Читај ми!

Одлука британског суда да не изручи Асанжа – сузе, честитке и критике

Суд у Лондону је одлучио да оснивач Викиликса Џулијан Асанж не може да буде изручен Сједињеним Државама. Политичари и медији у Великој Британији су одлуку суда оценили као позитивну.

Лондонски суд блокирао је амерички захтев за изручење Асанжа због забринутости за његово ментално здравље.

Америчко правосуђе има рок од 14 дана да поднесе жалбу на ову одлуку и сва је прилика да ће до ње доћи.

Судија лондонског обласног суда Ванеса Баретсер образлаже да, иако Сједињене Државе имају основ за екстрадицију, амерички државни и правосудни систем није у стању да спречи првог човека Викиликса да себи одузме живот.

"Мој утисак је да је реч о депримираној особи, која често очајава и прибојава се будућности. Ако буде суочен са скоро потпуном изолацијом без заштитних фактора, које ужива у затвору Белмарш, сматрам да процедуре, које је изложила америчка страна, неће спречити господина Асанжа да нађе начин да изврши самоубиство. Због тога сам одлучила да би изручење било репресивно и нанело му душевну бол", закључује судија Баретсер.

Ово излагање, Џулијан Асанж, који је у судницу дошао у плавом оделу и са зеленом маском на лицу, пратио је затворених очију.

Његова вереница и некадашњи члан његовог правног тима Стела Морис, са којом Асанж има два сина, плакала је током изрицања пресуде.

Поред ње је седео главни и одговорни уредник Викиликса Кристин Храфнсон.

У обраћању медијима испред суда Стела Морис је позвала америчког председника да "ово оконча сада".

"Господине председниче, срушите ове затворске зидове. Дозволите мојим синовима да имају оца. Ослободите Џулијана, ослободите штампу, ослободите нас све", поручује Морисова.

Би-Би-Си је објавио први интервју са Стелом Морис, чија је веза са Џулијаном Асанжом доскора била тајна.

Асанж је из суднице враћен у затвор прве категорије Белмарш у јужном Лондону.

Суд ће његов захтев за пуштање на слободу уз кауцију разматрати у среду.

Његов адвокат Ед Фицџералд рекао је пред судом да ће тада изнети доказе зашто његов клијент не намерава да напусти Британију у случају да кауција буде одобрена.

Америчко државно тужилаштво терети Асанжа да је, објављивањем хиљада поверљивих документа у вези са ратовима у Ираку и Авганистану, противзаконито ушао у америчке војне базе података и угрозио хиљаде живота.

Оптужница, изнета у 18 тачака, могла би да доведе до казне од 175 година затвора, тврди Асанжов адвокат, који сматра да је цео процес, који траје десет година, политички мотивисан.

Америчка страна тврди да је реално очекивати казну од четири до шест година затвора.

Политичари и медији поздрављају одлуку суда

"Добре вести да је екстрадиција Џулијана Асанжа блокирана. Споразуми о изручењу не би смели да буду коришћени у политичке сврхе", твитује бивши министар за брегзит Дејвид Дејвис.

Истакнута посланица Лабуристичке странке Дајан Абот честита свима на "одличној одлуци" суда.

Организација за заштиту људских права Амнести интернешенел такође поздравља одлуку суда, али критикује Велику Британију због "уплитања у политички мотивисани процес за рачун САД угрожавајући тиме слободу медија и изражавања".

Председница британског Националног синдиката новинара Мишеле Станистрит истиче да је пресуда права, али да садржи "многе забрињавајуће елементе".

Твитом се огласио и Асанжов пријатељ, прослављени документариста и драмски писац Џон Пилџер. Он оцењује да је пресуда "спасла образ Британије, али и да служи као покриће за бесрамно политичко суђење Асанжу за рачун Америке".

Џулијан Асанж у затвору је од априла 2019. године, када је ухапшен због прекорачења услова пуштања на слободу уз кауцију.

Осуђен је на педесет недеља затвора у мају 2019. године.

Асанж је пре тога седам година провео у амбасади Еквадора у Лондону. На тај потез навео га је захтев за изручење Шведској због оптужби за сексуални напад.

Тај процес је у међувремену обустављен да би га заменио амерички захтев за изручење, што је след правних догађаја, које је Џулијан Асанж очекивао од самог почетка ове правне одисеје.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару