Извор: РТС

На северу КиМ нове барикаде, Вучић и Мојсиловић обишли војнике у Рашки

Срби са севера Косова и Метохије 18. дан су на барикадама. Поручују да ће их уклонити када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуче специјалне снаге полиције. Нове барикаде постављене су током ноћи у северном делу Митровице, као и на новом мосту који из северног дела Митровице води на магистрални пут Митровица–Рашка. Патријарх Порфирије после разговора са председником Србије Александром Вучићем, замолио да се по сваку цену сачува мир.

И даље блокиран пут Ниш-Приштина, колона дуга три километра

У центру Мердара, тридесетак мештана и даље блокира пут Ниш-Приштина и кажу да ће ту остати до јутра у знак подршке Србима на Косову и Метохији, јавља дописник РТС-а.

Створила се велика колона возила у једном правцу према Куршумлији, више од три километара, а колона је формирана и са друге стране.

Косовска полиција затворила пролаз преко Мердара из правца Подујева

Док траје протест код Мердара, косовска полиција је затворила пролаз преко пункта из правца Подујева, тако да се не може ни пешке, јавља дописник РТС-а.

Министарство спољних послова у Приштини позвало је све који на Косово путују преко централне Србије да избегавају пункт Мердаре и користе друге, због протеста расељених Срба који блокирају прилаз пунку из правца Куршумлије.

У Приштини расељене Србе који блокирају саобраћај називају "српске криминалне групе".
Из министарства су онима који путују на Косово или иду ка централној Србији препоручили друге пунктове на административној линији са централном Србијом или да користе прелазе преко Северне Македоније.

Вучић и Мојсиловић обишли војнике у Рашки

Председник Александар Вучић обишао је вечерас са начелником Генералштаба, генералом Миланом Мосиловићем, припаднике Војске Србије у Рашки.

"Поноћна шетња са начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем у нашем гарнизону у Рашки. Велико хвала свим војницима, полицајцима и припадницима БИА на храбрости и посвећености у очувању виталних интереса наше земље и опстанку српског народа на Косову и Метохији", објавио је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav, поред заједничке фотографије са генералом Мојсиловићем.

Вучић у Рашки, очекују се разговори са представницима Срба

Председник Вучић допутовао је у Рашку. Потврђено је да ће председник, министар одбране Милош Вучевић, амбасадор Србије у САД Марко Ђурић и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарати вечерас са представницима Срба са севера Косова и Метохије у касарни "Стефан Немања".

Тема ће бити тренутна ситуација на Косову и Метохији и подршка напорима Срба да истрају у мирној борби на барикадама.

Извештај Душана Јемуовића (23.00)

Вучић завршио обилазак јединица Војске Србије

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је вечерас завршио обилазак дела јединица Војске Србије између Краљева и Рашке.

"Негде између Краљева и Рашке. Завршио обилазак дела јединица наше војске, наших јунака и пошао на састанак са представницима Срба са Косова. Верујем у правду и право, али више од свега у српску мудрост, али и снагу и одлучност. Живела слободарска Србија!", поручио је председник Србије на Инстаграм налогу.

Блокиран прелаз Мердаре из правца Куршумлије ка Подујеву

Група од 20 људи блокирала прелаз Мердаре из правца Куршумлије ка Подујеву, јавља дописник РТС-а.

Поставили су камион са приколицом и тракторе у циљу подршке Србима ка КиМ.

Најавили су да ће остати до даљег и изразили наду да ће их подржати и придружити се протесту.

Вучић вечерас обилази јединице ВС између Краљева и Рашке

Председник Србије Александар Вучић обилази вечерас јединице између Краљева и Рашке, потврђено је Танјугу из Председништва Србије.

У наредним сатима, председник Вучић, министар одбране Милош Вучевић, амбасадор Марко Ђурић и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговараће са представницима Срба са севера КиМ у касарни у Рашки.

Очекује се да разговори трају до раних јутарњих сати.

Извештај Андрије Игића (19.30)

Петковић Родеу: Како то да нисте осудили забрану уласка на КиМ новинарки РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић упитао је немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа зашто није осудио забрану уласка на КиМ новинарки РТС-а Светлани Вукмировић и да ли то значи да албански новинари вреде више.

Петковић јe тако реаговао на објаву Родеа на Твитеру поводом напада на екипу Кљана Косова у Зубином Потоку, у којој је Роде навео да немачка амбасада снажно осуђује насиље над новинарима и затражио да се медијима омогући да раде слободно и без страха од насиља.

"Амбасадоре како то да нисте осудили забрану уласка на КиМ новинарки РТС-а Светлани Вукмировић? Да ли албански новинари вреде више или је проблем у Светланином извештавању о животу Срба на КиМ?! Сви новинари треба да имају једнака права, зар не?", упитао је Петковић на Твитеру.

 

Опширније Краће

НВО на КиМ: Одлука Приштине драстичан пример дискриминације СПЦ и верника

Више невладиних организација са Косова и Метохије поручило је у заједничком саопштењу да одлука Приштине да не дозволи улазак патријарха Српске православне цркве Порфирија на Косово ради посете Пећкој патријаршији и својим верницима, представља драстичан пример дискриминаторског односа према СПЦ и њеним верницима.

"Ова одлука изазива додано разочарење и узнемиреност српске заједнице, с обзиром на чињеницу да је посета патријарха најављена по већ установљеном протоколу, преко официра за везу у Приштини, као и имајући у виду постављене политичке услове једном црквеном великодостојнику од кога се тражи да јавно осуди поступке појединих чланова СПЦ и тиме се укључи у политичка дешавања", додају у саопштењу.

стичу да је одлука, као и досадашња пракса приштинских власти, супротна одредбама "Ахтисаријевог плана", који јасно прописује јасне права, привилегије и имунитет за свештенство СПЦ.

"Наиме, члан 1.6. Анекса V предвиђа да: ‘Косово не може арбитрарно да забрани улазак или боравак на Косову свештеника, искушеника, монаха, монахиња, лаика и других позваних лица и припадника Српске Православне цркве’. Оваква одлука је и супротна Уставу Косова, као и међународним конвенцијама, које гарантују слободу кретања као основно људско право (гарантовано и чланом 13. Универзалне декларације о људским правима). Даље, у вези са горе изнетим, важно је напоменути да Закон о верским слободама на Косову (02/L-31) у члану 4А (4.1) предвиђа да је СПЦ једна од шест признатих верских заједница на Косову.

Такође, исти закон у члану 5.4. прописује да: ‘Све религије, веровања и верске заједнице на Косову имају право на пружање сваке врсте заштите и могућност да уживају права и слободе загарантоване уставом, законима, споразумима и међународним инструментима, укључујући и Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода (ЕКЗЉПС)‘ ", наводе у саопштењу.

Подсећају и на речи помирења које је патријарх Порфирије изрекао након свог устоличења у Пећкој Патријаршији, али и да одлука Приштине није усамљени акт против СПЦ, имајући у виду да влада и локална самоуправа у Дечанима и даље одбијају да спроведу одлуку у вези са враћањем земље Манастиру Дечани.

Позивају привремене институције у Приштини да се извине патријарху и СПЦ, као и да убудуће не понове одлуку.

"Посебно истичемо да се политичке околности на Косову не могу и не смеју користити као изговор за кршење устава, закона и међународних конвенција. Такође, захтевамо од владе Косова да у што краћем року спроведе одлуку из 2016. године о враћању земљишта Манастиру Дечани", додају у саопштењу.

Позивају и представнике међународних мисија и организација на КиМ да не остају неми на такве одлуке, јер оне подижу ионако велике тензије на Косову.

Очекују од њих да се огласе да ли је забрана посете и постављање политичких услова за улазак на Косово у складу са вредностима и нормама друштва које негује основне постулате демократије и поштовања људских права и слобода.

Такође, очекују њихово активно ангажовање, како ефикасна владавина права као и поштовање основних људских права и слобода, не би остале празне речи на папиру, док се у пракси на Косову дозвољава и толерише кршење истих.

Потписници саопштења су Центар за заступање демократске културе (ACDC), Форум за развој и мултиетничку сарадњу (FDMC), Хумани центар Митровица, Институт за територијални економски развој (InTER), Комуникација за развој друштва (CSD), Нова друштвена иницијатива (NSI), НВО Актив, Удружење пословних жена Авенија, Центар за социјалне иницијативе, Омладинска Партеска активност, Грачаница онлајн, Етно извори Грачаница.

Опширније Краће

Боцан-Харченко: Забрана патријарху да оде на КиМ ван граница разума

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко оценио је као апсолутно неприхватљиву одлуку Приштине да патријарху СПЦ Порфирију забрани одлазак на КиМ, а која се, како сматра, уклапа у њихову намеру да се забрани или уништи православље.

"Забрана патријарху да оде на српске светиње на КиМ је ван сваких граница разума", рекао је Боцан-Харченко за Танјуг и додао да је важно да се говори и о узроцима и разлозима за такву ситуацију.

Као агресивно понашање Приштине, оценио је то што је од патријарха тражено да да антисрпске изјаве.

"У питању је потез којим Приштина жели да се забрани или потпуно уништи православље и српске цркве на КиМ", рекао је Боцан-Харченко.

Нагласио је да је важно да се вратимо на узроке и разлоге таквог стања.

"Немогућност ЕУ да обавља и води разговор који би били плодни и са неким резултатом, то је потпуни крах Бриселских преговора", рекао је Боцан-Харченко.

Опширније Краће

Вучевић и Мојсиловић обишли припаднике војске и полиције

Министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су део јединица Војске Србије и полиције који извршавају задатке дуж административне линије.

Министар одбране уверио се том приликом у висок морал и спремност припадника Војске Србије и полиције да брзо и одлучно изврше све постављене задатке.

Војска Србије од синоћ је у највишем степену приправности.

Опширније Краће

Патријарх српски Порфирије поручио је, након састанка са председником Александром Вучићем, да морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир.

Истиче и да су папи забранили да уђе у Ватикан, читав свет би се дигао на ноге.

Забрана уласка патријарху Порфирију на КиМ једна од највећих срамота које су могле да приуште себи, а не нама, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Опширније Краће
Председник Србије Александар Вучић и патријарх српски Порфирије састали су се у Патријаршији. До састанка долази након што су власти у Приштини забраниле патријарху улазак на Косово и Метохију.

Извештај Андрије Игића (12.00)

Новинарки Радио-телевизије Србије Светлани Вукмировић поново данас није дозвољено да уђе на Косово и Метохију када је по новинарском задатку покушала да пређе административни прелаз Мердаре.

Светлана Вукмировић каже да су јој припадници косовске полиције на непријатан начин ставили до знања да не може да пређе административни пункт.

Бошњачка махала, плакати за бојкот српске робе

У Бошњачкој махали у Митровици осванули плакати на албанском са позивом на бојкот српске робе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да је стављање Војске и јединица МУП-а у највиши степен борбене готовости наш одговор на непосредну ратну претњу и све оно што чини Приштина да би извршила удар на север КиМ.

"Нећемо дозволити да се деси погром нашег народа", поручио је Петковић.

Извештај Андрије Игића (8.00)

Барикада и на новом мосту који из Митровице води на магистрални пут

Подигнута је и барикада на новом мосту који из северног дела Митровице води на магистрали пут Митровица–Рашка.

Постављена нова барикада у северном делу Митровице

Нова барикада направљена од неколико камиона натоварених камењем и песком подигнута је током ноћи у северном делу Митровице у Улици књаза Милоша, која са источног моста из јужног дела града, из правца Бошњачке махале води у центар града.

Ово је прва барикада постављена у градском језгру.

Поред ове барикаде може се проћи пешке, али за аутомобиле користе се други споредни путеви.

Старовић: Подизање борбене готовости није претња већ упозорење

Подизање борбене готовости Војске Србије и Министарства унутрашњих послова не представља претњу никоме, већ да је то само упозорење, рекао је за РТС државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић.

"Ми нећемо дозволити да се понове збивања од 17. марта 2004. године", рекао је Старовић и нагласио да очекује да Кфор заштити све људе на територији КиМ, а посебно мањинске заједнице међу којима су Срби најугроженији.

Старовић каже да Срби немају разлог да нападају Кфор, чији је мандат управо да спречи нови погром.

"Наш задатак је да интензивно комуницирамо на дипломатској равни, али и да увек апелујемо на наше сународнике на КиМ да остану привржени принципима ненасиља", рекао је државни секретар.

Старовић је навео да постоје "озбиљне претње Приштине насиљем према Србима са севера КиМ", а да Срби спроводе своје "мирне и ненасилне протесте због угрожавања основних људских и демократских права којима су изложени".

Опширније Краће

Због хапшења Срба и присуства специјалних снага косовске полиције на Северу, Срби са севера Косова и Метохије су и даље су на барикадама, већ 18 дана.

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић наредио је да Војска и све јединице МУП-а буду у највишем степену борбене готовости, односно приправности до нивоа употребе оружане силе.

Јучерашњи дан обележило је и враћање патријарха Порфирија са административног прелаза Мердаре, чиме је патријарх СПЦ онемогућен да оде у Пећку патријаршију.

"Као патријарх, кренуо сам у прво и најважније седиште своје Цркве. Као свештеник, кренуо сам да будем са својим народом уочи најрадоснијег празника. Као грађанин, кренуо сам у своју кућу, у свој дом", поручио је патријарх истичући да су врата на његовом дому овиме за њега закључана.

Ни новинарки РТС-а Светлани Вукмировић није дозвољено да, по новинарском задатку, уђе на КиМ, преко прелаза Мердаре. 

Европска унија саопштила је да се на КиМ мора одмах и безусловно вратити и гарантовати "потпуна и несметана слобода кретања свих грађана и заједница, укључујући ту и верске вође" и тражи да "обе стране у потпуности спроведу све своје обавезе из дијалога".

Европска унија "оштро осуђује нападе на Еулекс, Кфор и косовску полицију" и позива на максималну суздржаност и хитну акцију да би се "безусловно деескалирала ситуација, што укључује уздржавање од провокативних радњи, претњи или застрашивања", саопштила је Набила Масрали, портпаролка за спољну политику ЕУ.

Кфор је саопштио да је започео истрагу о пуцњави у Зубином Потоку, у којој, како су рекли, није било ни повређених ни материјалне штете.

Саопштили су да пуцњава није била усмерена ка њиховим војницима чиме су демантовали информације појединих медија у Приштини да је било напада на војнике из Летоније.

Косовска полиција је такође потврдила пуцњаву и саопштила да није било размене ватре полиције са било којом групом.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сазвао је састанак тзв. косовског савета безбедности поводом ситуације на северу и недавних инцидената, на којем је речено да треба вратити слободу кретања и да не сме бити барикада ни на једном путу, пренео је Телеграфи.

На састанку је, како је пренео приштински портал, закључено да су "претња и поступци на северу резултат тесне координације Владе Србије са нелегалним структурама и криминалним групама, које такође шире пропаганду".

Кризни штаб Срба са севера Космета саопштио је да Срби не нападају ни Кфор ни Еулекс, већ да у њима виде заштиту од репресије приштинског режима и специјалаца.

"Кризни штаб у име српског народа позива Кфор и Еулекс да повећају будност. Изражавамо озбиљну сумњу да је Курти спреман да организује напад на припаднике ових мисија и за то оптужи Србе", закључује се у саопштењу.

Читај ми!