Извор: РТС

Кфор почео истрагу о пуцњави у Зубином Потоку, састанак председника Вучића и патријарха

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама 17. дан. Поручују да ће их уклонити када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуче специјалне снаге полиције. Кфор потврдио да је синоћ дошло до пуцњаве у Зубином Потоку, али да није било повређених, нити је причињена материјална штета. Косовска полиција саопштила да није било напада на полицију, нити је било размене ватре полиције са било којом групом. Министар одбране Милош Вучевић у гарнизону Рашка разговарао са генералом Миланом Мојсиловићем о безбедносној ситуацији. Патријарх српски Порфирије враћен са административног прелаза Мердаре.

Председник Александар Вучић састао се вечерас са патријархом српским Порфиријем, речено је Танјугу у Председништву Србије.
Европска унија саопштила је да се на КиМ мора одмах и безусловно вратити и гарантовати "потпуна и несметана слобода кретања свих грађана и заједница, укључујући ту и верске вође" и тражи да "обе стране у потпуности спроведу све своје обавезе из дијалога".
Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић поручио је у објави на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav" да се никад у историји није догодило да се српском патријарху забрани улазак на Косово и Метохију.

"Предузећу све мере да заштитимо наш народ и сачувамо Србију", навео је Вучић.

Све ћемо уложити у мир, у наставак дијалога, али ако дође до физичког напада, убијања Срба, погрома, а Кфор не жели да интервенише и обавља манадат по Резолуцији 1244, Србија ће бити принуђена да то уради, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Новинарки Радио-телевизије Србије Светлани Вукмировић данас није дозвољено да уђе на Косово и Метохију када је по новинарском задатку покушала да пређе административни прелаз Мердаре.

Кризни штаб Срба са севера Космета: Срби не нападају ни Кфор ни Еулекс

Због серије дезинформација које Приштина пласира као део хибридног рата против српског народа обавештавамо јавност да Срби не нападају ни Кфор ни Еулекс, штавише ми у њима видимо заштиту од репресије Куртијевог режима и његових специјалаца, наводи се у саопштењу Кризног штаба српског народа са севера КиМ.

"Аљбин Курти пласира лажи о нападима на Кфор са циљем да увуче у сукоб Србе са Кфором, који је једина легална оружана формација у складу са Резолуцијом 1244. Одбијање Кфора и Еулекса да се ставе у службу диктаторског антисрпског режима Аљбина Куртија је разлог зашто Курти настоји да лажима измисли нападе на ове организације", истиче се у саопштењу.

Подсећају, како наводе, да су политички представници српског народа и чланови Кризног штаба више пута јавно позвали грађане на сарадњу са Кфором и Еулексом, јер су те међународне организације присутне у складу са међународним споразумима који су потписани и које, како истичу, поштују.

"Кризни штаб у име српског народа позива Кфор и Еулекс да повећају будност. Изражавамо озбиљну сумњу да је Курти спреман да организује напад на припаднике ових мисија и за то оптужи Србе", закључује се у саопштењу.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (19.30)

Захарова: Поткопавање Резолуције 1244 неприхватљиво

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је поткопавање или игнорисање Резолуције 1244 Савета безбедности УН неприхватљиво и оценила да је чврсто поштовање међународноправних договора кључни предуслов за решење ситуације на КиМ.

"Већ 17 дана Срби дежурају на барикадама које су подигли на северу Покрајине у знак протеста због привођења бившег службеника локалне косовске полиције Дејана Пантића", рекла је Захарова на конферецији за новинаре, пренео је Тас.

Према њеним речима, "контингенти НАТО-а и ЕУ распоређени у региону не могу и не желе да утичу на оно што се дешава, делују као статисти и одобравају ескалацију".

"САД и ЕУ настављају да приземно разговарају са Србима. Повремено почну да издају арогантна упутства. Типичан пример таквог предавања види се у категоричној наредби високог представника ЕУ Жозепа Бореља да Срби 'одмах уклоне' барикаде. Отворено повлађивање Брисела косовским амбицијама превазилази све границе цинизма", рекла је Захарова.  

Опширније Краће

Кфор након састанка са Куртијем: Разговарали смо о безбедности на Косову

Кфор је након трилатералног састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и шефом мисије Еулекса Ларсом Гунаром Вигермарком саопштио да се на њему разговарало о питању безбедности на Косову.

"Командант мисије коју предводи НАТО, Кфор, генерал-мајор Анђело Микеле Ристуча, састао се данас са премијером Аљбином Куртијем и шефом мисије Еулекса Ларсом Гунаром Вигермарком како би разговарали о питању безбедности на Косову", наводи се на Твитер налогу Кфора.

Приштина: Мора се вратити слобода кретања, не сме бити барикада

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сазвао је састанак тзв. косовског савета безбедности поводом ситуације на северу и недавних инцидената, на којем је речено да треба вратити слободу кретања и да не сме бити барикада ни на једном путу, пренео је Телеграфи.

На састанку је, како је пренео приштински портал, закључено да су "претња и поступци на северу резултат тесне координације Владе Србије са нелегалним структурама и криминалним групама, које такође шире пропаганду".

"Илегалне структуре, као и криминалне групе, настављају да врше екстремистичка дела против грађана, државних институција, припадника косовске полиције, новинара, припадника мисије Еулекс и патролних јединица Кфора", наведено је у саопштењу објављеном после седнице.

Истакнуто је да у ових 17 дана од постављања барикада постоји континуирана комуникација са Кфором и поновљено да косовска полиција има све капацитете и спремност да делује, али и да "као што је већ познато, чека акције Кфора".

Опширније Краће

Председник Вучић сутра са патријархом

Председник Србије Александар Вучић састаће се са патријархом српским Порфиријем сутра у 12 часова у просторијама Патријаршије.

Како се наводи у саопштењу Председништва, након састанка планиране су изјаве.

На једној од барикада код Зубиног Потока нападнута новинарска екипа из Приштине

Новинарска екипа ТВ Кљан из Приштине гађана је каменицама када је покушала да сними барикаде код села Зупче у близини Зубиног Потока, пренела је та телевизија и навела да су чланови њене екипе затражили помоћ у болници.

Напад се, према изјавама четворочлане новинарске екипе, догодио око 13.30 када је неколико особа навукло маске на лице и њихов службени аутомобил засули каменицама.

Новинарка и возач су задобили лакше повреде и указана им је помоћ у болници у јужној Митровици.

Полиција је потврдила напад, а осуде су стигле из Канцеларије ЕУ из Приштине, италијанске амбасаде и косовске асоцијације новинара.

Опширније Краће

Шеф Еулекса, командант Кфора и Курти разговарали о ситуацији на северу КиМ

Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк, командант Кфора генерал-мајор Анђело Микеле Ристуча и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти разговарали су о безбедности и ситуацији на северу Косова, саопштено је Танјугу у Еулексу.

Одговарајући на питање да ли их је влада у Приштини контактирала у вези с барикадама на северу Покрајине, односно да ли је Курти затражио да учествују у њиховом уклањању, Еулекс је поновио поруку високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да "барикаде нису прихватљиве" и да "треба одмах да буду уклоњене".

"Као што је шеф мисије Еулекса недавно навео у интервјуу за Танјуг, Еулекс нема ни мандат ни капацитете да физички уклони барикаде, које су незаконите и спречавају слободу кретања", рекли су у Еулексу.

Опширније Краће

Данас су врата на мом дому за мене закључана, поручује патријарх српски након што је враћен са административног пункта Мердаре. 

"Као патријарх, кренуо сам у прво и најважније седиште своје Цркве. Као свештеник, кренуо сам да будем са својим народом уочи најрадоснијег празника. Као грађанин, кренуо сам у своју кућу, у свој дом", поручио је патријарх на Инстаграму.

Српска листа: Срамна и ничим изазвана одлука

Антисрпски режим Аљбина Куртија у Приштини након укидања свих права Србима на Косову и Метохији и континуираном репресијом над српским народом, данас је отишао и корак даље, спречавајући поглавара Српске православне цркве патријарха Порфирија да буде са својим верним народом и у својој цркви, саопштила је Српска листа.

"У дану када хришћани по грегоријанском календару прослављају Божић и моле се за мир, Аљбин Курти и његове слуге не дозвољавају да патријарх српски буде уз свој народ, и још једном својим ауторитетом позове на мир и суживот на овим просторима", наводи се у саопштењу.

Додају и да "знајући који значај Српска православна црква има међу нашим грађанима лако је схватити сав револт и огорченост сваког православца због ове срамне и ничим изазване одлуке".

"Српска листа најоштрије осуђује овај сраман чин диктаторског режима у Приштини и позива све који се сматрају борцима за људска права да подигну глас и осуде овакво понашање репресивног режима у Приштини", истиче се у саопштењу.

"Сви они лицемери који говоре о слободи кретања на северу, имају прилику да сада јавно осуде укидање права на слободу кретања од стране Аљбина Куртија српском народу, па чак и патријарху српском господину Порфирију. Ћутање на ово грубо кршење основних права српског народа биће мрља на образу међународне заједнице и поборника и бораца за људска права", закључује Српска листа.

Опширније Краће

Јањић: Забрана уласка патријарху на КиМ антицивилизацијски чин

Верски аналитичар Јован Јањић изјавио је да је забрана уласка патријарху српском Порфирију на Косово и Метохију и његово враћање са административног прелаза Мердаре у централну Србију антицивилизацијски, противправни и неморални чин привремених власти у Приштини.

"Патријарх Порфирије у свом звању има и титулу аргхиепископа пећког, јер једно од два његова седишта јесте Пећка патријаршија. Из тога је јасно да приштинске власти с једне стране онемогућавају службу српског духовног поглавара, а с друге ускраћују верска права грађана КиМ православне вере. Ако се забрањује служба надлежном епископу, самим тим онемогућава се и испољавање основних људских права православног народа", рекао је Јањић за Танјуг.

Нагласио је да Пећка патријаршија има статус ставропигијалне лавре, што значи да она има екстериторијални статус и да је под директном управом партијарха српског.

"Из те чињенице види се како приштинске власти ремете канонски поредак и вршење верске службе врховном поглавару СПЦ", оценио је Јањић.

Осврнуо се и на јучерашње писмо власти у Приштини у коме се од партијарха Порфирија тражи да осуди протесте Срба на северу КиМ.

"Тражити од патријарха српског да осуди сопствени народ, своје вернике је неморалан чин. Поготово кад тај народ никога не угрожава, него се барикадама бори за основне животне потребе, за своја права, слободу па и голи живот", истакао је Јањић.

Опширније Краће

Дачић: Забрана уласка Порфирију срамотан потез Приштине у 21. веку

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је недопустиво да се српском партијарху Порфирију забрањује кретање, оцењујући да такво понашање власти у Приштини показује сву њихову свирепост и лудост.

"Да ли неко у 21. веку може да очекује да се једном верском поглавару, као што је партијарх СПЦ, забрани долазак у било који други део света ван Србије или унутар Србије", рекао је Дачић за Танјуг и указао да никоме није пало на памет да патријарху српском забрањује пролазак или долазак где год ишао.

Указао је да је срамотно ако патријарх треба да се обраћа да дође на територију дела Србије која је под привременом управом Уједињених нација и то са намером да посети некадашње седиште СПЦ.

"То се једино десило под тешким условима турске окупације када су протерали патријарха са КиМ", рекао је Дачић.

Дачић је подвукао да је такво понашање Приштине недопустиво.

Опширније Краће

Патријарх српски Порфирије нешто после 14.30 враћен је са административног прелаза Мердаре, сазнаје Радио КиМ.

Након рутинске контроле са српске стране администрaтивног пункта, на косовској страни аутомобил патријарха Порфирија и његових сарадника је издвојен са стране из колоне, а путницима је речено "да чекају".

 

Опширније Краће

У Приштини о разлозима одбијања посете патријарха Порфирија Косову и Метохији

Министарство спољних послова и дијаспоре у Приштини саопштило је да је добило захтев да се дозволи тродневна посета (26–28. децембра) патријарха Порфирија, и да је одговорено да посета може бити одобрена "тек након што Српска православна црква осуди, односно огради се од деловања њених припадника који су отворено подржали барикаде на северу и криминалне групе".

Саопштено је да је један православни свештеник пре неколико дана јавно признао, како се наводи, да је илегално прешао административну линију и "коришћењем споредних путева – према његовим речима, да би избегао патроле Кфора, посетио и подржао демонстранте на барикадама у Лепосавићу".

Преносе да је ради схватања правог става владе у Приштини, Канцеларија Приштине за везу у Београду, "најпре контактирала са представницима дипломатских мисија земаља Квинте, где је јасно стављено до знања да захтев као такав није одбијен, већ се доводи у везу са дистанцирањем од насиља и изјавом да не стоји иза поступања својих представника".

Опширније Краће

Вучевић у гарнизону Рашка разговарао са генералом Мојсиловићем

Министар одбране Милош Вучевић стигао је у гарнизон Рашка, где га је дочекао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Вучевић и Мојсиловић одржали су састанак са старешинама Војске Србије, током којег је разматрана актуелна безбедносна ситуација.

Током дана Вучевић ће обићи и део јединица Војске Србије на терену.

Опширније Краће

Састанак команданта Кфора са Куртијем и Вигемарком о КиМ

Премијер у Приштини Аљбин Курти разговарао је са командантом Кфора генерал-мајором Анђелом Микелеом Ристучом и шефом Еулекса Ларсом Гунаром Вигемарком, с којима је заједнички закључено "да треба вратити слободу кретања на северу и да барикаде не траба да буду на путевима".

"Било је речи и о деловању криминалних структура на северу Косова које озбиљно утичу на безбедност у земљи. Током састанка договорен је наставак блиске међуинституционалне сарадње и координације деловања, у служби мира и безбедности за све грађане, што је заједнички циљ и приоритет институција Косова, Кфора и Еулекса", наводи се у саопштењу из Куртијевог кабинета.

Додаје се да су састанку присуствовали Бесник Бисљими и Џељаљ Свечља.

Опширније Краће

Кфор почео истрагу о синоћњој пуцњави у Зубином Потоку

Дан на барикадама протиче мирно, али људи су узнемирени пуцњавом која је доказ да су тензије нарасле.

Има непотврђених информација да Кфор планира сусрет са свим укљученим странама у вези са стањем на северу КиМ, јавља извештач РТС-а.

Кфор је потврдио да је започео истагу о синоћњој пуцњави у Зубином Потоку.

Саопштили су да пуцњава није била усмерена ка њиховим војницима чиме су демантовали информације појединих медија у Приштини да је било напада на војнике из Летоније.

Косовска полиција је такође потврдила пуцњаву и саопштила да није било размене ватре  полиције са било којом групом.

Опширније Краће

Све смо ближи ескалацији на Космету, а приштински потези воде ка томе, каже за РТС некадашњи диопломата Зоран Миливојевић и додаје да су пришинске власти опредељене за решавање проблема силом.

Миливојевић не очекује позитиван одговор Кфора на захтев Београда о враћању српских војника и полицајаца, али не и директан негативан одговор. 

Опширније Краће

Мирно на северу КиМ (Извештај Андрије Игића 08.00)

Јутрос је обављена редовна смена грађана који дежурају на барикадама, а ноћ је протекла мирно.

За сада нема нових информација о пуцњави у Зубином Потоку, јавља извештач РТС-а.

У знак протеста због хапшења Срба и присуства специјалних снага косовске полиције на Северу, већ 17 дана Срби са севера Косова и Метохије проводе на барикадама.

Синоћ је у Зубином Потоку дошло до пуцњаве у којој, како је Кфор потврдио, није било повређених, нити је причињена материјална штета. У саопштењу мисије Кфора наводи се да је пуцано у близини једне од њихових патрола.

"Сада проверавамо чињенице, а онда ћемо имати више вести о случају", истакли су из Кфора.

Кфор је овим саопштењем демантовао наводе приштинских медија да су Срби напали јединицу те војне мисије, односно војнике из Летоније.

Косовска полиција је саопштила да није било напада на полицију у Зубином Потоку, нити је било размене ватре полиције са било којом групом.

Председник Српске листе је пре тога за Пинк изјавио да је ситуација у Зубином Потоку апсолутно мирна, да су људи на барикадама и да су одлучни да остану.

У међувремену, председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са војним врхом, после чега је начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић кренуо за Рашку.

"Задаци које је добила Војска Србије и ја као начелник Генералштаба су прецизни и јасни, и биће спроведени у потпуности", истакао је Мојсиловић и додао да је ситуација сложена и да захтева присуство Војске Србије дуж административне линије.

Јучерашњи дан обележила је и забрана Приштине да патријарх Порфирије уочи Божића оде у Пећку патријаршију.

Патријарх је саопштио да не одустаје од намере да служи у Пећкој патријаршији и очекује да та, како је навео, крајње дискриминаторска одлука буде стављена ван снаге.

Из Београда су стигле осуде ове одлуке – поручено је да је реч о деградирању верских слобода и укидању права на верски живот Срба на КиМ. Епархија рашко-призренска саопштила је да су запрепашћени овом одлуком и подсетили да је патријарх позивао на мир и суживот Срба и Албанаца.

Читај ми!