Извор: РТС

Више од 20.000 погинулих у разорном земљотресу; Након 79 сати из рушевина у Турској спасен двогодишњи дечак

У разорном земљотресу који је у понедељак погодио југ Турске и Сирију страдало је више од 20.000 људи. Наставља се потрага за преживелима. Послати су спасиоци из 65 држава. Први конвој са хуманитарном помоћи ушао у Сирију. Председник Александар Вучић уписао се у књигу жалости у амбасади Републике Турске у Београду.

Девојчица извучена из рушевина 90 сати након земљотреса

Десетогодишња девојчица пронађена је жива у 90. сату након земљотреса, саопштила је ватрогасна служба Анталије, преноси Си-Ен-Ен.

Како се наводи у саопштењу, прва ствар коју је девојчица затражила након што је спасена било је млеко.

Она је била заробљена под рушевинама зграде у покрајини Хатај. Спасилачки тим је чуо "звук испод рушевина" и спасио је девојчицу након седам сати рада.

Девојчица је пребачена у болницу како би јој била пружена медицинска помоћ.

Опширније Краће

Бањалука послала логистичаре у Турску

У Турску је отпутовао још један тим Републичке управе цивилне заштите (РУЦЗ) Републике Српске, рекао је вршилац дужности директора РУЦЗ Милан Новитовић.

Новитовић, који се са екипом Управе цивилне заштите РС налази у Турској, рекао је за Срну да је из Бањалуке послата екипа за логистику и да је она кренула са два комби возила.

Претходно су 7. фебруара у турски град Кахранманмараш, у којем је више од 940 зграда срушено у разорном земљотресу, допутовали припадници Цивилне заштите РС оспособљени за помоћ у санирању штете од природних катастрофа, преноси Танјуг.

У хуманитарну мисију отпутовао је 21 припадник Цивилне заштите, као и пас за тражење људи под рушевинама.

 

Опширније Краће

Црна Гора у Турску шаље медицински тим

На телефонској седници Владе Црне Горе одлучено је да у Турску буде послат медицински тим за трагање и спасавање из рушевина, који ће имати 13 чланова.

Медицински тим који ће ићи у Турску чине два доктора медицине, 10 медицинских техничара и једна особа за пружање логистике Медицинском тиму, који су запослени у Заводу за хитну медицинску помоћ, преноси ЦДМ.

Иначе, у Турској се већ налази црногорски тим од 23 спасиоца.

Опширније Краће

Светска банка определила 1,78 милијарди долара за Турску

Светска банка је саопштила да је определила 1,78 милијарди долара помоћи за Турску, укључујући финансирање опоравка.

Светска банка је у саопштењу навела да ће 780 милиона долара одмах постати доступни за Анкару одмах, пошто ће средства бити преусмерена са два постојећа кредитна пројекта Светске банке у Турској.

Још милијарду долара помоћи за опоравак Турске и реконструкцију су у припреми, али ће за то бити потребно више времена, рекао је портпарол Светске банке.

Опширније Краће

Грчка послала хуманитарну помоћ Турској

Грчка је послала Турској хиљаде шатора, кревета и ћебади у оквиру хуманитарне помоћи након земљотреса у тој земљи и Сирији у којима је погинуло више од 20.000 људи, а стотине хиљада остало без домова.

Атина планира да обезбеди укупно 80 тона хуманитарне помоћи која би поред ћебади, кревета и шатора укључивала и медицинску помоћ, саопштило је Министарство цивилне заштите Грчке.

Део помоћи већ је стигао у Турску раније данас, а очекује се да ће остатак бити испоручен сутра до краја дана.

На северозападу Сирије 2.030 мртвих

Само на северозападу Сирије, који контролише опозицја, живот је у земљотресу изгубило 2.030 људи. Скоро 3.000 људи је повређено.

Број страдалих у Турској 17.134

Према последњим подацима турских власти, број страдалих порастао је на 17.134.

Немачка, Велика Британија и Француска повећале обим помоћи Сирији

Влада Велике Британије саопштила је да је издвојила додатна средства у износу од најмање три милиона фунти помоћи операцијама потраге и спасавања у Сирији након земљотреса који су погодили ту земљу и Турску.

"С обзиром на интензитет земљотреса и потешкоће у приступу погођеним областима у северозападној Сирији, Велика Британија ће Белим шлемовима обезбедити додатна финансијска средства за помоћ операцијама потраге и спасавања", наводи се у саопштењу Владе, преноси Ројтерс.

Немачка амбасада у Бејруту саопштила је да ће повећати обим хуманитарне помоћи коју пружа у Сирији за 26 милиона евра како би одговорила на растуће потребе Сиријаца.

У саопштењу амбасаде наводи се да су средства потребна посебно у погођеним областима у северозападним деловима земље, где живе многи расељени због грађанског рата који траје већ 12 година.

Француско министарство спољних послова саопштило је данас да ће издвојити 12 милиона евра помоћи Сирији, преноси Си-Ен-Ен

Помоћ ће бити каналисана преко Уједињених нација и невладиних организација које "директно раде са грађанима у свим областима погођеним земљотресом", наводи се у саопштењу Министарства.

Опширније Краће

Из рушевина у Антакији спасен двогодишњи дечак, 79 сати после земљотреса

Двогодишњи дечак спасен је из рушевина зграде у Антакији, на југу Турске, 79 сати након што су разорни земљотреси погодили ту област.

На снимку Турске фондације за хуманитарну помоћ приказани су припадници спасилачке екипе који гледају у уски отвор у рушевини зграде у Антакији и извлаче дечака који плаче.

Радник из турске Управе за катастрофе и ванредне ситуације је однео дечака и предао га здравственим радницима, док су пролазници телефонима снимали спасавање.

(Reuters) 

Виктор Лазић: Непрегледне колоне возила у све три траке ауто-пута

Књижевник и адвокат Виктор Лазић упутио се из Адане ка Кападокији, где га је и задесио земљотрес у понедељак.

Он вози главним ауто-путем који од Анкаре води до угроженог подручја.

На путу су, каже, непрегледне колоне возила у све три траке - возила хитне помоћи, камиони са помоћи, багери. Небом лете авиони и хеликоптери.

"Пријем оволиког броја камиона биће озбиљан логистички изазов, видео сам их више од хиљаду за сат времена", рекао је Лазић додајући да на пумпама влада несташица горива.

Мајка и шестогодишња ћерка спасене су ноћас из срушене куће у турском граду Кахраманмараш, 68 сати после земљотреса јачине 7,8 једница Рихтерове скале који је у понедељак погодио Турску и Сирију.

Мајка и ћерка налазиле су се у рушевинама зграде, и биле су у опасности од смрзавања на температурама испод нуле. 

(CNN)

Опширније Краће

Према последњим подацима најмање 19.823 особе погинуле

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да је од последица земљотреса погинуло најмање 16.546 особа.

Расте број страдалих и у Сирији. У делу земље који контролишу владине снаге погинуло је 1.347 особа, док је на северозападу земље који контролише опозиција живот изгубило 1.930 људи.

(Reuters)

УН процењују како да помогну Турској и Сирији

Високи званичник УН Мартин Грифит обићи ће овог викенда Газијантеп у Турској и Алепо и Дамаск у Сирији како би проценио потребе тамошњег становништва и видео како би Уједињене нације најбоље могле да помогну, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Истакао је да је потребно послати још помоћи на северозапад Сирије, који је под контолом опозиције.

"Путеви су оштећени, људи умиру. Сада је време да истражимо све могућности како бисмо сакупили помоћ и послали особље у земљотресом погођене области. Морамо да ставимо људе на прво место", рекао је Гутерес новинарима у Њујорку.

Гутерес се заложио и да веће количине хуманитарне помоћи стигну до северозапада Сирије из Турске, рекавши да би био веома срећан ако би УН могле да користе више од једног граничног прелаза за испоруку помоћи након разорног земљотреса који је ове недеље погодио регион.

(Reuters)

У Адани, на месту на којем се срушило неколико зграда, очекује се урушавање још три солитера због попуштања темеља и зидова.

Рекли су нам да ако чујемо упозорење, трчимо главом без обзира, каже за РТС адвокат и књижевник Виктор Лазић.

Спасиоци из Шпаније убрзано покушавају да извуку преживеле испод гомиле шута њихових некадашњих станова.

Извештај Зорана Слепчевића (сниматељ: Александар Ховјецки)

Екипа РТС-а је из Адана кренула ка Хатаију, где су и припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, који су упућени у Турску, како би помогли у трагању и спасавању преживелих у разорном земљотресу.

Пут у региону који је погодио разорни земљотрес , према Газијантепу и Хатаију је проходан, али је велика гужва.

На ауто-путу је велики број камиона с хуманитарном помоћи, камиона с механизацијом.

У појединим деловима пута, код Кахраманмараша и Газијантепа забрањен је саобраћај за цивилна возила, јер се страхује од урушавања оштећених стамбених објеката, па полиција и војска регулишу саобраћај.

Опширније Краће

У Tурској погинуло 16.170 људи

Према последњим подацима турских власти, досад је од последица земљотреса живот у Турској изгубило 16.170 људи.

(Hurriyet)

На северозападу Сирије погинуло најмање 1.930 људи

Најмање 1.930 људи погинуло је на северозападу Сирије у земљотресу, саопштила је сиријска цивилна одбрана, преноси Ројтерс.

МУП: Српски спасиоци улажу максималне напоре како би помогли у трагању и спасавању

Припадници МУП-а, Сектора за ванредне ситуације, који су упућени у Турску, током данашњег дана са колегама из Италије улажу максималне напоре како би помогли у трагању и спасавању преживелих у разорном земљотресу који је погодио ову земљу.

Српски спасилачки тим, са 45 припадника заједно са опремом за спасавање из рушевина и ватрогасним возилима, ангажован је на санирању последица и спасавању преживелих у Одабаси.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, по налогу председника Србије Александра Вучића, упутио је у Републику Турску 45 ватрогасаца-спасилаца, са службеним псом обученим за претрагу терена и комплетном опремом за пробијање, пресецање и електронску претрагу несталих лица.

Такође, Србија је у подручја угрожена земљотресом послала навално ватрогасно возило, четири комби и четири теренска возила.

Председник Црвеног крста Србије: Мислим да ће број жртава бити значајно већи

Председник Црвеног крста Србије професор Драган Радовановић каже за РТС да је још рано да се сагледају размере катастрофе, јер је реч о великој регији.

"Нема јасних података колико је заиста људи било у зградама у моменту потреса, јер је то било у касним вечерњим сатима. Зато мислим да ће овај број људских жртава бити значајно већи. Сваког сата се тај број повећава. Биће потребно време да се изврше све процене и прикупе реални подаци колико је људи било у урушеним зградама и да се они извуку, било да су живи или не", изјавио је Радовановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Момир Турудић, уредник недељника Време, рекао је да ће размере катастрофе у Сирији вероватно бити немогуће сагледати, како због санкција под којима се та земља налази, тако и због недостатка релевантних информација.

"Земља је практично разорена у претходних 12 година. Земљотрес оваквих размера је било где катастрофа, али ако се земљотрес деси у држави која фактички не постоји последњих 12 година, у којој су размере страдања, погибије биле невероватне и до сада, онда је то кап која заиста може да препуни чашу и када се ради о броју жртава и када је реч о порушеним објектима. Довољан је податак да је последња информација била око 3.000 мртвих и најмање 10.000 људи који су под рушевинама. То треба узети са великом резервом, с обзиром на то да је велики број објеката тамо привременог типа, да је доста тога у градовима већ раније било порушено", наводи Турудић.

Разговор Јелене Терзић са Драганом Радовановићем и Момиром Турудићем

Погинуло више од 17.000 људи у Турској и Сирији

У разорном земљотресу који је у понедељак погодио Турску и Сирију страдало је најмање 17.176 људи, наводе званичници, преноси Си-Ен-Ен.

У Турској је погинуло најмање 14.014 људи, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган док је обилазио погођена подручја у јужном граду Газјантепу.

Укупан број погинулих у Сирији износи најмање 3.162.

Опширније Краће

Ердоган: Више од 14.000 погинулих у Турској

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је у разорном земљотресу који је погодио ту земљу погинуло 14.014 људи. Повређено је, додаје, више од 63.000.

Ердоган је истакао да је уништено више од 6.400 зграда.

Опширније Краће

Први конвој са хуманитарном помоћи ушао у Сирију

Конвој УН са хуманитарном помоћи ушао је у Сирију преко граничног прелаза са Турском Баб ел Хава.

То је прва испорука помоћи од када је ту земљу погодио разорни земљотрес, рекао је један од званичника са граничног прелаза за Ројтерс.

Вучић се уписао у књигу жалости: Грађани Србије саосећају са турским пријатељимa

Председник Србије Александар Вучић уписао се у књигу жалости у амбасади Републике Турске у Београду поводом разорног земљотреса који је однео огроман број живота, наводећи да грађани Србије саосећају са турским пријатељима у овим тренуцима бола и туге.

"Овај разорни земљотрес оставио је огромну празнину у животима многих породица и испунио их тугом. Република Србија и њени грађани искрено саосећају са турским пријатељима у овим тренуцима бола и туге. Користим ову прилику да упутим најдубље саучешће Републици Турској и свима који су изгубили своје вољене", написао је Вучић, објављено је на Инстаграм налогу.

Опширније Краће

Ројтерс: Први конвој хуманитарне помоћи за Сирију на путу ка јужној турској граници

Први конвој хуманитарне помоћи за северозапад Сирије на путу је ка јужној турској граници, рекла су два извора за Ројтерс.

Надају се да ће данас стићи у Сирију.

Један од извора навео је да је у конвоју шест камиона.

Опширније Краће
У Турској још једна бесана ноћ. Током читаве ноћи ауто-путевима се допрема помоћ из целог света. У Адани испред болница подигнути шатори. И даље много људи у рушевинама, јавља репортер РТС-а.

Извештај Слободана Радовановића

Повећава се број погинулих у Турској

Број погинулих у Турској повећао се на 12.873, саопштила је Tурска агенција за катастрофе.

Дечак српског порекла међу жртвама земљотреса

Међу жртвама разорног земљотреса у Турској је и осмогодишњи дечак српског порекла, речено је Танјугу из извора турских власти.

Наводи се да је дечаков отац српски држављанин, а мајка турска држављанка.

Дечак је сахрањен у уторак у Искендеруну.

Опширније Краће

Страдалe најмање 15.383 особе

Број мртвих након катастрофалног земљотреса који је у понедељак потресао Турску и Сирију повећао се на најмање 15.383, саопштиле су турске и сиријске власти.

Турска агенција за катастрофе и ванредне ситуације саопштила је да је у тој земљи погинула 12.391 особа и да се број настрадалих повећао за 3.000 за неколико сати.

Укупан број погинулих у Сирији је најмање 2.992, преноси Си-Ен-Ен.

У Турској је повређено 62.914 људи, саопштила је агенција, преноси Ројтерс

Опширније Краће

Кључни пут за помоћ између Турске и Сирије могао би данас бити проходан, наговестио је високи званичник Уједињених нација.

Прелаз Баб ел Хава, који улази у провинцију Идлиб, затворен је од земљотреса, али регионални хуманитарни координатор УН за кризу у Сирији Муханад Хади рекао је да постоји "трачак наде да пут буде отворен".

Претходно је Турска саопштила да се нада отварању још два гранична прелаза ка Сирији како би се омогућила испорука очајнички потребних залиха тој земљи.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је било неких проблема са иницијалном реакцијом на земљотресе који су погодили југ земље.

Амбасадор Турске у Србији Хами Аксој је, у интервјуу за Дневник РТС-а, рекао да се Турска одмах након разорног земљотреса ангажовала на прикупљању помоћи за угрожене, а да су, како каже, пријатељи из Србије убрзо почели да се јављају и да нуде помоћ.

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације са 45 припадника, које је МУП упутио у Турску како би помогли у трагању и спасавању преживелих у разорном земљотресу који је погодио ту земљу, биће ангажовани у Одабаси.

Светска здравствена организација шаље експертске тимове и специјалне летове са медицинским залихама у Турску и Сирију, рекао је генерални директор Тедрос Адханом Гебрејесус.

Сиријски медији известили су да је готово 300.000 људи у тој земљи принуђено да напусти своје домове због земљотреса.

Читај ми!