Извор: РТС, Танјуг

Рафална паљба у Зубином Потоку, председник и премијерка са војним врхом, Кфор потврдио инцидент

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама 16. дан. Поручују да ће их уклонити када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуче специјалне снаге полиције. Председник Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић састали су се са војним врхом, а након састанка начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је хитно кренуо у Рашку.

Извештај Андрије Игића (00.05)

Косовска полиција: Није било напада на полицију у Зубином Потоку

Косовска полиција је саопштила да није било напада на полицију у Зубином Потоку, нити је било размене ватре полиције са било којом групом.

"Одговарајући на бројна питања да ли ја нападнута полција у Зубином потоку или да ли је дошло дои размене ватре између полиције и криминалних група, није било напада на косовску полицију, нити је било размене ватре између косовске полиције и било које групе", наводи се у објави полиције преко Фејсбука.

"Полиција Косова није имала размену ватре ни према коме", истиче се у саопштењу дирекције полиције у Приштини.

Кфор: Патрола у Зубином Потоку чула пуцњаву, нема повређених

Кфор је потврдио да је вечерас дошло до пуцњаве у Зубином Потоку, додајући да у том инциденту није било повређених, нити да је причињена материјална штета.

У саопштењу мисије Кфора наводи се да је пуцано у близини једне од њихових патрола и да није било повређених ни материјалне штете, пренела је Коха, наводи Танјуг.

"Можемо да потврдимо да је пре неколико сати патрола Кфора, док је дежурала у околини Зубиног Потока, чула и видела неколико пуцњева у њеној близини. Повређених нема и нема материјалне штете. Проверавамо чињенице са терена и накнадно ћемо објавити више детаља", навели су из Кфора.

"Сада проверавамо чињенице, а онда ћемо имати више вести о случају", истакли су из Кфора. 

Кфор је овим саопштењем демантовао наводе приштинских медија да су Срби напали јединицу те војне мисије, односно војнике из Летоније.

Извештај Андрије Игића (23.15)

Ракић: Ситуација је апсолутно мирна

Тренутна ситуација у Зубином Потоку је апсолутно мирна, а људи су на барикадама и одлучни су да остану, рекао је за Пинк председник Српске листе Горан Ракић.

Демантовао је наводе приштинских медија да су Срби пуцали на припаднике Кфора.

"Наше информације са терена кажу да се није десио никакав напад на Кфор. Срби на северу поштују припаднике Кфора, који се ту налазе у складу са Резолуцијом 1244", истакао је Ракић.

Оценио је да се ради о још једној дезинформацији у низу које Приштина пласира.

Генерал Мојсиловић потврдио да се састао са председником Вучићем

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић потврдио је у изјави Пинку да се састао са председником Вучићем и да је на путу за Рашку.

Тема састанка је била Косово и Метохија, навео је Мојсиловић и додао да не може да говори о детаљима сусрета.

"Задаци које је добила Војска Србије и ја као начелник Генералштаба су прецизни и јасни, и биће спроведени у потпуности", истакао је Мојсиловић.

Ситуација је, каже, сложена и захтева присуство Војске Србије дуж административне линије.

Упитан шта се десило у Зубином Потоку, Мојсиловић каже да не може да говори на ту тему, али да ВС располаже свим детаљним информацијама.

Бивши портпарол Општине Зубин Поток: Још се не зна ко је пуцао, на барикадама мирно

Срђан Вучини, бивши портпарол Општине Зубин Поток потврдио је за РТС да се вечерас чула пуцњава  и рафална паљба у близини тог места али да не може са сигурношћу да потврди ко је и одакле пуцао.

Каже да је на барикадама мирно, да се управо спрема смена грађана на њима.

"У Зубином Потоку је мирно, живот се нормално одвија али су грађани узенимирени пуцњавом која се догодила", рекао је Вучинић.

Више незваничних извора саоптило је РТС-у да се у делу Зубиног Потока званом Зубодолина чула рафална паљба из аутоматског оружја, и да је трајала неколико минута.

"Све се догодило нешто пре 20 часова. Пуцало се у ваздух, али нема информација да има повређених у пуцњави. Тренутно је мирно", навели су незванични извори.

Рафална паљба у Зубином Потоку

У околини Зубиног Потока вечерас око 19. 45 чула се рафална паљба, а како јавља Косово онлајн до пуцњаве је дошло када су специјалци косовске полиције покушали да уклоне барикаде на алтернативном путу.

Снимак на којем се чује рафална паљба појавио се на друштвеним мрежама. Објављен је и на Инстаграм профилу zubinpotokinfo, уз пропратни текст да су рафална пуцњава и најмање једна детонација одјекнули у ширем подручју Зубиног Потока.

На другим барикадама у Зубином Потоку тренутно је мирно, наводи се у тексту објаве.

Састанак председника и премијерке са војним врхом

Председник Србије Александар Вучић одржао је састанак са председницом Владе Аном Брнабић и војним врхом, пренели су београдски медији.

Радни састанци и консултације ће, како наводе, бити настављени сутра ујутру.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је након састанка хитно кренуо у Рашку, речено је у Министарству одбране.

Епархија рашко-призренска: Патријарх позивао на мир и суживот на КиМ, запрепашћени смо забраном посете

Епархија рашко-призренска са својим свештенством, монаштвом и верним народом са запрепашћењем и дубоким разочарањем је примила вест да власти у Приштини данас нису омогућиле планирану посету патријарха српског Порфирија КиМ, саопштено је из Епархије.

Наводе да је било предвиђено да поред свог патријарашког манастира патријарх посети и Високе Дечане, као и вернике у Ораховцу и Грачаници.

Из Епархије подсећају и на саопштење кабинета патријарха у којем је наведено да је реч о дискриминаторској одлуци која још једном потврђује угроженост људских и верских права српског народа на овом простору јер је патријарх српски истовремено и архиепископ пећки.

Желео је да дође у пастирску посету, како би уочи радосног празника рођења Христовог обишао свој народ и светиње, додаје се у саоштењу.

"Наш патријарх је више пута до сада апеловао на мир и међусобно поштовање људи свих вера и приликом свог недавног устоличења у Пећи, још једном је позвао на миран суживот Срба и Албанаца на Косову и Метохији", подсећају из Епархије.

Нажалост, како додају, власти у Приштини већ недељама настављају са реториком која има за циљ да криминализује цео српски народ, па чак и СПЦ која је излазила у јавност само са позивима на мир и захтевима за поштвањем својих права.

"Недавни интервјуи Куртија у којима отворено напада и неправедно оптужује СПЦ, разни спискови које јавно објављују посланици косовске скупштине у којима се СПЦ помиње као некаква екстремистичка организација, као и стални покушаји да се наша црква увуче у политички наратив, изазивају озбиљну забринутост. За време садашње косовске владе међуетнички односи су вишеструко погоршани, односи косовских институција и наше цркве, на којима смо годинама радили у духу сарадње и дијалога, никада нису били на нижем нивоу", напомињу из Епархије.

Додају и да "реторика која пројављује отворену етничку мржњу према свему српском и православном дубоко прети да нас све врати двадесет година уназад", наводи се у саопштењу.

Оваква ситуација, како истичу из Епархије, не води бољој будућности не само Срба него ни косовских Албанаца и других заједница на КиМ

"СПЦ се последњих недеља док траје најновија криза на северу Косова није оглашавала никаквим политичким изјавама јер ми нисмо политичка организација, а наша епархија је јавно позвала је на мир и уздржаност и решавање свих проблема дијалогом. То и ми чинимо овај пут апелујући на све да покажу одговорност у овој ситуацији и сачувају мир и присебност, не служећи се било каквим видом насиља или агресивне реторике. Посебно очекујемо од међународних представника да учине све што је у њиховој моћи да не дође до ескалације постојеће кризе и да престане оно што Срби на КиМ с правом доживљавају као отворени прогон", пише у саопштењу.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (19.30)

Старовић: Деградација верских слобода за Србе на КиМ

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић саопштио је да то што је председник привремених приштинских институција Аљбин Курти забранио патријарху Српске православне цркве Порфирију да за време божићних паразника посети Пећку патријаршију, представља деградацију верских слобода за Србе на Косову и Метохији.

Старовић је на Твитеру написао да је "привремени премијер Курти забранио патријарху српском Порфирију да посети историјско седиште СПЦ, Пећку патријаршију".

Додао је да се за Србе на Косову и Метохији "верске слободе изнова деградирају", и то у време док "велики део света прославља Божић".

Петковић: Приштина Србима укида право и на верски живот

Забраном Његовој светости патријарху српском Порфирију да борави у Пећкој патријаршији, српском народу на Косову и Метохији је, након ускраћивања читавог низа основних људских права, укинуто и право на верски живот, оценио је у свом саопштењу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Како истиче, Пећка патријаршија је вишевековно седиште српских патријарха и да је право патријарха Порфирија да врши службу у том манастиру, чији је старешина, неприкосновено и старије од сваког световног права и јаче од сваког овоземаљског насиља.

"Онај ко је донео одлуку о забрани кретања српском патријарху практично је забранио хришћанство на Косову и Метохији, али српски народ је имун на такве забране, јер је своју хришћанску веру очувао и сачувао у много тежим временима, а српско кандило нису успели да утуле ни много већи силници, па неће ни башибозук који је данас на власти у Приштини," наглашава Петковић у свом саопштењу.

"Да ли ће хришћанска Европа, у време када колективно слави божићне празнике, остати нема пред овим насиљем без преседана, и да ли ће прећи преко чињенице да је једном хришћанском народу у срцу континента након свега забрањено и да се моли Богу?", упитао је Петковић.

Опширније Краће

Гашић специјалним јединицама: Учинићемо све да се сачува мир, али се нећемо уплашити

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић обишао је на Копаонику припаднике Специјалне антитерористичке јединице МУП-а и 72. специјалне бригаде Војске Србије, који су на заједничкој вежби.

"Видим у вашим очима сву храброст, спремност, видим и обученост, видим и опремљеност. Сигуран сам да, док сте ви овде, наша лепа Србија не треба да брине ни од какве врсте тероризма, екстремизма, сепаратизма. Србија је поносна на вас, јер види да је сваки наш грађанин безбедан и заштићен", нагласио је министар.

Поручио је да ће председник и државно руководство учинити све да се сачувају мир и стабилност, али да се неће уплашити "Kуртијевих терориста и њихових спискова за одстрел".

"Зато вас молим да свом снагом радите на вашој обуци, на вашој опремљености, да бисте нашу мајку Србију сачували у будућности", рекао је Гашић.

Власти у Приштини забраниле су патријарху Порфирију да допутује у Пећку патријаршију. Патријарх је саопштио да не одустаје од намере да служи у Пећкој патријаршији и очекује да крајње дискриминаторска одлука буде стављена ван снаге.

Вигемарк: Медицински тим Еулекса поново прегледао Пантића

На захтев приштинских власти, медицински тим Еулекса синоћ је прегледао Дејана Пантића, који се налази у притвору, написао је на Твитеру шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк.

Шеф Еулекса је навео да је ово био други "лекарски преглед Дејана Пантића који је спровео медицински тим Еулекса".

"Први преглед је био пре недељу дана", написао је Вигемарк.

Вучевић: Приштински полицајци ушли у Лепосавић и заменили људство у станици

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је приштинска полиција ушла синоћ у Лепосавић, и уз помоћ Kфора, заменила људство у полицијској станици Лепосавић.

Вучевић је навео да је јутрос добио податак да је део специјалне полиције пребачен из базе Урошевац у Kосовску Митровицу, и да је реч о групи од 35 полицајаца.

"Дошло је до смене припадника косовске полиције у Лепосавићу. Екипа које је раније била под контролом Приштине замењена је новим људством. Дошло је до смене људства, а то људство дошло је уз подршку и са транспортерима Kфора. То је и Kфор потврдио. Није чињеница која је пријатна за нас, али је морамо бити свесни", рекао је Вучевић за ТВ Првa.

Истиче да има сталних померања и конфигурисања косовских јединица по терену.

"Они имају више јединица, тако да је врло тешко дефинисати да ли су то РОСУ, оперативне или интервентне јединице, различито их конфигуришу. Већ две недеље ситуација је напета и те тензије су тако драматичне да буквално шибица може све да запали", упозорио је министар одбране.

Извештај Андрије Игића (8.00)

На барикадама јутро протиче мирно, јавља репортер РТС-а из Рудара.

Током ноћи одјекнуле су две детонације, а како нема извештаја о материјалној штети, вероватно се ради о пиротехници.

Шеснаесто јутро на барикадама

Срби на северу Косова и Метохије Срби дочекали су 16. јутро на барикадама.

Траже ослобађање неосновано ухапшених, повлачење тајних спискова за хапшење Срба и да се са севера КиМ повуку јединице са дугим цевима и оклопним возилима, уз гаранције Кфора да те јединице неће долазити на север.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да не верује у сценарио у којем би косовска полиција насилно уклањала барикаде на северу КиМ, јер би то био напад на жене и децу, старије људе и просветаре који су на барикадама.

Срби на северу КиМ узнемирени су због информација да су припадници Кфора и Еулекса довели у Лепосавић и специјалце косовске полиције са дугим цевима.

У исто време, приштински медији пренели су синоћ да су замењени полицајци који су већ две недеље блокирани у Лепосавићу, због барикада на северу.

На локалу у северном делу Косовске Митровице претходно је начињена материјална штета од, како се сумња, последица експлозије шок-бомбе, саопштила је дирекција полиције у Приштини.

Читај ми!