Извор: РТС

Вучић са Србима са КиМ; Дејан Пантић стигао кући у Косовску Митровицу

Срби и даље на барикадама на путевима. Блокирани прелази Мердаре, Јариње и Брњак. Председник Србије Александар Вучић вечерас поново са косовским Србима - у Рашкој. Дејан Пантић стигао кући у Косовску Митровицу.

Председник Вучић је, после разговора са Србима са Косова и Метохије, изјавио да су имали разговор који је био све само не лак.

"Од сутра пре подне ће кренути уклањање барикада, то не може за два сата да буде готово, да ли за 24 или 48 сати, барикаде ће бити уклоњене, али неповерење остаје", поручио је Вучић.

Дејан Пантић је кући довезен возилом Еулекса и у пратњи косовске полиције, јавља извештач РТС-а.

Према речима његовог сина, он није био превезен најпре у КБЦ у Северној Косовској Митровици, јер је његово здравствено стање врло добро. Предраг Пантић је изјавио да су полицајци у пратњи били коректни и врло професионални, те да се његов отац не жали на третман.

Опширније Краће

Дејан Пантић стигао кући у Косовску Митровицу

Председник Александар Вучић саопштио је да је Дејан Пантић стигао кући у Косовску Митровицу.

Косовска полиција је 10. децембра на Јарињу у преподневним часовима ухапсила бившег полицајца Дејана Пантића, који се са супругом враћао из Рашке.

Председник Александар Вучић, који разговара у Рашкој са Србима са севера Косова и Метохије, поручио је да ће саслушати све, и немогуће захтеве, и да ће остати уз наш народ.

Председник Вучић у Рашкој пред састанак са Србима: Дуга ноћ пред нама

Председник Србије Александар Вучић слетео је у Рашку, где ће разговарати са Србима са КиМ.

Представници Срба са КиМ тражили су додатно време да разговарају са Србима на барикадама и очекује се и њихов долазак на разговор са председником.

Вучић је по доласку у Рашку изјавио да је дао све од себе да помогне Србима на КиМ и да ће прихватити сваку њихову одлуку.

''За мене је Косово и Метохија, Србија и увек ће тако бити, и они су моја браћа и сестре'', рекао је Вучић.

Председник Вучић на путу за Рашку где ће разговарати са Србима са КиМ

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да се налази на путу за Рашку где ће разговарати са Србима са Косова и Метохије.

"Опет на путу за Рашку где ћу разговарати са Србима са Косова и Метохије. Знајући да они, све до коначног ослобођења, никада неће бити задовољни ниједном одлуком, чисте савести и образа, идем пред њих, уверен да је данас добар дан за Србију, да смо сачували мир и добили гарантије за безбедност и опстанак Срба. Каква год одлука нашег народа буде била, прихватићу је, бићу уз њих и чуваћемо српско јединство", написао је председник Вучић на Инстаграм налогу "будућностсрбијеав".

Опширније Краће

Извештаји Драгане Биберовић, Ратка Бечког и Биљане Поповић (19.30)

Тужилаштво у Приштини: Пантићу промењена мера јер није био у притворском центру

Специјално тужилаштво у Приштини саопштило је да иако је Основни суд против окривљеног Дејана Пантића одредио меру притвора за кривично дело "терористички напад", због познатих околности, он није упућен у судски притвор у складу са законом.

Након обиласка лекарских екипа Еулекса, који су утврдили да је окривљени лошег здравља, препоручили су лечење у болничком центру, али ни ова препорука није спроведена.

Специјално тужилаштво је са здравственог аспекта, а истовремено и људског аспекта, предложило Основном суду у Приштини измену мере притвора окривљеном Пантићу, пошто није могао да ужива права која припадају притвореницима у притворским центрима.

Истовремено реаговао је и Тужилачки савет у Приштини и саопштио је да је дубоко забринут због изјава премијера Аљбина Куртија и његових сарадника у вези са законском одлуком о промени мере окривљеном Дејану Пантићу, оценивши да реаговање премијера представља тенденцију мешања у послове и независност тужилачког система.

Савет такоже изражава дубоко огорчење због захтева премијера Куртија да буде обавештен о имену тужиоца који је поднео захтев за измену мере против окривљеног Пантића, јер то, осим што утиче на самосталан рад тужиоца, може да подстакне реакције које би могле да угрозе његов живот.

Аљбин Курти је данас рекао да га веома занима да сазна ко је донео и како је донета одлука да се бившем полицајцу Дејану Пантићу мера судског промени у кућни притвор, изразивши чуђење како човек оптужен за тероризам може да буде пуштен у куц́ни притвор.

"Када сте оптужени за тероризам и послати у кућни притвор, занима ме да сазнам ко је тужилац који је поднео овакав захтев и судија који је донео ову одлуку", рекао је Курти на конференцији за медије у Приштини.

Тужилачки савет наводи да подржава све одлуке тужилаца које су подржане законом и позивају вас да наставите са радом самостално, професионално и да не будете под утицајем било каквог мешања или притиска.

Опширније Краће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је на конференцији за новинаре да смо добили снажне  гаренције од стране САД и ЕУ када је реч о захтевима Срба и пренео да је председник Александар Вучић замолио Србе да се повуку са барикада.

Петковић је рекао да председник Вучић вечерас у 19 сати хеликоптером креће ка административној линији, да ће поново разговарати и са Србима са КиМ, чекамо да нам кажу каква је њихова одлука.

Опширније Краће

Ракић: Верујемо само председнику Вучићу

Лидер Српске листе Горан Ракић рекао је да су представници Срба са Косова и Метохије разговарали са председником Србије Александром Вучићем и да су од њега чули вести које се тичу пуштања на слободу ухапшених Срба, као и његово мишљење да би било добро уклонити барикаде.

"Након овог састанка идемо да разговарамо са нашим народом на Косову и Метохији. Добили смо важне вести које се тичу пуштања на слободу Пантића, Недељковића и осталих ухапшених. Прочитали смо гаранције ЕУ и САД да неће бити хапшења људи који учествују на мирним протестима, и добили смо нове гаранције Кфора да неће бити слања косовских безбедносних снага на север Косова", рекао је Ракић, а преноси Косово онлајн.

Ракић је казао да председник Србије сматра да је добро да се повуку барикаде.

"Ми не верујемо Куртијевој влади. Могу рећи да не верујемо ни међународним гаранцијама. Позивамо председника Вучића да саслуша представнике народа на барикадама. Доћи ћемо са прецизним захтевима пред њега. Ми верујемо само њему", објаснио је Ракић.

Казао је да Срби знају да Вучић трпи велики притисак, али да они који директно учествују у протесту траже од њега гаранције, јер само њему верују.

"Имамо захтеве које ћемо пренети. Председниче, само вама верујемо, требају нам ваше гаранције", закључио је Ракић.

Опширније Краће

Кфор: КБС потребна дозвола команданта Кфора за одлазак на север

Кфор је саопштио да је "након извештаја да су министар одбране Србије Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић пре неколико дана посетили јединице Војске Србије распоређене у Рашкој области, око два километра од административне линије са Косметом, корисно подсетити да Војсци Србије није потребно одобрење Кфора за кретање и обуку на територији Србије".

"У складу са постојећим споразумима, Војска Србије је дужна да обавести штаб Кфора само у случају да неке од њихових јединица морају да приђу ближе од 1.000 метара од административне линије. Информацију Кфору мора дати Заједничка комисија за имплементацију, чија је мисија да олакша комуникацију и разумевање између команданта Кфора и српских снага безбедности", пише у саопштењу.

Из Кфора даље наводе да "што се тиче Косовских безбедносних снага (КБС), њихово распоређивање, према постојећим споразумима, захтева претходну сагласност команданта Кфора за одлазак на север Косова. Кфор, у складу са својим мандатом, може да се ангажује са легитимним представницима локалне заједнице на северу Косова као део овог процеса сагласности".

"Подсећамо да су се све стране увек придржавале постојећих споразума и позивамо их да то наставе. Кфор остаје изузетно опрезан и има способност и особље да обезбеди безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице под нашим мандатом УН, на основу Резолуције 1244 СБУН из 1999. Кфор наставља да пажљиво прати ситуацију на терену и активности дуж административне линије, подржавајући дијалог за проналажење споразума за смиривање тензија на северу Косова", пише на крају саопштења Кфора.

Вучић разговара са Србима са Косова и Метохије

Већ два сата трају разговори председника Вучића са косовско-метохијским Србима у Београду.

Разговара се о заједничкој изјави ЕУ и САД око декриминализације подизања и учешћа у барикадама што је потврђено и изјавом великих западних сила о ситуацији после доношења одлуке о пуштању у кућни притвор Дејана Пантића.

Како сазнајемо, Срби са КиМ не верују Аљбину Куртију и његовом режиму, веома су опрезни и саопштили су председнику да иду да разговарају са народом на барикадама и да њега позивају да дође или у Рударе или у Рашку и да се обрати Србима, јер ће му Срби донети своје захтеве.

Вечерас после 20 сати, очекује се Вучићева посета административној линији.

ЕУ и САД: Београд и Приштина да предузму мере за деескалацију ситуације

Европска унија и Сједињене Америчке Државе забринуте су због напете ситуације на северу Косова и позивају све на максималну уздржаност, наводи се у заједничкој изјави службе за информисање ЕУ и америчког Стејт департмента.

Како се наводи, Београд и Приштина се позивају да хитно предузму мере за безусловну деескалацију ситуације и да се уздрже од провокација, претњи и застрашивања.

"Радимо са председником Вучићем и премијером Куртијем на проналажењу политичког решења како би се смириле тензије и направили договори о даљим корацима у интересу стабилности, безбедности и просперитета свих локалних заједница. Поздрављамо уверавања руководства Косова да не постоје спискови Срба са КиМ за хапшење или процесуирање због мирних протеста/барикада. Истовремено, владавина права се мора поштовати, а сваки облик насиља је неприхватљив и неће се толерисати", наводи се у заједничком саопштењу.

Додаје се да ће САД подржати рад ЕУ кроз њену Мисију владавине права на КиМ (Еулекс), а Еулекс ће, у складу са својим мандатом, наставити да пажљиво прати све истраге и накнадне поступке како би промовисао поштовање људских права. Како се наводи, то укључује гаранције правичног суђења, као и заштиту и једнак третман за припаднике невећинских заједница на Косову.

Такође ЕУ и САД очекују да се Београд и Приштина врате "неговању окружења погодног за помирење, регионалну стабилност и сарадњу за добробит својих грађана" и истичу да све обавезе проистекле из дијалога морају у потпуности да се спроведу без одлагања.

Опширније Краће

Виола фон Крамон поздравља одлуку суда о кућном притвору за Дејана Пантића

Известилац Европског парламента за КиМ Виола фон Крамон поздравила је одлуку суда у Приштини да се бивши припадник полиције Дејан Пантић пребаци у кућни притвор.

Она је у објави на Твитеру написала да би ова одлука требало да доведе до "моменталног уклањања барикада на северу Косова" и потпуне деескалације. 

"Пуна подршка за Еулекс и Кфор у процесу надгледања", написала је Фон Крамонова.

Решењем Основног суда у Приштини на предлог Специјалног тужилаштва, Пантићу је промењен затворски притвор у кућни.

Опширније Краће

Песков: Нетачне тврдње о деструктивном утицају Русије, Србија суверена земља

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је као нетачне изјаве из Приштине о дестабилизујућој улози Русије и додао да је Србија суверена земља и да као таква има право да брани права Срба који живе на КиМ.

"Србија је, наравно, суверена земља и апсолутно је погрешно овде тражити неку врсту деструктивног утицаја Русије. Србија брани права Срба који живе у тако тешким условима и, наравно, оштро реагује када се та права крше", рекао је Песков одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаве министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаља Свечље да Србија под руским утицајем намерава да дестабилизује тзв. Косово подршком Србима, преноси Интерфакс.

Према његовим речима, Москва веома помно прати шта се дешава и како се обезбеђују права Срба и додаје да Русија има блиске савезничке односе са Србијом, како историјске, тако и духовне и друге природе.

Свечља је јуче оптужио Србију да је, под утицајем Русије, подигла стање борбене готовости и наредила постављање нових барикада како би, тврди, заштитила "криминалне групе".

Опширније Краће

Курти зачуђен одлуком да Дејан Пантић буде у кућном притвору

Премијер у Приштини Аљбин Курти рекао је да га веома занима како је донета одлука да се бившем полицајцу Дејану Пантићу мера судског промени у кућни притвор.

"Пошто је штрајковао глађу и имао проблема са срцем, могао је да буде одведен у болницу, што је и разумљиво. Али да ли је то разумно? О томе одлучује правосуђе. Када сте осумњичени за тероризам и послати у кућни притвор, занима ме да сазнам ко је тужилац који је поднео овакав захтев и суд који је донео ову одлуку", рекао је Курти на конференцији за медије у Приштини.

Опширније Краће

Син Дејана Пантића за РТС: Добили смо званично решење о кућном притвору

Син Дејана Пантића, Предраг, рекао је за РТС да је најважније то што је одлука о пребацивању његовог оца у кућни притвор – званична.

"На жалбу коју смо уложили стигло је решење да иде у кућни притвор. Не знамо још детаље, не знамо како ће се то реализовати, али знамо да је званично стигла одлука суда о кућном притвору. Чекамо даље кораке, битно нам је да је то званично", казао је Предраг Пантић.

Захвалио је људима који су на барикадама тражили његову слободу.

"Звао нас је председник Вучић да нам то јави пре сат времена, захвалан сам свима што су даноноћно били на барикадама, функционерима, влади и председнику што су издејствовали корак ка коначној победи. Надамо се да ће доћи до смирења тензија и да ће народ почети лакше да живи", поручио је Предраг Пантић. 

Дејан Пантић биће пребачен у кућни притвор

Дејан Пантић биће пребачен у кућни притвор, сазнаје РТС.

Адвокат Љубомир Пантовић, бранилац Дејана Пантића, пренео је да је добио решење о замени мере судског за кућни притвор и да ће његов брањеник бити под том мером до 9. јануара, када ће судија поново одлучивати о даљој мери. 

Косовска полиција је 10. децембра на Јарињу у преподневним часовима ухапсила бившег полицајца Дејана Пантића, који се са супругом враћао из Рашке.

Због његовог хапшења, Срби са севера КиМ су се окупили и поставили барикаде, пошто не желе да дозволе да Пантић буде пребачен у Приштину.

Судија Специјалног одељења Основног суда у Приштини одредио је 12. децембра Дејану Пантићу меру судског притвора у трајању од 30 дана.

Курти: Време за уклањање барикада убрзано истиче

Премијер у Приштини Аљбин Курти поновио је да су барикаде на северу КиМ неприхватљиве, додајући да су Кфору дали времена да их уклони.

"Кфор је тражио време да реагује, али ово време убрзано истиче. Имамо сарадњу и координацију са Кфором... време које смо дали Кфору... Једно мора да се схвати да принципи слободног кретања и барикада не могу да остану", рекао је Курти.

На седници владе је, како преносе медији у Приштини, навео да је косовска полиција спровела 850 операција против организованог криминала и шверца.

Курти је рекао да је ухапшена 3.051 особа и да је "уништено 69 криминалних група и заплењено више од девет тона опојних супстанци".

Опширније Краће

Полиција у Приштини: Због блокаде пута, пункт Мердаре затворен за саобраћај

Полиција у Приштини потврдила је да је пункт Мердаре и даље затворен за саобраћај, пошто су према њеним расположивим информацијама, "сумњива лица" блокирала пут на релацији Подујево–Куршумлија.

Блокада пута постављена је приближно на другом километру на територији централне Србије, од прелаза "Мердаре".

"Оваква незаконита блокада онемогућила је слободно кретање и промет људи и добара, стога позивамо грађане и сународнике да за промет користе и друге прелазе, изузев пунктова Јариње, Брњак и Мердаре", наводи се у саопштењу дирекције полиције у Приштини.

Опширније Краће

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да је председник Вучић синоћ обишао јединицу Војске Србије у Рашки, а на истој локацији се сусрео и са представницима Срба са КиМ.

"То су пријатељски и братски, али сложени разговори. Председник је упознао Србе са свим стварима које ради држава како би сачувала мир и стабилност, а они су упознали председника са стањем на терену", рекао је Вучевић.

Каже да грађани Србије не треба да буду уплашени, да је Београд спреман за договор, али указује и које су "црвене линије".

"Црвена линија је да нема погрома из 2004, нема 'Бљеска' и 'Олује', а ако међународна заједница заиста жели да се ово врати у форму дијалога и политичког дијалога, мора се престати са читавим низом једностраних потеза администрације Аљбина Куртија", рекао је Вучевић. 

Опширније Краће

Затворен прелаз Мердаре, ноћ протекла мирно

Извештач РТС-а јавља да је ноћ на северу КиМ протекла мирно.

Други дан Срби су на барикадама и у центру Северне Митровице и на новом мосту који води ка Рашки.

Барикаде су постављене и у Каменици и месту Вуча у Лепосавићу, поставили су их мештани како би зауставили колону са специјалним јединицама која се упутила ка Јарињу.

Група људи блокирала је и Мердаре камионом са приколицом и тракторима, на путу Ниш–Приштина са куршумлијске стране, како би пружили подршку српском народу на КиМ.

Косовска полиција затворила је тај административни прелаз, за улаз на КиМ користе се прелази из Северне Митровице.

У Митровици синоћ није било струје због хаварије на далеководу који води од Валча до Косовске Митровице, екипе Електромреже изашле су на терен. Струја се наизменично пушта.

Извештај Ратка Бечког (8.00)

Дачић: Џачка подстиче Куртија на даље провокације

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да се албанска министарка спољних послова Олта Џачка огласила дајући подршку криминалном режиму Аљбина Куртија и брутално нападајући Србију да звецка оружјем.

"Ниједном речју није опоменула Куртија да има међународну обавезу да примењује Бриселски споразум, Резолуцију 1244 и све друге релевантне документе, обавезу да формира Заједницу српских општина, да не сме да шаље наоружане албанске јединице на Север и да не хапсе Србе само зато што су Срби", истакао је Дачић за Танјуг.

Барикаде су, како је нагласио, миран политички отпор против терора над српским народом, који спроводи Аљбин Курти.

"Уместо да га упозоре да не угрожава мир и стабилност у региону, албанска министарка га још подстиче на даље провокације. Зато и она и цела међународна заједница сносе огромну одговорност за све што се дешава и може се десити на Косову. Србија ће све учинити за мир, са председником Републике Александром Вучићем на челу, али ће и све учинити да заштити српски народ од терора и погрома", поручио је Дачић.

Џачка је претходно на Фејсбуку изразила "дубоку забринутост" због барикада на северу КиМ и оптужила власти у Србији да, како тврди, "оправдавају барикаде и криминалне групе које одбијају да их уклоне".

Опширније Краће

После подизања борбене готовости војске и полиције на највиши ниво, председник Србије Александар Вучић синоћ је обишао јединице Војске Србије између Краљева и Рашке.

На свом Инстаграм налогу објавио је да је синоћ са начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем обишао гарнизон Рашка.

"Велико хвала свим војницима, полицајцима и припадницима БИА на храбрости и посвећености у очувању виталних интереса наше земље и опстанку српског народа на Косову и Метохији", написао је на Инстаграму.

Срби са севера Косова и Метохије улазе у деветнаести дан на барикадама. Поручују да ће их уклонити када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуче специјалне снаге полиције.

Постављене су још две барикаде – у центру северног дела Косовске Митровице, у близини Бошњачке махале и на новом мосту, који из северног дела Митровице води на магистрални пут ка Рашкој. У Бошњачкој махали појавили су се натписи са позивима на бојкот српске робе.

Конституисан је нов сазив Скупштине Општине Зубин Поток, а седници нису присуствовала три српска одборника

Група од педесетак људи блокирала је од синоћ прелаз Мердаре из правца Куршумлије ка Подујеву. Како јавља дописник РТС-а, постављени су камиони са приколицом и трактори ради подршке Србима на Косову и Метохији.

Док траје протест код Мердара, косовска полиција је затворила пролаз преко пункта из правца Подујева, тако да се не може ни пешке.

Читај ми!