Читај ми!

Словенија добила прву председницу, Наташа Пирц Мусар победила Анжеа Логара

У другом кругу председничких избора у Словенији Наташа Пирц Мусар победила је противкандидата Анжеа Логара. Након пребројаних 98,29 одсто гласова, за Наташу Пирц Мусар гласало је 54,03 одсто, а за Анжеа Логара 45,97 одсто бирача. На изборе је изашло 50,58 одсто гласача. Наташа Пирц Мусар је прва жена председница Словеније.

У 19 сати затворено је више од 3.000 бирачких места широм Словеније, на којима су бирачи у другом кругу председничких избора бирали између кандидата Анжеа Логара и Наташе Пирц Мусар.

На основу 98,29 одсто пребројаних гласачких листића – Наташа Пирц Мусар има подршку 54,03 одсто бирача, а Анже Логар 45,97 одсто.

У првом обраћању нова председница захвалила је свима који су изашли на изборе.

"Словенци су рекли какву Словенију желе", рекла је Пирц Мусарова и додала да ће с поносом ући у председничку палату. Даће све од себе, поручила је, да буде председница свих и обећала да ће се борити за демократију.

Честитала је и противкандидату и пожелела му пуно среће на даљем путу. 

Анже Логар је рекао да је кампања била тешка, а честитао је Наташи Пирц Мусар.

"Данас је крај дугог путовања. Избори су прослава демократије и гласачи су данас одлучили. Наташа Пирц Мусар ће постати прва председница и искрено јој честитам на победи. Верујем да ће одржати реч и бити председница свих нас. Неспорно је да је вредно радила током предизборне кампање. Њена кампања није била лака и већ је била отписана током кампање. Али она је издржала, као и ја", поручио је Логар.

И председник Словеније Борут Пахор у телефонском разговору честитао је новоизабраној председници, пожелео јој успех у раду и позвао је у уторак на разговор у Председничку палату. Пахор је честитао и Логару, посебно на уједињујућем обраћању народу након избора.

Честитке је упутио и премијер Роберт Голоб. "Честитам Вам на избору, што је доказ да грађани желе да живе у земљи у којој ће се поштовати фундаментални елементи демократије: људска права, владавина права, независни медији, слобода и дијалог који ће поштовати. Уверен сам у нашу добру сарадњу у суочавању са заједничким изазовима будућности и јачању отвореног, инклузивног друштва које даје приоритет солидарности и интеграцији, као и заједничким напорима на развоју земље за добробит свих".

Коначни резултати избора биће познати до 29. новембра, а новоизабрана председница ће ступити на дужност 23. децембра, када истиче мандат актуелном шефу државе Боруту Пахору.

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи