Читај ми!

Брисел добио нови "стратешки компас" – у ком правцу иде безбедносна политика ЕУ

Министри спољних послова и одбране земаља чланица ЕУ на заједничком састанку у Бриселу усвојили су "Стратешки компас" – документ који треба да одреди стратешки правац одбрамбене и безбедносне политику ЕУ у наредних десет година.

Документ од четрдесетак страна предвиђа формирање заједничких снага ЕУ од 5.000 војника за брзо реаговање у конфликтним зонама, заједничко улагање у војне капацитете ЕУ за деловање на копну, мору, у сајбер домену и у свемиру.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ поручио је да усвајање овог документа шаље снажну поруку о јединству и одлучности ЕУ, и да долази у важном тренутку када је безбедност континента доведена у питање.

"Документ није одговор на руску војну агресију у Украјини, јер смо рад на припреми овог документа започели пре две године, али долази у правом тренутку, када сваки грађанин ЕУ схвата важност јачања ЕУ као безбедносног фактора", рекао је Борељ после састанка у Бриселу.

Шеф европске дипломатије је истакао да је "Стратешки компас" одговор на потребу да ЕУ буде снажнији актер у области безбедности, "делујући у координацији са НАТО", како би Европа била снажнија и безбеднија.

У усвојеном документу се наглашава важност јачања капацитета ЕУ за одвраћање и реаговање на сајбер нападе и стране дезинформационе кампање.

"Рат који се одвија у Украјини представља тектонску промену на геополитчком пејзажу Европе и наша реакција на рат показала је да ЕУ може да делује на снажан у уједињени начин, истакнуто је у саопштењу после заједничког састанка министара одбране и спољних послова ЕУ.

У Стратешком компасу се истиче важност сарадње са појединачним партнерима као што су САД, Канада, Норвешка и друге земље.

У светлу рата у Украјини пооштрен је речник који се односи на Русију и избачен раније предвиђени делови о сарадњи са Русијом по неким питањима. У коначној верзији документа говори се и о "ратним злочинима у Украјини", као и одлучности ЕУ да се они који су одговорни за злочине приведу правди.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи