Читај ми!

Из Потпећког језера сакупљено 110 камиона смећа, у Министарству истичу да је потребно трајно решење

Почетком године слике са бране Потпећког језера алармирале су на узбуну. Лимом је пристигло, око 7.500 кубика смећа, махом пластике и претворило језеро у плутајућу депонију. Уследило је чишћење и сакупљено је 110 камиона смећа. Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић нада се да ће се ускоро наћи адекватно решење тог вишедеценијског проблема.

Сада брана изгледа другачије, иако крај обала и у језерским рукавцима и даље плива пластика – 110 камиона смећа завршило је на ужичкој депонији, а прикупљено је 90 камиона дрвећа.

"Проблема је било свакако, првенствено ниске температуре у једном периоду кад нисмо радили, али ево за неких 20-ак дана од почетка радови се приводе крају", каже Југослав Јовановић, водећи инжењер за водне ресурсе ЈП "Србијаводе".

Смеће је оптеретило и рад хидроелектране.

"Последњих дана смо бележили отежан сам процес производње. Један део смећа је вероватно потонуо на решетке на улазној грађевини. Ми ћемо након завршеног процеса чишћења са површине Потпећког језера већ за викенд ангажовати рониоце", наводи Предраг Шапоњић директор ХЕ "Потпећ".

Ружна слика на Потпећком језеру понавља се периодично, када год Лим порасте.

"Лим креће из Плавског језера, то је осам локалних самоуправа, већина њих има неуређене депоније у самом сливу реке тако да сви морају бити свесни да ово није проблем једне локалне самоуправе и малог броја људи, ово је шири проблем држава и свих који су у сливу Лима", додаје Јовановић.

За почетак ресорно министарство организовало је видео-конференцију свих држава из Полимља.

"Прихватили су своју одговорност, министарка је предузела прве кораке, а то је да се формирају радне групе у оквиру којих ће се дефинисати проблеми и приступити решавању", изјавио је Јован Баста, руководилац ВПЦ "Сава–Дунав" ЈП "Србијаводе".

Чисто језеро ипак највише прижељкују Прибојци, који су саградили рибарско насеље и ауто-камп као важан део туристичке понуде. Ипак, туриста нема нити ће их бити, све док се од флаша и другог отпада не види ни површина језера, а ни обале.

"Србија не може да реши проблем без сарадње са суседним државама" 

Поводом завршетка радова на уклањању више од десет хиљада кубика пливајућег отпада из Потпећког језера, огласила се и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић. Она је изјавила да су радови, поред тешких временских услова, изведени у веома кратком року и захвалила ЈВП "Србијаводе" и "Електропривреди Србије" на ефикасности и успешно обављеном послу.

Министарка је подсетила да је поводом проблема са пливајућим отпадом на Лиму и Дрини одржан састанак са надлежним министрима из Црне Горе и Босне и Херцеговине и изразила наду да ће се ускоро доћи до адекватног решења овог деценијског проблема.

"Захваљујући хитној интервенцији ЈВП 'Србијаводе', које је на нашу иницијативу извело неопходне радове уз подршку ЈП 'Електропривреда Србије', из Потпећког језера уклоњено је десетине хиљада кубика отпада, који је транспортован у Регионални центар Дубоко код Ужица. Отпад који заврши у Лиму и Дрини је горући проблем који Србија не може да реши без сарадње са суседним државама. Због тога је важно да кроз регионалну сарадњу заједно дођемо до трајног решења, јер свима нам је у интересу да имамо чисте реке и здраву животну средину", рекла је Ирена Вујовић.

Министарка је додала да је на недавно одржаном састанку са министрима из Црне Горе и Босне и Херцеговине предложила да три државе потпишу меморандум о разумевању, на основу којег ће се спроводити неопходне активности. 

"Док чекамо да се стекну услови за потписивање таквог документа, са надлежним колегама смо договорили да формирају радне групе у оквиру својих ресора како би се оперативније приступило проблему и мапирале дивље депоније у сливу река", навела је Ирена Вујовић.

У саопштењу Министарства се додаје да ће се, након уклањања комуналног отпада из Потпећког језера, приступити другим мерама у циљу дугорочног решавања овог проблема, а једна од њих је и изградња санитарних депонија ван плавих зона, као и затварање постојећих са рекултивацијом дивљих и несанитарних депонија у сливном подручју.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару