Извор: РТС

Више од 28.000 људи погинуло у земљотресу у Турској и Сирији

У разорном земљотресу који је у понедељак погодио југ Турске и Сирију погинуло је више од 28.000 људи, а више десетина хиљада је повређено. Спасиоци су у трци с временом - улива наду то што и шестог дана од потреса проналазе преживеле под рушевинама. Помоћ стиже из свих крајева света, а граница Турске и Јерменије отворена после 35 година ради слања помоћи.

Погинуло више од 28.000 људи у Турској и Сирији

У разорном земљотресу који је погодио Турску и Сирију погинуло је 28.192 људи.

У Турској је погинуло 24.617 људи, рекао је турски потпредседник Фуат Октај на конференцији за новинаре.

У Сирији, укупан број потврђених смртних случајева износи 3.575, укључујући 2.167 у областима које држе побуњеници на северозападу, наводе сиријски "Бели шлемови".

Додатних 1.408 смртних случајева забележено је на територијама под контролом владе, јављају сиријски државни медији, који се позивају на министарство здравља те земље, преноси Си-Ен-Ен.

 

Опширније Краће

Сиријској влади стигла прва помоћ из ЕУ након земљотреса

Авион са хуманитарном помоћи из Италије, која је намењена деловима Сирије под контролом владе, слетео је у Бејрут, саопштио је италијански отправник послова у Дамаску Масимилијано Д'Антуоно.

То је прва помоћ која је сиријским властима послата из ЕУ после снажног земљотреса, у којем је у Сирији и Турској погинуло више од 25.000 људи.

Пошиљка, тешка 30 тона, обухвата четири возила хитне помоћи и 13 палета медицинске опреме, рекао је Д'Антуоно за Ројтерс.

На путу ка Сирији је и тим од четири лекара, додао је Д'Антуоно.

Опширније Краће

Ухапшено 48 осумњичених за пљачку оштећених зграда и преваре у Турској

Најмање 48 људи ухапшено је у Турској због сумње да су опљачкали оштећене зграде или телефоном варали жртвама након снажног земљотреса.

Према наводима безбедносних извора, који су тражили да остану анонимни, безбедносни тимови су спровели истрагу против најмање 42 осумњичених у јужној покрајини Хатај након тврдњи да су опљачкали оштећене зграде.

Како наводе, 40 осумњичених је ухапшено, а безбедносни тимови су запленили 11.000 долара, као и још 3.700 долара, 20 мобилних телефона, осам лаптопова, пет уређаја, шест пиштоља и три пушке, као и накит и банковне картице које су припадале различитим људима, рекли су извори.

Како преноси Анадолија, још двоје осумњичених, који су се представљали као хуманитарни радници, ухапшени су након што су наводно покушали да опљачкају шест камиона хране намењене жртвама земљотреса у Хатају.

Безбедносни тимови ухапсили су још шест осумњичених у Истанбулу због телефонске преваре једне од жртава земљотреса у Газијантепу.

Они се сумњиче да су позвали жртву и представили се као запослени у области телекомуникација и да су тражили њене банковне податке како би јој помогли.

Жртва је позвала полицију након што је схватила да је новац на његовом банковном рачуну пребачен на други рачун.

Опширније Краће

Отворен број телефона путем ког грађани Србије могу да шаљу помоћ Турској

Влада Србије саопштила је да је отворен број телефона на који грађани слањем СМС поруке могу донирати новац који ће бити искоришћен за санирање последица земљотреса у Турској и за помоћ породицама погинулих.

Број телефона на који сви грађани Србије могу послати СМС поруку је 1003.

Цена поруке је 200 динара и може се послати са мрежа свих мобилних оператора који послују на територији Републике Србије.
Опширније Краће

Отац и ћерка спасени после 132 сата под рушевинама

Спасиоци у Газијантепу у Турској спасили су данас Сезаија Карабаса и његову ћерку Шенгул Карабас после 132 сата спасилачких напора.

На видео снимку који је објавио Си-Ен-Ен Турска, може се чути како отац моли спасиоце да потраже његову жену, за коју верује да је још жива и заробљена у рушевинама.

У провинцији Хатај, тим спасилаца је после 132 сата од земљотреса пронашао 34-годишњег мушкарца Ергина Гузелдогана.

Опширније Краће

Пронађено тело држављанина БиХ у Малатији

Тело држављанина БиХ Ангела Пешевског за којим се трагало испод рушевина у Малатији, у Турској, пронађено је данас, потврђено је за РТРС.

Како се наводи, Пешевски је био затрпан испод рушевина једне зграде у Малатији где је био пословно ангажован.

Ту информацију потврдила је компанија у којој је Пешевски био запослен, а која је обавестила Амбасаду БиХ у Анкари.

Опширније Краће

У Турској погинуло више од 22.000 људи

Број мртвих у снажном земљотресу који је погодио Турску повећао се на 22.327, саопштио је турски министар здравља Фахретин Коча.

Навео је да је број повређених достигао 80.278, преноси агенција Анадолија.

Претходно је Гардијан пренео да су у Сирији погинуле 3.553 особе, тако да се укупан број жртава земљотреса у обе земље приближио броју 26.000.

Опширније Краће
Поглавар Српске православне цркве, патријарх Порфирије позвао је све вернике да се прикључе акцијама прикупљања помоћи за страдале у земљотресу у Сирији и Турској и да донесу прилоге на литургије које ће се служити у београдским храмовима.

Дојче веле: Аустријски и немачки спасилачки тимови обуставили операције на југоистоку Турске

Немачки и аустријски спасилачки тимови обуставили су операције на југоистоку Турске, наводећи као разлог забринутост за безбедност, преноси Дојче веле.

"Види се да туга полако уступа место гневу", рекао је директор операција немачке хуманитарне организације ИСАР Стивен Бајер.

ИСАР и немачка Савезна агенција за техничку помоћ (ТХВ) саопштили су да обустављају рад након ситуација налик немирима у провинцији Хатај.

ТХВ и ИСАР су ситуацију приписали "несташици хране и проблематичном водоснабдевању у области земљотреса".

Одвојено, портпарол аустријске војске је саопштио да је обуставила спасилачке операције у Турској због погоршања "безбедносне ситуације".

"Постоји све већа агресија међу фракцијама у Турској", рекао је потпуковник Пјер Кугелвајс из аустријских оружаних снага.

Аустријска јединица за помоћ у катастрофама од уторка помаже у операцијама потраге и спасавања у Хатају.

Они су у затвореном базном логору док се ситуација не побољша.

"Желели бисмо да наставимо да помажемо, али околности су такве какве јесу", рекао је Кугелвајс.

Опширније Краће

Беба стара два месеца извучена из рушевина у провинцији Хатај

Двомесечна беба спасена је у провинцији Хатај након 128 сати проведених у рушевинама преноси агенција Анадолија.

Беба је извучена жива из рушевина срушене зграде у јужном делу Турске, шестог дана од када су два разорна земљотреса погодила Турску.

Беба је предата здравственим тимовима на медицинску негу, преноси агенција.

Опширније Краће

Број погинулих у земљотресу у Турској и Сирији премашио 25.000

Број погинулих у катастрофалном земљотресу који је у понедељак погодио турску и Сирију премашио је 25.000, показују подаци из обе земље.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је број погинулих у његовој земљи порастао на 21.848, а да су повређене 80.104 особе, преноси Анадолија.

Гардијан наводи, позивајући се на АФП, да су у Сирији погинуле 3.553 особе.

Тиме је укупан број жртава земљотреса у обе земље порастао на 25.401.

Опширније Краће

Извештај Слободана Радовановића

Директор СЗО испоручио 37 тона помоћи Сирији

Директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус стигао је  у сиријски град Алепо, који је погођен земљотресом, јавила је Сана.

"Тедрос је стигао на аеродром у Алепу како би са министром здравља Сирије и гувернером Алепа обишао болнице и склоништа у том граду", саопштила сиријска агенција, преноси Гардијан.

Он је изразио забринутост због последица земљотреса, посебно због прекида у пружању здравствених услуга.

"Људи су изложени разним болестима, као што су дијареја и други здравствени проблеми", рекао је Тедрос и додао да ће СЗО помоћи у отклањању последица земљотреса.

СЗО је испоручила Сирији 37 тона хитне медицинске помоћи, а Тедрос је за сутра најавио нову испоруку од 30 тона опреме неопходне за лечење.

Опширније Краће

Граница Турске и Јерменије отворена после 35 година ради слања помоћи

Граница између Турске и Јерменије поново је отворена данас након 35 година ради отпремања помоћи у зону земљотреса, а пет камиона који превозе помоћ из Јерменије прешли су границу преко граничног прелаза Аликан у покрајини Игдир у источној Турској.

Заменик министра спољних послова Јерменије Вахан Костањан поставио је на Твитеру видео на којем се види како камиони који превозе хуманитарну помоћ прелазе мост Маргара на граници са Турском, објавила је агенција Анадолија.

Специјални изасланик Турске за разговоре о нормализацији односа са Јерменијом Сердар Килиџ захвалио је на Твитеру Јерменији на помоћи.

Гранични прелаз Аликан коришћен је 1988. године, када је снажан земљотрес погодио Јерменију, за слање помоћи коју је прикупио турски Црвени полумесец.

Турски и јерменски званичници су се прошле године договорили да што пре отворе копнену границу за држављане трећих земаља који посећују обе земље, саопштило је турско министарство спољних послова.

Број страдалих у земљотресу у Турској премашио 21.000

Број мртвих у снажном земљотресу, који је у понедељак погодио јужну Турску, попео се на 21.043, изјавио је данас председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, пренела је агенција Анадолија.

Ердоган је најавио да ће предузети конкретне кораке за почетак обнове градова у тешко погођеном југоисточном региону у року од неколико недеља, рекавши да су стотине хиљада зграда уништене широм јужне Турске.

Турски председник је осудио оне који су пљачкали или починили друге злочине у подручјима погођеним земљотресом и најавио најоштрије казне.

Опширније Краће

После 129 сати под рушевинама спасена петочлана породица

Спасилачки тимови у пограничном граду Нурдагу у турској провинцији Газиантеп данас су извукли на сигурно петочлану породицу која је преживела пет дана после катастрофалног земљотреса, затрпана у рушевинама свог дома.

Из гомиле рушевина спасиоци су прво извукли мајку и ћерку Хаву и Фатмагул Аслан, а када су потом допрли до оца породице Хасана Аслана он је инсистирао да прво буду спасени његова друга ћерка Зејнеп и син Салтик, преноси АП.

Према званичним подацима, укупан број смртно страдалих у разорним земљотресима који су погодили Турску и Сирију не престаје да расте и данас се приближио броју 25.000.

Опширније Краће
Eкипа РТС-а допутовала је данас у Кахраманмараш, епицентра земљотреса који је погодио Турску. Овде је благо је рећи катаклизмична слика с обзиром да се свуда налазе рушевине.

Шири се непријатан мирис с обзиром на то да се испод рушевина, како јавља репортер РТС-а, налазе на стотине мртвих људи.

У Кахраманмарашу су спасилачки тимови из Либана, Израела, Ел Салвадора, као и волонтери који су дошли из целог света.

Људи тешко живе имају пробелема када су у питању основни услови за живот, немају пијаћу воду, немају где да се окупају, немају где да иду у тоалет.

Из целог света им се допрема помоћ која ће им помоћи да преживе у овим тешким данима.

Репортер РТС-а јавља да је екипа забележила камером потресну сцену како су спасиоци извлачили једно тело из рушевина, а на само неколико метара били су и рођаци настрадале особе.

 

Опширније Краће

Вођа специјалног тима спасилаца МУП-а Србије Давор Видовић је, говорећи о јучерашњој акцији спасавања девојке испод рушевина седмоспратнице у Турској, рекао да је њихов истренирани пас био тај који је указао да испод бетона има преживелих.

Видовић за Танјуг каже да је у земљотресом погођеним деловима Турске почело рашчишћавање терена, а да српски тим руководи оним делом посла у коме се, по њиховој процени, указује где постоји могућност да се налази неко од преживелих. 

Спасено тринаестогодишње дете после 128 сати

У 128. сату од земљотреса у центру Кахраманмараша, спасен је 13-годишњи Арда Цан Овун, који је остао заробљен у рушевинама зграде, преноси Анадолија.

Тимови који су спровели потрагу и спасавање у олупини порушене стамбене зграде у насељу Одабаши утврдили су да је дете живо. 

Полицајци су успели да стигну до 13-годишњег дечака, он је извучен из рушевина и послат у болницу.

Грађани Србије могу послати СМС поруку за помоћ на 1003

Oтворен je број телефона на који грађани слањем СМС поруке могу донирати новац који ће бити искоришћен за санирање последица земљотреса у Турској и за помоћ породицама погинулих.

Број телефона на који сви грађани Србије могу послати СМС поруку је 1003. Цена поруке је 200 динара и може се послати са мрежа свих мобилних оператoра који послују на територији Републике Србије.

Jуг Турске у понедељак погодио је разорни земљотрес, који је са собом однео велики број жртава и начинио огромну материјалну штету. Акције спасавања још увек су у току.

Градитељ урушене зграде ухапшен у покушају да оде у Црну Гору

Мехмет Јашар Џошкун, градитељ луксузне зграде "Резиденција Ренесанс" у турском граду Антакији, која је уништена у земљотресу, приведен је на аеродрому у Истанбулу у покушају да побегне у Црну Гору, јавила је турска агенција Анадолија.

Тужилаштво у Истанбулу наредило је хапшење након сазнања да је Џошкун дошао на аеродром с одређеном количином новца како би отпутовао у иностранство.

Осумњичени је задржан на истанбулском аеродрому, а како је утврђено, покушао је да отпутује у Подгорицу.

Тринаестоспратница "Резиденција Ренесанс", у Антакији, у провинцији Хатај, потпуно је срушена у земљотресима који су у понедељак погодили Турску.

Надлежна тужилаштва покренула су обимне истраге у вези с том катастрофом која је погодила југоисток Турске и север Сирије, и у којој је погинуло више од 24.000 људи.

Комплекс "Резиденција Ренесанс" у Антакији има око 250 станова, и кад је изграђен рекламиран је као луксузна зграда изграђена у складу са грађевинским прописима.

Опширније Краће

Накнадни потрес од 4,5 степени у Турској

Накнадни потрес јачине 4,5 јединица по Рихтеру забележен је данас у турском граду Газиантепу, на подручју које је у понедељак погодио разорни земљотрес, јавља Би-Би-Си.

Магнитуду данашњег потреса измерио је амерички геолошки сервис (УСГС).

Данас крећу шлепери помоћи из Новог Пазара ка Турској

Данас полазе 4 шлепера са намирницама, одећом и најважнијим потрепштинама пут Турске и Сирије који су прикупли у новопазарском ХУ Пут средине. Из тог удружења упутили су апел да не могу више да примају донације у храни и одећи и да се добротвори преорјентишу на уплате новца.

Синоћ је кренуо један шлепер а у понедељак и уторак полазе од још четири шлепера у организацији града и шлепери које је организовала Исламска заједница.

Нови Пазар отворио је рачун на који је уплаћено 6 милиона динара. Пет милиона две компаније и град а остало грађани. Четири милиона сакупили су и ХУ Светионик са Српским филантропским форумом на Донације.рс.

Општине Тутин и Сјеница уплатиле су по 2 милиона динара за помоћ Турској и Сирији. Више од 40 хуманирарних удружења и појединаца учествује у акцијама. Апелују да се донације уплаћују на жиро-рачуне Црвеног полумесеца и конзулата Републике Турске у Београду и Новом Пазару.

Број жртава земљотреса у Турској и Сирији премашио 24.000

Број жртава разорног земљотреса који је у понедељак погодио Турску и Сирију премашио је 24.000, саопштиле су тамошње власти.

Турска Управа за ванредне ситуације саопштила је јутрос да је број жртава земљотреса у Турској порастао на 20.665, док су власти у Сирији навеле да су у тој земљи живот изгубиле 3.553 особе.

Како је навела турска управа, из дела земље који у понедељак погодио земљотрес, евакуисано је скоро 93.000 особа, јавља Ројтерс.

У акцијама спасавања и помоћи повређенима ангажовано је 166.000 припадника стручног особља.

Након првог земљотреса у понедељак, јачине 7,9 степени, који је погодио југоисток Турске и север Сирије, забележен је још 1.891 накнадни потрес.

Опширније Краће

Спасене две жене из рушевина после 122 сата

Спасиоци у Турској су успели да из рушевина извуку две преживеле жене које су након разорног земљотреса биле затрпане читава 122 сата.

У питању су Менексе Табак (70) и Машала Чичак (55), која је извучена испод рушевина зграде у Дијабакиру, преноси Ројтерс.

УНХЦР: Више од 5 милиона Сиријаца без домова након земљотреса

Више од пет милиона људи у Сирији можда је остало без домова након земљотреса који је у понедељак погодио ту земљу и суседну Турску, саопштио је Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице.

"УНХЦР је фокусиран на обезбеђивање склоништа и предмета за помоћи, како би колективни центри за расељене имали адекватну опрему, шаторе, столице, топлу ћебад, простирке за спавање, зимску одећу и остало", рекла је Сиванка Данапала, представник УНХЦР-а у Сирији.

Додала је да је за Сирију, ово је криза у кризи.

"Имали смо економске шокове, ковид, а сада смо усред зиме, са мећавама које бесне у погођеним областима" напоменула је.

Агенција Уједињених нација за избеглице је саопштила да Сирија већ има 6,8 милиона интерно расељених од почетка грађанског рата који је захватио ту земљу још 2011. године.

"Све ово, наравно, утиче на приступ помоћи. Путеви су оштећени и то нас омета у покушају да дођемо до људи. Било је веома, веома тешко", додала је Данапала.

На основу прелиминарне процене, организација за избеглице је саопштила да ће 5,37 милиона људи погођених земљотресом затражити помоћ у склоништима широм Сирије.

"То је огроман број, посебно за становништво које је већ погођено масовним расељавањем," истакла је Данапала.

Опширније Краће

Број погинулих се попео на 23.726

Број погинулих након земљотреса који су ове недеље погодили Турску и Сирију попео се на 23.726, према последњим званичним подацима, пренео је Си-Ен-Ен.

У Турској је број погинулих порастао на најмање 20.213, а повређено је 80.052, саопштио је турски министар здравља Фахретин Коџа.

Укупан број смртних случајева у Сирији износи 3.384. Број повређених у Сирији на свим погођеним територијама износи 5.245.

Опширније Краће

Тло и даље подрхтава. Након првих потреса уследио је још 1.891 накнадни потрес. Председник Ердоган каже да се земља суочава с катастрофом века. На северозападу Сирије ситуација је још драматичнија. Због санкција и отежаног допремања помоћи, лекови и медицинска опрема довољни су само за петину повређених у потресу.

"Упркос чињеници да смо окупили један од највећих тимова за потрагу и спасавање у региону, са више од 140 хиљада чланова, на жалост нисмо били у могућности да реагујемо довољно брзо како смо се надали. Грађанима који не желе да остану у шаторима платићемо смештај у кућама," каже председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Председник Сиријерез Башар ел Асад наводи да кажу да је Запад дао приоритет политици у односу на хуманитарну ситуацију, али да то није тачно.

"Да бисте нечему дали приоритет у односу на нешто друго, обе те ствари морају да постоје. Хуманитарна ситуација не постоји за Запад. Нема људских осећања, нити их је било у прошлости. У последњих 600 година, западна окупација се заснива на убијању и пљачкању људи," напоменуо је Башар ел Асад.

Сиријска влада прогласила је зоном катастрофе области на северозападу земље. Нема струје, лекова, хране, воде. Становништво је на ивици опстанка. Из Турске је копненим путем стигао тек други хуманитарни конвој Уједињених нација.

"Ово је тренутак у коме се свима мора јасно ставити до знања да никакве санкције не треба мешати са пружањем хуманитарне помоћи становништву Сирије", истакао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације, настављају са акцијама спасавања и потраге за преживелима на више локација у Одабаси. Наш тим је поседује термовизијске и телескопске камере, вибрафоне, што им олакшава детектовање звукова испод рушевина.

"У позадини је хотел који је имао 8 спратова, тих спратова нема сви су се слегли и хотел као да сада има само три спрата. Проналазимо - има и живих људи, има наравно и мртвих. Боримо се, сваки шум ослушкујемо и покушавамо да пронађемо те несрећне људе", каже Давор Видовић из српског спасилачког тима.

Немања Пенезић додаје да гаје тај трачак наде и увек се надају да испод рушевина постоје живи људи.

"Дајемо све од себе и трудимо се да дођемо до њих али шта ћемо затећи када дођемо до тога то нико не зна", напоменуо је Пенезић.

Читај ми!