстракције.

Наш гост из прошлости је енглески сликар Вилијам Тарнер.

Аутор и уредник - Мирјана Блажић.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара