Извор: РТС

Срби петнаест дана на барикадама на северу КиМ

На северу Косова и Метохије Срби су на барикадама 15. дан, тражећи слободу за ухапшене и повлачење косовских специјалаца са севера. Српска листа саопштила је да је Приштина објавила нови списак за прогон Срба. На њему је скоро комплетно руководство Српске листе, виђени Срби са Косова и Метохије, али и брат и син председника Александра Вучића. Срби у јужној покрајини и званичници у Београду оштро су реаговали и осудили потезе Приштине.

Кфор одбио да пребаци Дејана Пантића у Приштину

Мисија Кфора потврдила је да је косовски захтев да се ухапшени Дејан Пантић хеликоптером пребаци са Јариња у Приштину одбијен, преносе Репортери.

"Командант Кфора има примарну надлежност над ваздушним простором изнад Косова, у складу са мандатом Савета безбедности УН. Захтев је одбијен јер због тренутне ситуације,  не постоје неопходни безбедносни услови", наводи се у одговору Кфора РТВ Дукађини.

Опширније Краће

Приштински медији: Замењени полицајци после две недеље у Лепосавићу

Приштински медији преносе вечерас да су  полицајци који су већ две недеље,  блокирани у Лепосавићу, због барикада на северу, како наводе,  управо замењени.

Они се, према писању медија, већ налазе у полицијској управи на југу, а ту вест је потврдио председник Синдиката косовске полиције Имер Зећири.

Опширније Краће

Срби на северу КиМ узнемирени због информација о кретању косовских специјалаца

Срби на северу КиМ узнемирени су због информација да су припадници Кфора и Еулекса довели у Лепосавић и специјалце косовске полиције са дугим цевима.

Вечерас је ситуација на барикадама мирна. 

Извештај Андрије Игића (19.30)

Курти: Барикаде се не могу толерисати у недоглед

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да "не могу дозволити да оваква ситуација на северу траје предуго, да униформисани и наоружани људи стоје на барикадама са циљем дестабилизације", најављујући састанак са командантом Кфора одмах после Божића.

"Кфор је тражио неко време од нас, ми смо му дали неко време, али смо сведоци да су данас прошле две недеље. Данас су прошле две недеље откако је северно од реке Ибар постављено укупно 11 барикада које онемогућавају слободу кретања. КФОР се увек залагао за мирно и безбедно окружење са главном вредношћу слободе кретања, главном вредношћу коју је КФОР афирмисао у ове 23 године. Дали смо време КФОР-у управо зато што се слобода кретања сматра основном вредношћу са становишта КФОР-а", рекао је Курти на прес конференицји у Приштини.

Медији на албанском су пренели да је Курти навео да барикаде на северу нису подигли цивили, већ како тврди "то су барикаде униформисаних, наоружаних људи".

"То нису цивилне барикаде и ми смо то време дали КФОР-у. Врло брзо после Божића требало би да имамо састанак са командантом КФОР-а. Ово се не може овако толерисати у недоглед, већ су прошле две недеље и не можемо дозволити да прођу недеље и недеље. На том састанку, верујем да ће све бити разјашњено", рекао је Курти на конференцији за новинаре.

Опширније Краће

Премијерка пита Ишингера: Знате ли уопште зашто Срби протестују

Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је на пост немачког дипломате и некадашњег представника ЕУ у преговорима о КиМ Волфганга Ишингера: "Драги Ишингеру, знате ли уопште зашто Срби протестују?

Они траже спровођење Бриселског споразума који је потписан 2013. године, основну владавину права, односно да се не хапсе произвољно и држе као таоци чак и без контакта са породицом

Упитала је да ли Срби траже превише и да ли се то противи вредностима ЕУ.

Ишингер је претходно изјавио да је дубоко забринут због сталних тензија на КиМ и оценио да је потребно хитно и одлучно деловање ЕУ. "Одлучна акција, односно улога ЕУ је хитна", написао је Ишингер на Твитеру.

Он је поставио питање да ли је Србија свесна да би подстицање насиља на КиМ онемогућило наставак процеса придруживања ЕУ.

Ишингер је на крају објаве означио председницу ЕК Урсулу фон дер Лајен и високог представника ЕУ за политику и безбедност Жозепа Бореља.

Опширније Краће

Брнабић: Насилно уклањање барикада био би напад на жене, децу, старије

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да не верује у сценарио у којем би косовска полиција насилно уклањала барикаде на северу КиМ, као и да не зна како да се разговара о француско-немачком предлогу када још није примењен Бриселски споразум.

Говорећи о барикадама на северу КиМ, Брнабићева је истакла да косовска полиција не треба ни да помисли да их насилно уклања, јер би то био напад на жене и децу, старије људе и просветаре који су на њима.

"Не верујем у такав сценарио. Довољно је разума код међународних чинилаца, пре свега Кфора", рекла је премијерка одговарајући на питања новинара.

Истакла је добру сарадњу са Кфором, као и да је озбиљност показана јер и даље разматрају захтев Србије да се врати део снага на КиМ по резолуцији 1244.

"Чекамо да се Кфор огласи. Стрпљиво. Верујем да ће нешто рећи", рекла је она. Председница Владе је такође рекла да не зна како да се разговора о новом споразуму за решење проблема КиМ када није имплементиран први Бриселски споразум из 2013. године.

"Чекамо да се имплементира први Бриселски споразум. Не знам како да разговарам о новом француско-немачком предлогу када Бриселски није имплементиран а гарантовала га је ЕУ", рекла је она. Оценила је да је питање свих питања ко ће имплементирати први споразум.

"Увек смо ту за све разговоре. А питање за ЕУ и САД је ко ће да гарантује имплементацију", рекла је она.

Подсетила је да Брисел који је био гарант није натерао Приштину да имплементира Заједницу српских општина. Оценила је да извесна врста разума фали код Аљбина Куртија који је објавио нову листу на којој су председник Србије и неки чланови његове породице.

Опширније Краће

Оштећен локал у Митровици од експлозије шок-бомбе

Дирекција полиције у Приштини саопштила је да је на једном локалу у северном делу Косовске Митровице начињена материјална штета од, како се сумња, последица експлозије шок-бомбе.

"Власница локала у северном делу Митровице пријавила је да је стакло њеног бара разбијено. Сумња се да је стакло разбијено од последица бацања шок-бомбе", навела је полиција у свом извештају.

Додаје се да се случај догодио синоћ у 19.50, а оквалификован је као изазивање општег ризика.

На лице места изашле су надлежне полицијске јединице. У вези са случајем, консултован је тужилац, истрага се наставља.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (08.00)

Срби на барикадама дочекали петнаесто јутро

На северу Косова и Метохије Срби су на барикадама дочекали 15. јутро, тражећи слободу за ухапшене и повлачење косовских специјалаца са севера.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да апсолутно није никаква новост да Приштина прави списак Срба за хапшење.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашића изјавио је вечерас да нови списак непожељних Срба који је објавило Самоопредељење Аљбина Kуртија није ништа друго, него "списак за одстрел" и да је у питању још један показатељ да тзв. власти у Приштини неће никада оставити Србе на миру. 

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је појава списка Срба са КиМ који треба да буду ухапшени још један доказ не само лудости онога што ради Аљбин Курти већ и показатељ колико је спреман на даље заоштравање ситуације.

Омбудсман у Приштини Наим Ћелај са својим заменицима Маријом Радуловић и Ниманом Хајдаријем одржао је видео-састанак са ухапшеним бившим полицајцем Дејаном Пантићем.

Пантић је затражио помоћ омбудсмана да му буде дозвољена посета браниоца и породице и да буде смештен у Притворном центру у Косовској Митровици.

Читај ми!