Реприза

Јанко Веселиновић, књижевник

Књижевник Јанко Веселиновић рођен је 18. маја 1862 године. Радио је као новинар, уредник београдских листова и драматург Народног позоришта. Веселиновић је за 25 година књижевног рада написао 127 приповедака, два завршена и три започета романа; заједно са Драгомиром Брзаком написао је позоришни комад "Ђидо" и са Илијом Станојевићем "Потеру". Нека од његових најпознатијих дела су: "Слике из сеоског живота", "Пољско цвеће" и "Хајдук Станко".

У српској књижевности се јавио као творац српске сеоске приповетке, коју је изграђивао на социјализму Светозара Марковића, али са приметним утицајем и страних писаца као што је Виктор Иго и руски књижевници. У приповеткама је идеализовао породичну задругу и њене патријархалне вредности. Породични живот је представио кроз мотиве рођења, детињства, венчања, смрти и враџбине.

Веселиновић је био уредник "Звезде", листа за забаву и књижевност. Уређивао је и листове "Побратим" и "Дневник" 1902. године. Једном приликом је написао: "Имао бих шта написати да имам двадесет руку... јер ја гледам живот, и живот даје вазда материјала, интересантног материјала, као и сам што је". Писац је умро 26. јуна 1905. године.

Чућемо снимак сећања Даринке Марјановић из 1984. године. Јанко Веселиновић је био њен ујак.

Аутор емисије: Војислав Станојчић


 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи