Извор: РТС

Спасиоци и даље успевају да извуку живе испод рушевина; Сиријска влада отворила прелазе за хуманитарну помоћ

Више од 23.000 људи изгубило је живот у разорном земљотресу који је погодио југ Турске и Сирију. Десетине хиљада људи је повређено. Спасиоци бију битку са временом, пети дан трагају за преживелима. Тло и даље подрхтава, јутрос је забележен земљотрес на истоку Турске. Суочавамо се са једном од највећих катастрофа у нашој историји, поручио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

УН: Нема података о испорукама помоћи у областима под контролом побуњеника

Група УН за помоћ тврди да није добила детаље од сиријске владе о испорукама у областима под контролом побуњеника, преноси Си-Ен-Ен.

Како је наведено, иако је сиријска влада рекла да ће дозволити испоруку помоћи у областима у земљи под контролом побуњеника, шеф хуманитарне агенције УН каже за Си-Ен-Ен да нису добили никакве детаље од званичника.

Међународна организација за миграције (ИОМ), која ради на пружању помоћи погођеним разорним земљотресом у Турској и Сирији, није добила ниједно одређено место или време за улазак на те територије, рекао је генерални директор организације Антонио Виторино.

Сиријска влада је раније данас саопштила да ће дозволити помоћ у областима под контролом побуњеника ако не оде у руке "терориста". Виторино је то назвао политичком изјавом, прецизирајући да сва помоц ИОМ-а иде онима којима је потребна.

Нећемо правити никакву дискриминацију, рекао је он за Си-Ен-Ен.

Испорука хитних залиха у областима северне Сирије погођеним земљотресом је отежана због дуготрајног грађанског рата између опозиционих снага и сиријске владе, коју предводи сиријски председник Башар ел Асад.

Два конвоја помоћи УН ушла су на северозапад који држе побуњеници преко јединог овлашћеног граничног прелаза у Турској, док је Асадова влада примила пуне авионе помоћи из земаља широм света.

Опширније Краће

Ердоган: На терену ангажовано више од 141.000 спасилаца

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да више од 141.000 спасилаца ангажовано на терену у 10 турских провинција погођених земљотресом.

"Имамо више од 141.000 људи, укључујући стране тимове, који раде на терену у 10 провинција. Агенција за управљање катастрофама и друге институције нуде шаторе, контејнере и монтажне зграде, како би брзо могли да задовоље потребе угрожених", рекао је Ердоган, преноси Си-Ен-Ен.

Додао је да турске институције и организације обезбеђују топле оброке тимовима за помоц преживелима кроз мобилне и народне кухиње.

"Издвојили смо почетни фонд од 100 милијарди турских лира (више од пет милиона долара) за најосновнију помоћ", рекао је Ердоган и додао да ће они чији су домови уништени или урушени добити хитну новчану помоћ за пресељење.

У Турској је број погинулих порастао на најмање 19.388, а повређено је 77.711 особа, рекао је раније данас Ердоган.

Укупан број погинулих у Турској и Сирији порастао је на најмање 22.772, према наводима званићника.

Према наводима Ердогана, Белих шлемова и сиријских медија најмање 82.956 људи у Сирији и Турској је повређено у земљотресима.

Опширније Краће

Јасер Хавари, педијатар из Жаркова у Србију из Дамаска дошао пре 40 година. За РТС каже да је катастрофални земљотрес погодио и Турску и Сирију, али да тој држави помоћ стиже стидљиво и због санкција које су уведене пре 12 година.

"Помоћ стиже стидљиво, мала је количина у односу на величину трагедије која је погодила Сирију. Земљотрес се исте јачине догодио у Сирији и Турској. Али, нажалост, постоје два критеријума за помоћ. Људи тешко живе због санкција. Земљотрес је изненадио све, људи ионако тешко живе, немају гориво, струју, храну, као последица неправедних санкција уведених против Сирије", каже Хавари.

 

Опширније Краће

Извештај Зорана Слепчевића (18.00)

Српски ватрогасци-спасиоци спасили су 17-годишњу девојку која је 108 сати била под рушевинама седмоспратне зграде у Турској.

Они су најпре чули њене вапаје за помоћ, а након три сата претраге успели су да је извуку из рушевина. Изнели су девојку помоћу спиналне даске и предали је медицинским службама.

У земљотресима и накнадним потресима који су у понедељак погодили Турску и Сирију погинуло је више од 22.000 људ чиме је премашен број жртава катастрофалног земљотреса који је 2011. погодио Фукушиму у Јапану, пренео је Си-Ен-Ен.

Сиријска влада отворила прелазе за хуманитарну помоћ

Сиријска влада је отворила граничне прелазе у деловима земље захваћеним ратом.

Помоћ ће доћи до оних којима је потребна, заједно са помоћи од УН, Сиријског црвеног полумесеца и Међународног Црвеног крста, наводе државни медији.

Наводи се и да је влада те земље области Латакију, Алепо, Хаму и Идлиб прогласила зонама захваћеним катастрофом о да ће успоставити фонд за њихову обнову.

(Reuters)

Ердоган: Погинуло 19.388 људи, повређена 77.711 особа

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је број погинулих порасао на 19.388, док је 77.711 особа.

Ердоган је навео и да ће влада обезбедити расподелу помоћи и помоћ за плаћање ренте људима у угроженом подручју.

Књига жалости у амбасади Сирије у понедељак и уторак

Књига жалости биће отворена у амбасади Сирије у понедељак и уторак, од 10 до 14 часова, у Улици сердар Јола 12.

Грађани Србије прикупили више од седам милиона динара за помоћ становништву Турске и Сирије

Данас до 14 сати на наменски рачун који је Црвени крст Србије отворио за помоћ угроженом становништву Сирије и Турске, које је погодио разорни земљотрес, грађани Србије уплатили су приближно 7.500.000 динара.

У саопштењу о прикупљеним средствима Црвени крст захваљује грађанима и компанијама и подсећа да се уплате и донације могу упутити путем рачуна код НЛБ Kомерцијалне банке.

Бр. рачуна: 205-32824-71
Позив на број: 6046-355 0000

(Танјуг

Уницеф у Србији позвао је грађане и компаније да упуте хитну финансијску помоћ Турској истичући да су слике које стижу из Турске и Сирије "веома потресне".

Тим апелом Уницеф се придружио глобалном апелу у циљу обезбеђивања помоћи за више десетина хиљада деце и породица под ризиком, а након два разорна земљотреса и десетина накнадних потреса који су погодили југоисточну Турску и Сирију.

Kако је саопштено, хиљаде домова је уништено, многе породице су остале без крова над главом и изложене су временским неприликама у доба године када температуре редовно падају испод нуле, а снег и ледена киша су уобичајени.

"Чињеница да се први земљотрес догодио тако рано ујутру, када је велики број деце чврсто спавао, учинила га је још опаснијим, а накнадни потреси доносе континуиране ризике. Наша срца и мисли су са погођеном децом и породицама, посебно онима који су изгубили најмилије или су повређени. Наш приоритет је да обезбедимо да деца и породице који су погођени последицама земљотреса добију подршку која им је очајнички потребна", казала је извршна директорка Уницефа Kетрин Расел.

Kако се наводи, донација може уплатити на рачун Уницефа у Србији у Банци Интеза на број: 160-666-18, као и да је приликом уплате потребно навести сврху уплате: 0123 – Помоћ деци и породицама у Сирији и Турској или путем сајта donacija.unicef.rs.

Опширније Краће

Шесточлана породица после 102 сата спасена у Искендеруну

Пет дана, тј. отприлике 102 сата, након што је земљотрес погодио Турску, спасиоци су извукли шесточлану породицу, двоје родитеља и четворо деце, из срушене куће у Искендеруну.

Фуркан Октај је једини члан породице који није био у кући када се земљотрес догодио и који је гледао извлачење својих најмилијих из рушевина.

Плакао је док су спасиоци извлачили његову мајку, оца, брата и три сестре.

Спасилачки тимови су плакали и грлили једни друге након чудесног спасавања, преноси Си-Ен-Ен.

Опширније Краће

Најновији подаци – више од 22.000 људи погинуло у земљотресу

Према последњим подацима, у земљотресу у Турској живот је изгубила 18.991 особа, а повређено је више од 75.000 људи.

Када је реч о Сирији, најмање 3.384 особе су погинуле, а више од 5.000 је повређено у разорном земљотресу.

Дачић се уписао у књигу жалости у турској амбасади у Београду

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић уписао се у књигу жалости у Амбасади Републике Турске у Београду.

"Дубоко нас је потресла вест о катастрофалном земљотресу у којем су изгубљени бројни људски животи, при чему је причињена и велика материјална штета. У име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје име, изражавам најдубље саучешће породицама настрадалих, као и жеље за брз опоравак повређених. Иако је у овом трагичном тренутку тешко пронаћи речи утехе за породице настрадалих, уверавам вас да Република Србија дели бол и тугу пријатељског турског народа, спремна да упути сву расположиву помоћ како би последице поменуте катастрофе што пре биле саниране", написао је министар Дачић.

Опширније Краће

Ердоган: Суочавамо се са једном од највећих катастрофа у нашој историји

Суочавамо се са једном од највећих катастрофа у нашој историји, поручио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган након посете људима који су смештени у шаторе у земљотресом разореним подручјима.

Изнео је и последње податке и навео да је у Турској живот изгубила 18.991 особа, а да је повређено више од 75.000 људи, преноси Хуријет.

"Били смо на терену са тимовима за трагање и спасавање. Нажалост, наш посао је веома тежак, јер се разорно дејство земљотреса проширило на површину од 500 километара. Још једна препрека пред нама је чињеница да регион проживљава тешку зиму", рекао је Ердоган.

Навео је и да реакција надлежних на разорне земљотресе није била тако брза колико је влада желела.

Указао је да су све државне ресурсе усмерили у зону земљотреса.

Истакао је да је приоритет спасавање људи, као и да су у Турској спасилачки тимови из 94 земље. Изразио је захвалност свима који су пружили помоћ у тешким тренуцима.

"Наставља се рад са свим тимовима за трагање и спасавање у нашој земљи и екипама из целог света", додао је Ердоган.

"Посебно бих желео да изразим следеће – порушене објекте ћемо обновити у року од једне године, са пројектима које имамо и предати их власницима. Даћемо 10.000 лира нашим грађанима", поручио је турски председник додајући да ће људима који су остали без крова над главом држава плаћати изнајмљивање станова тих годину дана.

Опширније Краће
Српски спасиоци лоцирали су жену која је више од 100 сати провела у рушевинама након земљотреса у Турској. Жена је спасена.

Извештај Зорана Слепчевића (сниматељ: Александар Ховјецки)

Припремила Софија Кнежевић

Сиријска влада прогласила зоном катастрофе области погођене земљотресом

Сиријска влада прогласила је зоном катастрофе области које су погођене земљотресом на северозападу земље, пренео је Ројтерс.

У те области спадају покрајине Алеп, Идлиб, Латакија и Хама, навела је сиријска новинска агенција САНА.

Сиријски председник Башар ел Асад посетио је Универзитетску болницу у граду Алепу.

Како је саопштено из кабинета председника Сирије, Асад је у друштву супруге посетио повређене у земљотресу.

Прикупљено скоро 40.000 евра помоћи Турској и Сирији

Српски филантропски форум, заједно са удружењем "Светионик" из Новог Пазара, покренуо је акцију солидарности са страдалим грађанима Турске и Сирије током које је више од 120 појединаца и компанија донирало скоро половину планиране суме која износи 10.000.000 динара, саопштила је та организација.

Највише је донирала Фондација "Еликсир", која је обезбедила 30.000 евра за помоћ жртвама земљотреса.

Привредна комора Србије позвала је компаније да се укључе у ову хуманитарну акцију, као што су и пре две године прикупљана средства за земљотрес у Хрватској, а потом и за помоћ народу Украјине.

Средства ће бити искоришћена за обезбеђивање хране, воде, лекова, као и склоништа и привременог смештаја, а посебно за подршку најмлађима и најугроженијима.

Како се наводи, заинтересовани грађани могу да реализују донације у роби преко дипломатских представништава Турске и Сирије у Београду, преко рачуна Српског филантропског форума 340-11016593-88 или путем платформе за заједнично финансирање Donacije.rs.

Опширније Краће

Новорођенче и мајка извучени из рушевина 90 сати након земљотреса

Дечак стар десетак дана, по имену Јагиз, извучен је из рушевина у турској провинцији Хатај, преноси Би-Би-Си.

Како се види на снимцима, беба је умотана у термоћебе, док његову мајку спасиоци износе на насилима.

Још се не зна у каквом су здравственом стању.

Наде да ће се наћи још много преживелих све су мање, пети дан након разорног земљотреса. Међутим, потраге и спасавања се настављају у Турској и суседној Сирији.

Сестре тинејџерке извучене из рушевина 101 сат након земљотреса

Две сестре тинејџерке извучене су из рушевина у граду Кахраманмараш 101 сат након снажног земљотреса који је погодио Турску, саопштили су ватрогасци.

Ватрогасна служба наводи да је 15-годишња Ајфер извучена из рушевина у 99. сату након земљотреса, а да је њена 13-годишња сестра Фатма спасена два сата касније.

Спасиоци су помоћу сеизмичких сензора открили знаке живота испод рушевина и спровели 10-часовну акцију спасавања како би дошли до места где су се сестре налазиле, наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Брнабићева се уписала у књигу жалости у амбасади Турске у Београду

Председница Владе Србије уписала се у књигу жалости у амбасади Турске у Београду.

"У име Владе Републике Србије и у своје име, изражавам најдубље саучешће породицама настрадалих у серији разорних земљотреса који су погодили вашу земљу, а повређенима упућујем жеље за што бржи опоравак. Република Србија и њен народ деле бол и тугу пријатељског турског народа. Стојимо уз вас спремни да упутимо сву расположиву помоћ", написала је Брнабићева.

Тек рођена девојчица спасена из рушевина после разорног земљотреса у Сирији, у којем је погинула њена мајка и остали чланови породице, добила је име Аја, што на арапском језику значи "знак од Бога", а бригу о њој преузеће рођак.

Беба је извучена из рушевина у понедељак, више од десет сати након земљотреса. Када су је спасиоци пронашли и даље је била везана пупчаном врпцом за своју настрадалу мајку.

Опширније Краће

Екипа РТС-а разговарала је са члановима српског спасилачког тима који су у Турској и помажу у потрази за преживелима.

Истичу да је тешко допрети до људи у рушевинама, као и да поступак спасавања траје и по неколико сати.

"Проналазимо и преживеле, али и тела преминулих особа. Боримо се, сваки шум ослушкујемо и покушавамо да пронађемо несрећне људе", истиче вођа спасилачког тима Србије Давор Видовић.

Опширније Краће

Земљотрес код Малатије у Турској

Земљотрес јачине пет јединица Рихтерове скале забележен је јутрос 19 километара од Малатије, на истоку Турске, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ).

ЕМСЦ је на Твитеру навео да се земљотрес догодио у 7.50 по локалном времену.

За сада нема података о евентуалним жртвама или материјалној штети.

САД упућују 85 милиона долара хитне хуманитарне помоћи Турској и Сирији

Сједињене Америчке Државе објавиле су да ће донирати 85 милиона долара хитне хуманитарне помоћи Турској и Сирији.

Објава Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) дошла је убрзо пошто је амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао с турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом.

Опширније Краће

Више од 21.000 погинулих, најмање 78.000 повређено у Турској и Сирији

Више од 21.000 људи је погинуло, а најмање 78.000 повређено у разорном земљотресу у Турској и Сирији, саопштиле су тамошње власти, преноси Си-Ен-Ен.

Спасиоци бију битку с временом да извуку преживеле из рушевина, а додатну опасност представљају ниске зимске температуре.

Власти кажу да се срушило око 6.500 зграда у Турској, а бројне су оштећене у зони потреса којом је обухваћено око 13 милиона људи.

Стотине хиљада људи остало је без крова над главом.

Опширније Краће

Шеснаест беба председничким авионом пребачено у Анкару

Председничким авионом у Анкару је превезено 16 беба из подручја погођених земљотресом.

Оне су доброг здравственог стања, а посетила их је прва дама Емине Ердоган, супруга председника Реџепа Тајипа Ердогана.

У Градској болници Етлик у Анкари налазе се 64 детета, међу којима 16 беба. Надлежни покушавају да дођу до неких информација о њиховим породицама.

Турска, у земљотресу живот изгубиле 17.674 особе

Потпредседник Турске Фуат Октај саопштио је најновије податке о броју страдалих у земљотресу у тој земљи, наводећи да су живот изгубиле 17.674 особе, а да је повређено 72.879 људи.

Одлуку о увођењу тромесечног ванредног стања у 10 покрајина погођених земљотресом прихватила је Велика народна скупштина Турске.

Опширније Краће

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага каже да је тој земљи потребна свака врста помоћи након разорног земљотреса у којем је у Сирији погинуло више од 3.000 људи, док је број повређених премашио 8.000.

"Сирија је спремна да прихвати сваку помоћ. Немамо довољно опреме и механизације за спасавање и тражење несталих. Неке пријатељске државе, као и неке арапске државе, послале су тимове за спасавање и друге врсте помоћи ваздушним путем, али то није довољно да се покрије обим последица разорног земљотреса који је направио праву хуманитарну катастрофу", нагласио је амбасадор.

 

Опширније Краће

Расте број жртава разорног земљотреса у Турској и Сирији, а спасиоци пети дан трагају за преживелима.

Десетогодишња девојчица у покрајини Хатај извучена je из рушевина 90 сати након земљотреса, а у Антакији спасен је двогодишњи дечак 79 сати после потреса.

Светска банка саопштила је да је определила 1,78 милијарди долара помоћи за Турску, укључујући финансирање опоравка.

Конвоји са хуманитарном помоћи стигли су и у Сирију. Немачка, Велика Британија и Француска повећале су обим помоћи тој земљи.

Читај ми!