Читај ми!

Сукоб демонстраната и полиције у Кијеву

Другог дана протеста у Кијеву демонстранти се сукобили са полицијом приликом покушаја да уђу у зграду Владе. Демонстранти протестују због одлуке украјинске владе да "окрене леђа" ЕУ.

Демонстранти у Кијеву сукобили су се са полицијом у близини седишта Владе. Током викенда почели су протести због одлуке украјинске владе да промени политички курс и не потпише Споразум о придруживању Европској унији.

Око 1.000 демонстраната окупило се у близини седишта Владе у Кијеву у покушају да приволе председника Виктора Јануковича да ове недеље ипак потпише Споразум са ЕУ.

Неки од демонстраната покушали су да уђу у зграду Владе, али су били приморани да одступе пошто је полиција употребила сузавац, навео је извештач АФП-а.

Око 10.000 људи јуче се окупило у Кијеву пошто је Украјина у петак, у последњи час, "окренула леђа" ЕУ и направила заокрет ка Русији. Пре тога, у четвртак, украјински парламент је свега недељу дана пре заказане церемоније потписивања Споразума, неочекивано одбацио законе неопходне за приступање.

Премијер Украјине Микола Азаров изјавио је да је та одлука донета искључиво из економских разлога и најавио да ће се Влада у Кијеву сада усредсредити на обнављање трговинских односа са Русијом - водећим трговинским партнером Украјине и њеним главним добављачем гаса.

Тарасјук: Споразум са ЕУ тек са новом владом

Бивши шеф украјинске дипломатије Борис Тарасјук оцењује да ће Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ са Украјином бити могућ тек са новом, демократском владом.

Тарасјук је у интервјуу агенцији АПА рекао да председник Украјине Виктор Јанукович никада није ни имао намеру да примени ССП.

Подсетио је да ССП, поред стварања зоне слободне трговине, садржи и бројне политичке смернице за Украјину, између осталог, земља би се обавезала да оштрије поступа у случајевима корупције и учврсти принципе правне државе. Према његовим речима, Јанукович није заинтересован ни за једно ни за друго.

На председничким изборима засигурно ће поново бити лажирања, само је питање колико ће отпор друштва бити велик, рекао је посланик Отаџбинске странке Јулије Тимошенко.

ЕУ је, како је оценио, деловала правилно када је инсистирала да се Тимошенкова ослободи, везајући то за потписивање ССП-а.

Тарасјук напомиње да би Украјина данас изгледала другачије да је ЕУ већ 2005. позитивно реаговала на молбу да се земљи да перспектива приступа, али је уверен да је међународна заједница извукла поуке.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи