Голубачка тврђава – историја, али и снага за будућност

Голубачка тврђава, јединствена средњовековна грађевина, после пет година реконструкције поново је отворена. Понекад је потребно само да пробамо да се покренемо, па да се пред нама покаже Србија каква јесте – земља историје, али пре свега земља будућности, каже председник Александар Вучић. Голубачка тврђава сада поседује и економску моћ, рекао је европски комесар Јоханес Хан.

Када гледам у обновљену Голубачку тврђаву и њене фантастичне куле, прелепи средњовековни споменик, видим не само историју, већ снагу у овој земљи и нашем народу који гарантују будућност, поручио је председник Александар Вучић на отварању тврђаве.

"Видим колико можемо, посебно са нашим европским пријатељима и колико је понекад потребно само да пробамо да се покренемо, да покушамо све што нисмо смели годинама, па да се пред нама покаже Србија каква јесте – једна од најлепших земаља на свету, земља историје, али пре свега земља будућности", рекао је Вучић.

Будућности, каже, коју смо у стању сами да изградимо, баш као и они који су то радили вековима пре нас, рачунајући да нећемо заборавити и да ћемо умети да наставимо.

"Данас смо показали да су били у праву и да јесмо достојни наследници свих разних нација које су несебичнио стварале историју на овом подручју, само да бисмо ми могли да створимо будућност", подвукао је председник Србије.

Он је захвалио свима који су омогућили да Голубачки град поново оживи, укључујући Европску унију и Аустрију, али и, обраћајући се премијерки, указао да пред њеном владом остаје много задатака, пре свега да уложи много новца у исток Србије.

Вучић је указао да из свих делова Србије одлазе људи, што представља велики проблем, додајући да није утеха што земље из окружења имају и још израженији проблем.

"Морамо да се трудимо да се део тих људи врати, а да онима који су овде омогућимо другачију и сигурнију будућност. Зато је важно да уложимо више новца на исток Србије, да људи знају да је ово место где могу да граде будућност за себе и своју децу", рекао је Вучић. Како је додао, Голубац је доказ лепоте у коју треба да се улаже.

"Да наставимо да откривамо лепоте овод дела земље, а то су и Кладово, Неготин, Бор, Зајечар, Феликс Ромулијана... Све то је једно од највећих природних богатстава Србије. Потенцијала је много, а ниједан изговор да то не искористимо", рекао је Вучић. 

Хан: И културно наслеђе и нова радна места

Комесар ЕУ за проширење и суседску политику Јоханес Хан рекао је да је ова тврђава изузетна комбинација управо оног највреднијег што Европа поседује – културног наслеђа, и прилика за развој и отварање нових радних места.

"'Уједињени у различитости' један је од европских слогана. Ми, Европљани, свету нудимо наше културно наслеђе, они не долазе због плажа, већ зато што нудимо нешто јединствено, специјално и то је комбинација природе, атрактивности, веома пријатељски настројених људи", рекао је Хан.

Он је подсетио да је у претходном мандату био задужен за Дунавску стратегију, и рекао да обновљена Голубачка тврђава представља конкретан резултат те сарадње.

"Морао сам много напора да уложим да убедим људе у мом директорату да је туризам пословни сектор и то трећи по значају у Европи и да морамо људима да понудимо нешто јединствено, а то је управо културно наслеђе", каже Хан.

Указао је да Голубачка тврђава сада поседује и економску моћ и да представља, с једне стране, очување културног наслеђа, а с друге, стварање прилика за нова радна места и то у области која је погођена одливом радне снаге.

Треба учинити више да се људи врате, додао је он и навео да је Голубачка тврђава својеврсни камен-међаш, да су уложене импресивне цифре, али да ће ствари тек бити импресивне. У том контексту навео је и пројекат изградње марине код Голубачке тврђаве.

"Чинимо доста у намери да помогнемо Србији да се што пре приближи ЕУ, у области владавине права, слободе медија итд. Али данас славимо. Добро смо инвестирали у очување културног наслеђа. Али ту су прилике за будућност, за нова радна места. И даље ћемо инвестирати у културно наслеђе. То је наше заједничко наслеђе, Европа у свом најбољем светлу, без граница", поручио је он.

Како је додао, много тога је постигнуто кроз векове, а у овом региону последњих година пре свега мир и стабилност, па је тако област која је била синоним за рат сада симбол мира и стабилности.

Голубачка тврђава обновљена је уз помоћ Европске уније, која је из својих фондова издвојила више од 8,5 милиона евра. Држава Србија је уложила око 400.000 евра у опремање Визиторског центра и развој инфраструктуре у подножју тврђаве.

Подигнута на Дунаву, на улазу у Ђердапску клисуру, са девет кула, од којих је највиша Донжон кула, коју је Феликс Каниц назвао Шешир кулом због њеног облика, Голубачка тврђава је грађена да буде неосвојива због чега куле нису повезане и свака представља мало утврђење.

Археолошка истраживања показала су да је живот у тврђави у турском периоду био много развијенији него што се мислило, да је војска ту боравила много дуже него што се претпостављало, као и да је Голубац био веома важан турској империји због чега се ту развило и цивилно насеље.

Фабрици: Голубачка тврђава нови ''драгуљ'' региона 

Европска унија помаже Србији у обнови културног наслеђа, а реконструисана Голубачка тврђава, која је отворена после пет година, представља ''нови драгуљ на круни'' пројеката који су реализовани уз подршку ЕУ, рекао је амбасдор ЕУ у Србији Сем Фабрици на свечаности поводом отварања Голубачке тврђаве.

Фабрици је подсетио да је много година рада иза нас и да је отворено здање које је лепше него икад.

''ЕУ ради на обнови културног наслеђа у Србији и последњих година је све напоре усмерила на објекте као што су Синагога у Суботици и утврђење у Бачу и Пироту, а реконструисана Голубачка тврђава је нови драгуљ на круни", навео је Фабрици.

Фабрици је истакао да ЕУ помаже Србији у разним областима, али и у култури и поручио да је "ЕУ заједница културе и људи".

Амбасадор Аустрије у Србији Николас Лутероти рекао је да је та земља у обнову Голубачке тврђаве инвестирала 600.000 евра и да је Аустријска развојна агенција управљала реконструкцијом тврђаве. 

Тај пројекат, како је истакао, део је већег пројекта ЕУ.

"Данас смо окружени историјом, али у исто време говоримо о будућности ЕУ са циљем да допринесе социјално-економском напретку Србије и развоју доњег Подунавља као туристичке регије'', истакао је Лутероти и додао да Дунав повезује Србију и Аустрију.

Многи људи из овог краја живе у Аустрији, Дунав повезује наше две земље, приметио је Лутероти и поновио да Аустрија подржава европски пут Србије, уз наду да Дунав више неће бити спољна граница Уније.

Директорка Друштва за развој туризма "Тврђава Голубачки град" Искра Максимовић казала је да је 29.март историјски датум за Голубац и изразила задовољство због отварања обновљене Голубачке тврђаве.

Према њеним речима Тврђава је до сада била војно утврђење, а сада је први пут отворила капије туристима.

"Они ће слушати чудесне приче о историји тврђаве, гледати у Дунав и учити о народима који су некада живели овде", рекла је Максимовићева.

Подсетила је да је обнова Голубачке тврђаве почела у септембру 2014. године и нагласила да је циљ тог пројекта да на другачији начин повеже културу и туризам и да су решење нашли у оквиру Дунавске стратегије.

"Наш дугорочни циљ је економско јачање овог краја, ал и добробит и квалитетан живот за 115 милиона који живе на обалама Дунава, односно у земљама потписницама Дунавске стратегије", рекла је Максимовићева и захвалила свима који су финансирали и подржали реконструкцију тврђаве.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи