Извор: РТС, Reuters

Више од 12.000 мртвих у земљотресу у Турској и Сирији; репортер РТС-а извештава из разореног Османија

У разорном земљотресу који је у понедељак погодио југ Турске и Сирију страдало је више од 12.000 људи. Све очи упрте су у спасиоце који се грчевито боре како би из рушевина извукли преживеле. Помоћ стиже из целог света, а Србија је послала додатне спасилачке тимове. Репортер РТС-а налази се у разореном Османију, месту удаљеном 100 километара од епицентра земљотреса у Турској.

УН: Рута за помоћ Сирији би могла поново да се отвори у четвртак

Кључни пут за помоћ између Турске и Сирије могао би бити проходан од четвртка, наговестио је високи званичник Уједињених нација.

Прелаз Баб ал-Хава, који улази у провинцију Идлиб затворен је од земљотреса, али регионални хуманитарни координатор УН-а за кризу у Сирији Муханад Хади рекао је да постоји "трачак наде да пут буде отворен".

Претходно је Турска саопштила да се нада отварању још два гранична прелаза ка Сирији како би се омогућила испорука очајнички потребних залиха тој земљи.

Опширније Краће

Број погинулих у земљотресу премашио 12.000

Број погинулих у Турској и Сирији након земљотреса порастао је на најмање 12.049.

Сиријска цивилна одбрана саопштила је да је најмање 1.730 људи убијено на северозападу Сирије. Речено је да је више од 2.850 повређених.

Раније је турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао да је број жртава у његовој земљи порастао на 9.057.

Опширније Краће

Чавушоглу: Турска ће отворити још два гранична прелаза ка Сирији

Турска ради на отварању још два гранична прелаза са Сиријом како би омогућила проток хуманитарне помоћи у ту суседну земљу, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Оштећења на сиријској страни пута који води до граничног прелаза, који је отворен искључиво за хуманитарну помоћ у оквиру овлашћења Савета безбедности УН, ствара потешкоће у достави помоћи подручјима погођеним земљотресом у Сирији.

"Постоје одређене потешкоће у погледу помоћи Турске и међународне заједнице која стиже до Сирије. Из тог разлога се улажу напори да се отворе још две гранична прелаза", рекао је Чавушоглу.

Опширније Краће

Извештај репортера РТС-а Зорана Слепчевића из Османија

Амбасадор Турске у Србији Хами Аксој је, у интервјуу за Дневник РТС-а, рекао да се Турска одмах након разорног земљотреса ангажовала на прикупљању помоћи за угрожене, а да су, како каже, пријатељи из Србије убрзо почели да се јављају и да нуде помоћ.

"Стварно смо веома срећни што у овим тешким временима имамо подршку и помоћ Србије. Веома смо им захвални", наглашава Хами Аксој.

Опширније Краће

Извештај Тамаре Стојсављевић

Најмање 3.000 људи је погинуло, а око 10.000 се још воде као нестали у Сирији, рекао је за РТС доктор Науман Заидан из Дамаска.

"У болнице је примљено око 15.000 људи којима је била потребна помоћ, а од 20.000 до 30.000 људи је остало без крова над главом", каже Заидан.

Велики проблем је недостатак механизације, каже доктор Заидан и додаје да људи често голим рукама склањају шут како би дошли до преживелих.

"Стручне медицинске екипе су послате на север земље и отворено је неколико привремених болница, али немамо довољно лекова и друге медицинске опреме", рекоа је доктор Заидан.

Сирији је потребна међународна помоћ, апелује доктор Заидан и каже да се у ова три дана чинило као да је Сирија остала сама.

"Помоћ је стигла из Ирана, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, неких балканских земаља, али је то недовољно. Ситуација овде је ужасна", рекао је за РТС доктор Науман Заидан из Дамаска.

СЗО шаље помоћ и стручњаке; УН: Оставите политику по страни

Светска здравствена организација шаље експертске тимове и специјалне летове са медицинским залихама у Турску и Сирију, рекао је генерални директор Тедрос Адханом Гебрејесус.

СЗО ће послати делегацију на високом нивоу да координира свој одговор, као и три лета са медицинским залихама, од којих је један већ на путу за Истанбул.

"Здравствене потребе су огромне", рекао је доктор Иман Шанкити, представник организације за Сирију.

Одвојено, водећи званичник Уједињених нација позвао је сиријску владу да олакша приступ помоћи подручјима под контролом побуњеника на северозападу, упозоравајући да ће залихе помоћи ускоро бити исцрпљене.

"Оставите политику по страни и пустите нас да радимо свој хуманитарни посао. Не можемо себи приуштити да чекамо и преговарамо. Док преговарамо, биће касно", рекао је резидентни координатор УН за Сирију Ел Мустафа Бенламлих. 

(Reuters)

Опширније Краће

Ердоган: Број погинулих у Турској порастао на 9.057

Говорећи у провинцији Хатај, близу епицентра земљотреса, турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је број људи за које је потврђено да су погинули у Турској порастао на 9.057.

Сиријски званичници и спасилачка група на северозападу Сирије под контролом побуњеника саопштили су да је број мртвих достигао 2.662, чиме је укупан број порастао на 11.719.

(Reuters)

ЕУ шаље Сирији 3,5 милиона евра помоћи

ЕУ је потврдила да ће послати 3,5 милиона евра помоћи Сирији.

Ово саопштење долази након што је Сирија званично затражила помоћ у оквиру шеме осмишљене да подржи земље погођене природном катастрофом активирањем Механизма цивилне заштите ЕУ.

Блок је такође најавио почетну помоћ од три милиона евра Турској, након што је та земља у понедељак активирала Механизам цивилне заштите ЕУ.

Раније је наш дописник из Брисела објаснио да би слање тимова у Сирију било компликованије од слања у Турску, јер је контрола на северу подељена између владиних и побуњеничких група.

Опширније Краће

Репортер РТС-а из Адане: Шесторо људи се јавило из рушевина, у току операција спасавања

Репортер РТС-а Зоран Слепчевић, који се налази у Адани, каже да је шесторо људи затрпано испод једне урушене зграде послало СМС поруке са својих мобилних телефона да кажу да су живи.

Како је додао, управо је стигла нова екипа спасилаца која ће сигурно до дубоко у ноћ покушавати да избави унесрећене.

Наводи и да је недавно пронађена једна двадесетогодишњакиња која је под рушевинама провела седамдесетак сати.

Већина људи који су остали без крова над главом смештено је у шаторе, а на целом подручју који је погодио разоран земљотрес има их око 70.000.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће у Анталији у наредним данима бити припремљени хотели у које ће бити смештени унесрећени.

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације са 45 припадника, које је МУП упутио у Турску како би помогли у трагању и спасавању преживелих у разорном земљотресу који је погодио ову земљу, биће ангажовани у Одабаси.

Готово 300.000 Сиријаца принуђено да напусти своје домове

Сиријски медији известили су да је готово 300.000 људи у тој земљи принуђено да напусти своје домове због земљотреса.

Израелски спасиоци извукли девојку из рушевина

Спасилачка јединица израелске војске објавила је да су из рушевина у Турској извукли живу 23-годишњу девојку.

"За Израелске одбрамбене снаге нема важнијег задатка од спасавања живота", наводи се у твиту са снимком спасавања.

Постављено 70.818 шатора за смештај жртава земљотреса

Управа за ванредне ситуације Турске објавила је да је постављено 70.818 великих шатора за смештај жртава разорног земљотреса, објављено је на званичној страници те управе.

Ленарчич: Категорично одбацујем оптужбе да санкције ЕУ угрожавају помоћ Сирији

Комесар ЕУ за управљање кризама Јанез Ленарчич изјавио је данас да је Унија добила захтев од сиријске владе за помоћ преко Механизма цивилне заштите ЕУ, а Комисија је послала захтев државама чланицама и охрабрује их да дају свој допринос да би помогли становништву Сирије после катастрофалног земљотреса.

"Јутрос смо добили захтев од Владе Сирије за помоћ преко цивилног заштитног механизма", рекао је Ленарчич новинарима.

Истакао је да се земље чланице охрабрују да дају допринос у пружању помоћи.

Ленарчич је изјавио да Европска унија појачава своје напоре у Сирији преко хуманитарних организација које финансира ЕУ и они већ преусмеравају своје активности у организовање одговора на земљотрес.

Истовремено, он је категорично одбацио отпужбе да европске санкције имају било какву везу са хуманитарном помоћи за Сирију, односно да угрожавају пружање помоћи.

"Ми смо наметнули санкције 2011. године, као одговор на насилну репресију сиријског режима против народа и употребу хемијског оружја. Због тога постоје санкције, а оне су намењене режиму и онима који га подржавају као и неким секторима економије од којих режим профитира", нагласио је Ленарчич.

У овом Механизму за цивилну заштиту ЕУ, поред 27 држава чланица ЕУ, равноправно учествују Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Исланд, Црна Гора, Северна Македонија, Норвешка и Турска.

(Танјуг, Reuters) 

Опширније Краће

Ердоган: Било проблема у иницијалној реакцији на земљотрес

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је било неких проблема са иницијалном реакцијом на земљотресе који су погодили југ земље.

Број мртвих достигао је 8.574, рекао је Ердоган који је у провинцији Кахраманмараш у близини епицентра земљотреса.

Грађанима је рекао да слушају само информације које долазе од власти и да игноришу "провокаторе", након што су се хиљаде људи жалиле на недостатак ресурса и слабу реакцију званичника.

(Reuters)

Извор: Reuters Connect

Репортер РТС-а Зоран Слепчевић налази се у Адани. Каже да за разлику од других делова Турске, ту има струје и хране, а температура је око 10 степени, док у неким деловима земље нема ни електричне енергије ни воде.

У Адани се урушила 14-спратница и засад спасиоци нису могли да извуку никога од станара из рушевина, наводи репортер РТС-а.

Извештај Небојше Котлајића (12.00)

Пожар у луци Искендерун под контролом

Пожар који је данас поново избио у контејнерима у јужној турској луци Искендерун стављен је под контролу, саопштиле су турске поморске власти, након што је пожар угашен са копна, мора и из ваздуха.

Лука неће радити до даљег, а теретни бродови су преусмерени у друге луке.

"Бродове који чекају треба усмерити у друге луке јер им услуге не могу бити пружене", саопштила је управа на Твитеру.

Извор из луке је навео да се пожар није проширио на простор у коме се налазе ускладиштени запаљиви материјали и да још није познато шта је проузроковало пожар.

Опширније Краће

Још нема информација о држављанину БиХ који је под рушевинама

Још нема нових информација о држављанину БиХ Ангелу Пешевском који се налази у рушевинама у турском граду Малатији, изјавио је генерални конзул БиХ у Истанбулу Синиша Михаиловић.

Он је у гостујући у Јутарњем програму РТРС рекао да су спасилачке екипе на терену и да су у сталном контакту са Центром за обавештавање Турске АФАД.

"Чим будемо имали информација о Пешевском, обавестићемо јавност", рекао је Михаиловић.

Михаиловић је нагласио да је, према најновијим званичним информацијама, у Турској погинуло више од 6.200 особа, а у Сирији више од 2.500.

"Више од 150.000 људи остало је без својих домова. Добра вест је да је у Турској спасено више од 8.000 људи", рекао је Михаиловић.

(РТРС)

Опширније Краће

Сирија: Западне санкције погоршавају хуманитарну катастрофу

Министар спољних послова и дијаспоре Сирије Фајсал Микдад изјавио је да "огромну катастрофу", која је задесила Сирију после земљотреса, додатно отежавају западне санкције због којих хуманитарна помоћ не може да уђе у земљу.

У интервјуу за телевизију Мајадин, Микдад је истакао да према међународном праву хуманитарна помоћ не подлеже санкцијама, али да у стварности "ништа не може да уђе у Сирију" због америчких санкција, преноси агенција САНА.

Према речима министра спољних послова Сирије, Вашингтон и његови савезници прете санкцијама земљама које тргују са Дамаском.

Сирија је мобилисала све своје ресурсе одмах након разорног земљотреса и позвала Уједињене нације (УН), државе чланице УН, Црвени крст и друге релевантне организације да помогну Сирији, рекао је Микдад.

Према речима министра спољних послова Сирије, "многе братске и пријатељске земље су реаговале на овај апел за помоћ."

(Танјуг/САНА)

Опширније Краће

У Турској 648 накнадних земљотреса

У Турској је након разорног земљотреса у понедељак регистровано 648 накнадних потреса, саопштила је Управа за ванредне ситуације.

Више од 79.000 људи ангажовано је у спасилачким операцијама, а 5.402 тешка возила, углавном багера, шлепера, дизалица, булдожера, камиона, приколица и грејдера упућена су на погођена подручја, наводи агенција Анадолија.

Успостављен је ваздушни мост за превоз људства и материјала из Истанбула, Анкаре и Измира у регион погођен земљотресом.

(Танјуг/Анадолија)

Држављанка Хрватске пронађена неповређена у Турској

Држављанка Хрватске за коју се сматрало да је нестала на земљотресом погођеном подручју Турске пронађена је неповређена, саопштио је хрватски амбасадор у тој земљи Хрвоје Цвитановић.

Цвитановић је за хрватске медије рекао да Амбасада има информацију да је хрватска држављанка пронађена и да је добро, здрава је и на путу кући.

Реч је о жени која већ дуже време живи у турској граду Антакји на самом југу Турске. Њен супруг покушавао је да сазна информације о њој док је истовремено помагао у проналаску и ослобађању заробљених у рушевинама.

"Чуо сам да се јавила и својима у Хрватској. Сад су њена мајка и остали мирни. Били смо јако забринути што никако нисмо могли добити никакву информацију у вези с њом", казао је Цвитановић.

У земљотресу у Турској повређене су две држављанке Хрватске, једна је још у болници и ван животне опасности је, док је друга пуштена кући, рекао је Цвитановић.

Опширније Краће

Анкара: У Турској страдало 6.957 особа

Турски кризни штаб саопштио је да је у Турској досад умрло 6.957 особа, чиме је укупан број страдалих у Турској и Сирији премашио 9.000.

Поново гори лука у Искендеруну

Хеликоптер и авион се боре против ватре која поново гори у луци у Искендеруну, саопштило је Министартсво пољопривреде.

У уторак је, иначе, био угашен пожар који је избио након земљотреса.

(Reuters)

Шестогодишња девојчица спасена из рушевина 47 сати након земљотреса

Шестогодишња девојчица спасена је из рушевина у земљотресом погођеној турској провинцији Адијаман 47 сати након што су два снажна потреса погодила јужну Турску, јавља агенција Анадолија.

Три сата раније иста спасилачка екипа извукла је мајку девојчице испод срушене зграде.

Дете је упућено у болницу.

(Танјуг/Анадолија)

Виктор Лазић за РТС: Оштећени путеви, нема гаса, ближи се снежна олуја

Књижевник и адвокат, оснивач удружења "Адлигат" Виктор Лазић, који је у земљотресом погођеној Адани, каже да је јуче провео 10 сати на рушевинама.

Спасиоцима се на сваких неколико минута чинило да чују довике девојчице, али нису успели да прокопају тунел до ње. Из дубине рушевина један човек је успео да упути позив, али ни до њега нису успели да дођу. Извучена су два тела, наводи Лазић.

Инфраструктура је значајно оштећена, гас не функционише, огромне су гужве прилазним  местима која су најугроженија, а снежна олуја спушта се на овај део земље, каже Лазић.

Обишао је и шаторе за пријем људи без домова, они уплакани чекају вести о најмилијима који су затрпани.

Изјава Виктора Лазића за РТС

Земљотрес је у Турској однео најмање 6.234 живота

Турски кризни штаб саопштио је да су у земљотресу у Турској страдале најмање 6.234 особе, a повређено је 37.011.

У потрази за преживелима учествује 79.000 људи.

У Сирији више од 2.500 мртвих

Број страдалих у Сирији премашио је 2.500, показују подаци државних медија и спасилачких служби које делују у делу земље која је под контролом побуњеничких снага.

У том делу земље, према наводима белих шлемова, страдало је 1.280 особа, а 2.600 је повређених.

Несумњиво је да ће број страдалих значајно порасти јер су стотине породица под рушевинама.

У делу земље који контролишу владине снаге, страдало је 1.250 људи, а повређене су 2.054 особе.

(Reuters)

Расте број жртава земљотреса у Турској и Сирији. Према најновијим подацима, више од 11.000 људи је погинуло. Срушило се на хиљаде објеката. 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је тромесечно ванредно стање у 10 провинција које су највише погођене.

Владе широм света и међународне организације шаљу помоћ.

У Турску су стигли спасилачки тимови из Србије. Сектор за ванредне ситуације упутио је додатне снаге. Из Ниша је кренуло још 18 спасилаца, велико ватрогасно возило, четири комби и четири теренска возила. У Турску је отпутовао и 21 припадник тима за трагање и спасавање из рушевина из Републике Српске.  

Данас би у провинцију Адијаман требало да стигну два америчка тима, које чини око 80 људи и паса спасилаца. У Адану је стигао кинески тим од 82 спасиоца и четири пса обучена за спасавање. Донели су и 20 тона намирница и опреме.

У координацији са турским властима помоћ стиже и из Индије у виду стотину спасилаца, али и медицинских тимова.

Јапанци су послали Турској 73 спасиоца са опремом и храном, а Британци 76 спасилаца и медицински тим.

Уједињени Арапски Емирати успоставиће пољску болницу у Турској, а спасиоце шаљу и у Турску и у Сирију. Хитна помоћ биће упућена у делове Сирије који су најтеже погођени земљотресом. Помоћ у обе земље шаљу и Саудијска Арабија, Ирак, Катар.

Шпанија је послала војни авион са ватрогасцима и опремом, као и особље из Министарства одбране како би радили заједно са спасиоцима. Послала је и два војна брода са помоћи и 500 маринаца. Пољска шаље 76 ватрогасаца и осам спасилачких паса.

Ватикан је засад прикупио пола милиона евра хитне помоћи.

Немачка је обећала формирање кампова, опремљених водом, генераторима, шаторима и ћебадима, у координацији са турским властима.

Канадски премијер Џастин Тридо обећао је 10 милиона канадских долара помоћи и најавио даљу помоћ. Сличну суму одредила је и Аустралија, која шаље и спасилачки тим који ће стићи на лице места до краја недеље.

Русија је припремила два "иљушина" са 100 спасилаца који су спремни да полете у Турску чим Анкара то затражи

Помоћ су обећали и Израел, Грчка, Швајцарска, Норвешка...

Читај ми!