Извор: РТС, Ројтерс, Танјуг

Расте број жртава земљотреса у Турској и Сирији – више од 7.800 мртвих, Србија послала додатне спасилачке тимове

Према најновијим подацима, више од 7.800 људи погинуло је у разорном земљотресу који је погодио Турску и Сирију. Више од 38.000 људи је повређено. Урушено је на хиљаде објеката. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је тромесечно ванредно стање у 10 провинција које су највише погођене разорним земљотресом. Србија послала додатне спасилачке тимове.

Саучешће патријарха Порфирија

Поводом катастрофалног земљотреса који је донео страдања и патњу хиљадама људи, уништио домове, храмове и друге јавне објекте, патријарх српски Порфирије изаразио је саучешће патријарху цариградском Вартоломеју, патријарху антиохијском и свег Истока Јовану, председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и председнику Сирије Башару ел Асаду.

"Молимо се Господу да пострадалима уместо земљских подари небеске домове праведника, а њиховим ближњима пружи утеху, као и да сачува животе свих других људи у подручјима погођеним овом природном катастрофом. Наше молитве су данас са свим житељима Турске и Сирије, наводи се у изјави саучешћа које је патријарх Порфирије упутио у своје име и у име Светог Архијерејског Синода СПЦ.

Опширније Краће

Најновији подаци – у Турској погинуле 5.894 особе, а у Сирији 1.932

Потпредседник Турске Фуат Октај саопштио је најновије податке о преминулима и рекао да су, према најновијим подацима, у разорном земљотресу живот изгубиле 5.894 особе, преноси Хуријет.

Навео је да је повређено више од 34.000, као и да је урушено скоро 6.000 објеката.

Додао је да је до сада спасено око 8.000 људи, као и да је на терену 16.139 тимова за трагање и спасавање.

Према најновијим подацима, у Сирији су страдале 1.932 особе, а повређено је око 4.000 људи.

У Турској страдале 5.434 особе

Турски министар здравља Фахретин Коча саопштио је да су, према последњим подацима, у разорном земљотресу у тој земљи страдале 5.434 особе, а да је повређена више од 31.000 људи.

Припремила Данијела Цветковић

Ердоган прогласио тромесечно ванредно стање у 10 провинција које су највише погођене

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је тромесечно ванредно стање у 10 провинција које су највише погођене разорним земљотресом, називајући их "зоном катастрофе".

Истакао је да је циљ брже доношење одлука.

"Одлучили смо да прогласимо ванредно стање како бисмо осигурали да се операције изводе брзо", рекао је Ердоган у свом првом телевизијском обраћању након земљотреса.

Додатни спасилачки тимови кренули из Србије у Турску

Осамнаест припадника МУП-а Србије, Сектора за ванредне ситуације, са девет ватрогасних возила кренули су из Ниша пут Турске, као додатне снаге нашим ватрогасцима-спасиоцима у борби са последица разорног земљотреса који је захватио ту земљу.

Више од 6.300 до сада потврђених жртава у земљотресу у Турској и Сирији

Број жртава у Турској порастао је на 4.544, саопштила је турска Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама.

Наводе и да је повређено више од 26.000 људи, а уништено је скоро 6.000 објеката.

Расте број жртава и у Сирији. Погинуле су 1.832 особе, а око 4.000 људи је повређено.

Сирија, више од 1.700 погинулих и скоро 4.000 повређених

Број погинулих у Сирији повећан је на 1.712, саопштиле су сиријске власти. Очекује се да ће бројеви додатно порасти, преноси Ројтерс

Турска – најмање 150.000 људи остало без дома, срушено 6.000 зграда

Најмање 150.000 људи у Турској остало је без дома у снажном земљотресу на југу земље, саоштио је Међународни комитет Црвеног крста.

Процењује се да је око 6.000 зграда срушено.

Број жртава разорних земљотреса у Турској се непрестано повећава. Виктор Лазић разговарао је са Алпером Асланом, новинаром из Адане, који је рекао да са породицом спава у колима, а да је у другом јаком потресу изгубио стан и комшије које су отишле да узму ствари које су заборавиле.

Ердоган: Хотели у Анталији примиће преживеле из земљотреса

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће поједини хотели у Анталији бити привремени дом преживелима из земљотреса.

"Праве се планови да хотели, који су већ смањили активности због зимског периода, приме жртве земљотреса. У региону Анталија, 50.000 кревета је спремљено у ове сврхе", навео је Ердоган.

Додао је да је до сада 8.000 људи извучено из рушевина, а повређени су пребачени у болнице у Мерсину, Истанбулу и Анкари.

Послато је 54.000 шатора и 102.000 кревета у погођене области.

Опширније Краће

Србија упућује додатне спасилачке тимове у Турску

Осамнаест припадника МУП-а Србије, Сектора за ванредне ситуације, са девет ватрогасних возила кренуће данас око 18 часова пут Турске, као додатне снаге нашим ватрогасцима-спасиоцима у борби са последица разорног земљотреса који је захватио ту земљу.

Ватрогасци-спасиоци из Бора, Ваљева, Ужица и Ниша са једним навалним ватрогасним возилом, четири комби и четири теренска возила полазе из Ниша и очекује се да се придруже колегама у току сутрашњег дана.

Опширније Краће

ЕК: Скоро 1.200 спасилаца ЕУ отишло у Турску, помажемо спасавање и у Сирији

Европска комисија је најавила да продужава помоћ Турској и Сирији након земљотреса који је погодио ове две земље.

Након што је Турска активирала Механизам цивилне заштите ЕУ, 19 држава чланица ЕУ (Аустрија, Бугарска, Хрватска, Кипар, Чешка, Естонија, Француска, Немачка, Грчка, Мађарска, Италија, Малта, Холандија, Пољска, Португал, Румунија, Словачка , Словенија и Шпанија), заједно са Албанијом и Црном Гором, понудили су тимове у координацији са Координационим центром ЕУ за хитне случајеве и турским властима, саопштила је Европска комисија.

"Чак 25 тимова за потрагу и спасавање креће у најтеже погођена подручја у Турској да помогну на терену, а 11 од ових тимова је већ стигло. Поред тога, два медицинска тима су послата преко Механизма цивилне заштите ЕУ да пруже хитну здравствену помоћ погођеним особама. Укупно је из европских земаља понуђено 1.185 спасилаца и 79 паса трагача", кажу у Комисији.

Координациони центар ЕУ за реаговање у ванредним ситуацијама такође је саставио тим ЕУ за цивилну заштиту од стручњака из 11 држава чланица, који су распоређени у Турској да подрже операције.

Што се тиче Сирије, ЕК наводи да је Брисел у контакту са својим хуманитарним партнерима на терену и да финансира хуманитарне организације које спроводе операције потраге и спасавања, истовремено пружајући подршку за воду и канализацију и дистрибуцију ћебади и хигијенских потрепштина у погођеним подручјима.

Они такође процењују ниво штете и потребе, како би прилагодили свој одговор.

Опширније Краће
Црвени крст Србије отворио је наменски рачун за помоћ становништву Турске и Сирије које је погодио разорни земљотрес, а средства која грађани уплате на рачун биће коришћена према приоритетима угроженог становништва.

Наменски рачун је: НЛБ Комерцијална банка АД Београд

Бр. рачуна: 205-32824-71

Позив на број: 6046-355 0000

Опширније Краће

Ердоган: Ванредно стање у 10 градова, број жртава порастао на 3.549

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је, према најновијим информацијама, број мртвих порастао на 3.549, те да се у 10 градова погођених земљотресом проглашава ванредно стање на три месеца.

Помоћ у потрази и спасавању понудило је 70 земаља, каже Ердоган, преноси Ројтерс.

У плану је отварање хотела у Анталијској области како би се обезбедио привремени смештај за људе погођене земљотресом.

Опширније Краће

Уницеф: Страхује се да је страдало више хиљада деце

Страхује се да је у највећем земљотресу и накнадним потресима у Турској и Сирији погинуло више хиљада деце, саопштио је Уницеф.

"Земљотреси који су погодили јужну Турску и северну Сирију јуче рано ујутру, можда су усмртили више хиљада деце", рекао је новинарима портпарол Уницефа Џејмс Елдер.

Истиче да још није могуће утврдити тачан број деце која су страдала у потресу.

Припремила Софија Кнежевић

СЗО: Брине недостатак информација из појединих области

Директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је да је СЗО посебно забринута због тога што из неких области Турске и Сирије нису стигле никакве информације о последицама разорног земљотреса, преноси Ројтерс.

"Мапирање штете је један од начина да схватимо где треба да усмеримо нашу пажњу", рекао је Гебрејесус на састанку Извршног одбора СЗО у Женеви.

Црвени полумесец: Доставићемо помоћ у све погођене регионе у Сирији

Сиријски Црвени полумесец спреман је да достави помоћ у све регионе, укључујући оне који су под контролом опозиције, саопштили су челници те организације на конференцији за новинаре.

Помоћ ће бити достављена уз помоћ агенција Уједињених нација, преноси Ројтерс.

У међувремену, из Канцеларије УН за хуманитарна питања саопштили су да је прекогранична помоћ из Турске у Сирију заустављена, те да се не зна када ће се наставити због логистичких разлога. 

Опширније Краће

Турски новинар за РТС: Пола милиона људи остало без крова над главом

Новинар турске Радио-телевизије Јусуф Емин, чији преци воде порекло из Србије, из Новог Пазара, али и Рожаја, каже за РТС да лоше временске прилике отежавају спасилачким екипама да дођу до заробљених испод рушевина, због чега се очекује да број жртава настави да расте.

"У области погођеној земљотресом је минус два степена, Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама и Црвени полумесец послали су скоро 25.000 људи", каже Емин.

Истиче да је стигла помоћ из бројних земаља, међу којима из Србије, Црне Горе, Азербејџана, Јапана, Малезије...

Напомиње да је без крова над главом остало пола милиона људи и да се људи широм Турске организују и шаљу помоћ.

"Турски народ је јак народ и умеће да се носи са овим земљотресом. Турски народ воли да се помаже, из Истанбула је послато доста ствари тамо", каже Јусуф Емин и додаје да се потреси осећају и у другим деловима Турске.

Организован је и бесплатан одлазак у угрожено подручје како би се помогло у спасавању, и готово бесплатан повратак, уз новчану накнаду од пет евра за лет.

"Ко хоће да се врати, може", каже Емин.

Опширније Краће

УН: Најснажнији земљотрес у последњих 80 година

Уједињене нације саопштиле су да је јучерашњи земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале, који је погодио јужну Турску, био најснажнији земљотрес у тој земљи у више од 80 година.

"Ово је најснажнији земљотрес у Турској забележен од 1939. године", наводи се у извештају који је у oбјавила Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (UNOCA), преноси Си-Ен-Ен.

Наводи се и да су тимови за хитне реакције Уједињених нација за процену и координацију катастрофа (UNDAC), Међународне саветодавне групе за потрагу и спасавање (INSARAG) и тимови хитне медицинске помоћи Светске здравствене организације (EMT) мобилисани у Турској да би помогли у хуманитарним акцијама.

Опширније Краће

Потпредседник Турске: Број мртвих порастао на 3.419

Број мртвих у Турској порастао је на 3.419, саопштио је потпредседник Турске Фуат Октај, преноси Ројтерс.

Истиче да временски услови отежавају да помоћ стигне у Турску.

Заустављено је кретање ка и од Хатаја, Кахраманмараша и Адијамана, осим за помоћ и спасилачка возила, наводи Октај.

Спасилачке операције су фокусиране на те три провинције и на Малатију, додао је Октај.

Опширније Краће

Сирија, број жртава премашио 1.600

Најмање 1.602 особе погинуле, а на хиљаде је повређено у Сирији, показују најновији подаци власти и спасилаца, преноси Ројтерс.

Државна агенција Сана пренела је да је 812 особа мртво, а да је 1.449 повређено у провинцијама Алеп, Латакија, Хама, Идлиб и Тартоус, које су под контролом владе.

У северозападним деловима Сирије, који су под контролом опозиције, страдало је најмање 790 људи а 2.200 је повређено. Очекује се да ће тај број драматично расти, саопштио је спасилачки тим "Белих шлемова".

У земљотресу јачине 7,8 јединица Рихтера урушено је на хиљаде зграда, укључујући стамбене блокове и болнице.

Потрес на истоку Турске

Земљотрес јачине 5,7 јединица Рихтера погодио је источну Турску, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар.

Земљотрес се догодио на дубини од 46 километара, преноси Ројтерс.

Опширније Краће

Извештај Софије Кнежевић

Kошаркашки тренер Веселин Драшкићевић: Наши спортисти у Турској су добро

Амбасадор Марковић за РТС: У контакту смо са грађанима Србије, нема информација да је било ко страдао

Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић рекао је за РТС да је у тој земљи од последица земљотреса, према званичним подацима, настрадала 2.921 особа, а да су повређене 15.834. Срушено је 6.217 стамбених објеката.

"Што се тиче наших држављана, немамо никакве информације, ни званичне, ни незваничне да је било ко страдао или се налази међу повређенима. У контакту смо са нашим грађанима који се налазе у области Газијантепа, којих нема пуно, али са сваким од њих смо у личном контакту и нико нам није пријавио, нити из земље, нити одавде да је неко у било каквој опасности, што је добра вест", навео је амбасадор Марковић.

Истакао је да је амбасада контактирала са свим грађанима Србије чије су телефоне имали и лично их позивали како би се информисали о њиховом статусу и напоменуо да на југу Турске живи око 30 држављана Србије.

Разговор Гордане Стијачић са амбасадором Зораном Марковићем

Турска, број жртава порастао на 3.381

Број мртвих у Турској порастао је на 3.381, саопштила је турска Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД).

Повређено је 20.426 особа, рекао је Орхан Татар из АФАД-а, преноси Ројтерс.

Према последњим подацима, уништено је 5.775 зграда у земљотресу који је праћен са још 285 накнадних потреса. 

Опширније Краће

Турској стиже помоћ из бројних земаља

Кина ће упутити помоћ Турској у износу од 40 милиона јуана, односно 5,49 милиона евра за санацију последица разорног земљотреса, јавила је кинеска државна телевизија Си-Си-Ти-Ви.

Кинески Црвени крст ће помоћи Турској са 186.200 евра, а истом сумом ће помоћи и Сирији, преноси Ројтерс.

Председник Јужне Кореје Јон Сук Јеол издао је наређење да се у Турску упуте спасиоци и неопходни медицински материјал, преноси Би-Би-Си.

Аустралија је обећала "прву помоћ" Турској у износу од 6,46 милиона евра.

Јапан је већ упутио у Турску специјални спасилачки тим који ће помоћи у потрази за несталима, а у Турску је стигао и први руски "антонов" са спасиоцима, од три, колико је најављено.

Бројне европске земље јуче су саопштиле да ће помоћи Турској.

У међувремену, хуманитарна помоћ из Ирана и Ирака је већ стигла у Сирију.

Опширније Краће

Стотине породица заробљено испод рушевина на северозападу Сирије

Истиче време да спасемо стотине породица које су заробљене испод урушених зграда, каже за Ројтерс Раед ел Салех, челник службе цивилне одбране под контролом сиријске опозиције.

Истиче да је на северозападу Сирије неопходна хитна помоћ "белих шлемова" у спасавању.

Опширније Краће

Спасилачки тимови из Србије стигли у Турску

У Турску су стигли спасилачки тимови из Србије, рекао је за РТС заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Недељко Гагић.

Држава Србија је упутила помоћ грађанима Турске, министар је на налог председника упутио два тима, у којем је 27 припадника и један специјално обучени пас за претрагу у рушевинама, каже Гагић.

Према његовим речима, они сада чекају поделу посла и почетак радова на потрази за преживелима.

Опширније Краће

Јак потрес и током ноћи

У централној Турској се током ноћи догодио још један земљотрес, јачине 5,6 јединица Рихтера, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар, преноси Ројтерс.

Потрес се догодио на дубини од два километра.

Опширније Краће

Расте број жртава разорног земљотреса који је погодио део Турске у близини границе са Сиријом, а тло наставља да подрхтава.

Током ноћи у централној Турској се, на дубини од два километра, догодио још један земљотрес, јачине 5,6 јединица Рихтера, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар, преноси Ројтерс.

Према последњим подацима, у Турској и Сирији погинуло је више од 5.000 људи.

Број жртава у Турској порастао је на 3.419, саопштили су турски званичници. Према претходном извештају Агенције за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД), повређено је 20.436 особа.

Последњи подаци које агенције преносе из Сирије показују да су тамо погинуле најмање 1.602 особе, а да је неколико хиљада повређених.

Спасилачки тимови из целе Европе стижу у угрожено подручје, где се води трка с временом у потрази за преживелима.

На санацији последица ангажовано је скоро 20.000 спасилаца, само из Истанбула стигло их је 13.000, а међу њима је и много добровољаца. За све који желе да стигну до зоне земљотреса и помогну омогућени су летови за Адану, Елазиг и Дијарбакир, саопштио је Туркиш ерлајнс.

Србија је упутила два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина са 27 припадника, службеним псом обученим за претрагу терена и комплетном опремом за пробијање, пресецање и електронску претрагу за несталима.

Најмање 5.775 зграда уништено је током и након разорног земљотреса, саопштио је званичник АФАД Орхан Татар истичући да је земљотрес био праћен са још 285 накнадних потреса.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је седмодневну жалост.

У Сирији је највише жртава у северним покрајинама Хами, Латакији и Алепу.

Сиријски председник Башар ел Асад наредио је мобилизацију свих војних јединица и ресурса за помоћ становништву.

Земљотрес се осетио и у Либану, Ираку, Казахстану, Израелу, Грузији.

Читај ми!