Извор: РТС

Срби четрнаест дана на барикадама; Петковић: Списак за хапшење председникове породице саставио лично Курти

Барикаде су и даље на главним магистралним правцима на северу Косова и Метохије. У близини Бањске припадници специјалне јединице полиције поставили су пункт за контролу возила и путника. Српска листа саопштила је да је Приштина објавила нову листу за прогон Срба, као и да се на њој налази скоро комплетно руководство те листе. Како наводе, на листи су и виђени Срби са Косова и Метохије, али и брат и син председника Александра Вучића. Списак за хапшење председникове породице саставио је лично Аљбин Курти, поручује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Гашић: Никакви спискови нас неће спречити да одбранимо свој народ на KиМ

Министар унутрашњих послова Братислав Гашића изјавио је вечерас да нови списак непожељних Срба који је објавило Самоопредељење Аљбина Kуртија није ништа друго, него "списак за одстрел" и да је у питању још један показатељ да тзв. власти у Приштини неће никада оставити Србе на миру.

"Kонстантне провокације и претње Kуртијевог трбухозборца Арменда Мује још један су показатељ да представници привремених институција у Приштини неће никада оставити Србе на миру. Данашњи списак који је Муја објавио није ништа друго него списак за одстрел. Списак на којем се, између осталог, поред председника Вучића, његовог сина Данила и брата Андреја налазим и ја", поручио је Гашић, саопштено је из МУП-а.

"Kуртијев гласноговорник требало би да зна да се никада не прети празном пушком. Никакви спискови нас неће спречити и уплашити да одбранимо свој народ на Kосову и Метохији и увек ћемо бити ту да га заштитимо", поручио је Гашић.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (19.30)

Омбудсман одржао видео-састанак са Дејаном Пантићем

Омбудсман у Приштини Наим Ћелај са својим заменицима Маријом Радуловић и Ниманом Хајдаријем одржао је видео-састанак са ухапшеним бившим полицајцем Дејаном Пантићем.

Пантић је затражио помоћ омбудсмана да му буде дозвољена посета браниоца и породице и да буде смештен у Притворном центру у Косовској Митровици.

Омбудсман је замолио надлежне органе да дају све од себе да се Пантић лечи у складу са законом, поштујући сва његова права.

Опширније Краће

Дачић: Спискови за хапшење Срба са КиМ доказ Куртијевог лудила

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је појава списка Срба са КиМ који треба да буду ухапшени, а међу њима и старијег сина и брата председника Александра Вучића, још један доказ не само лудости онога што ради Аљбин Курти већ и показатељ колико је спреман на даље заоштравање ситуације.

Након потписивања Протокала о сарадњи са Министарством за информисање и телекомуникације у Министарству спољних послова, Дачић је рекао да појава спискова за хапшење Срба на КиМ потврђује две ствари.

"Прва је да је лаж да нема спискова, како су они говорили, већ да се на њима налазе и чланови породице председника Вучића. Друга ствар које се потвђује је да је главни узрок свих проблема, главни реметилачки фактор, претња миру и стабилности регион јесте Аљбин Курти и његова клика", поручио је Дачић.

То је још једна потврда јединства државног руководства на челу са председником Вучићем и Српске листе, односно српског народа на КиМ.

"Величанствени јучерашњи скуп показује колика је снага народа када се бори за слободу и мир. Свесни смом тога да Курти жели да протера Србе са КиМ и тиме оствари пречицу за решавање питања КиМ. То му свакако нећемо дозволити, а то показују и ком им највише смета - председник Вучић", рекао је Дачић и додао да нападом на породицу председника и стављањем на спискове чланова породице желе да изврше притисак на њега.

То је срамно и недопустиво, казао је Дачић и додао да очекује најоштрију осуду међународне заједнице.

Истакао је, међутим, да до сада није чуо ниједну реакцију међународне заједнице. "Свима је јасно да су председник Вучић и Србија конструктиван део дијалога Београда и Приштине. Сви говоре да је Курти проблем, али шта раде да реше тај проблем? Ћутањем му дају подршку да протера српски народ са КиМ", закључио је Дачић.

Опширније Краће

"Списак за хапшење председникове породице саставио лично Курти"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је списак за хапшење највиђенијих Срба и чланова породице председника Србије Александра Вучића састављао лично Аљбин Курти, као и да Вучић "не би никад тако напао ничију породицу".

"За разлику од Куртија, који би да хапси целу породицу Вучић, председник Александар Вучић не жели да се бави породицом Аљбина Куртија, нити било чијом другом, јер породица је светиња, у то се не дира, а то Аљбин Курти мора да научи", рекао је Петковић за ТВ Мост.

Оценио је да је овај списак директно угрожавање безбедности председниковог брата и сина, Андреја и Данила Вучића, односно, како је рекао, "цртање мете на чело".

"Списак је најбољи показатељ колико су оправдани страхови Срба на Косову и Метохији, али и захтеви да се повуку листе за хапшење. Немушто саопштење Џељаља Свечље каже да те листе не постоје, али ако је тако, шта су ове листе које су се појавиле јуче? На основу чега је ухапшен Миљан Аџић", упитао је Петковић.

Петковић је новинарима показао позив на саслушање који је упућен Горану Ракићу. "Ракић је позив добио у јуну ове године, да се обрати дирекцији за тешке злочине, само зато што је и он био на тој листи, где су и многи други Срби само зато што су на барикадама", подсетио је Петковић.

Нагласио је да су Срби на барикадама јер бране своје животе. "Поред захтева да се ухапшени ослободе, постоје и захтеви да се косовска полиција са дугим цевима и оклопним возилима повуче са севера Косова, као и да Кфор да гаранције да се они више неће враћати", навео је Петковић.

Опширније Краће

Брнабићева: Никаква новост да Приштина прави списак Срба за хапшење

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да апсолутно није никаква новост да Приштина прави списак Срба за хапшење.

"Једина разлика је у томе што су га овог пута јавно објавили, иако су пре шест дана званично демантовали да праве овакве спискове. И заиста, након овога нико више у међународној заједници нема права да затвара очи пред чињеницом коју више ни Приштина не крије, а то је да они имају списак непожељних Срба. На том списку се налазе имена која апсолутно никакве везе немају са политиком. На том списку се налазе имена брата и старијег сина председника Републике Србије. То је нова провокација, нова дестабилизација региона, нови покушај прављења хаоса, што Курти континуирано ради са циљем изазивања сукоба", каже Брнабићева.

Премијерка најоштрије осуђује напад на породицу председника Александра Вучића.

"Најоштрије осуђујем прогон и цртање мете на челу свим људима са поменутог списка, али и свим другим људима који нису албанске националности, а који на Косову и Метохији не могу да остваре ни најосновнија људска права", каже Брнабићева.

Напоменула је да је сигурна да би они заиста и ухапсили све те људе са списка, и да би сви ти људи имали третман као и Дејан Пантић, о коме његова породица није имала ниједну једину информацију 13 дана, чиме су угрожена сва цивилизацијска права овог човека.

"Управо то угрожавање права Дејана Пантића је најбоља слика карактера Аљбина Куртија, Вјосе Османи и свих оних који данас управљају привременим институцијама у Приштини. Овим путем поново апелујем на све релевантне актере у међународној заједници да не жмуре пред терором који се врши над Србима на Косову и Метохији. Отворене претње, јавно застрашивање и политички прогон је реалност коју живе сви грађани на територији Косова и Метохије који нису албанске националности. Подсећам да се ово дешава у 21. веку, у срцу Европе, под окриљем Умника, Еулекса и Кфора, и да је крајње време да сви стану у њихову заштиту", истакла је Брнабићева.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (12.00)

Петковић: Застрашујуће цртање мете на челу Вучићевом брату и сину

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је најновији списак за хапшење највиђенијих Срба на ком се налазе и најближи чланови породице Вучић, а који је по директном налогу Аљбина Куртија објавио посланик Самоопредељења Арменд Муја, застрашујуће цртање мете на челу брату и сину председника Србије.

"Курти само још малолетног сина председника Вучића Вукана није прогласио криминалцем и ставио га на своју листу за одстрел", указао је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Истакао и да је ово још један доказ да постоје листе за прогон Срба које се праве у Приштини и да је очигледно да Курти једино зна за хапшења и убиства Срба као своје методе деловања.

"Ово је директно угрожавање безбедности, како породице Вучић, председниковог брата и сина, тако и нашег народа у Покрајини, јер им се оваквим списковима директно ставља мета на чело" упозорио је Петковић.

Упитао је и "да ли су они заправо те жртве о којима је пре неки дан говорио Курти и хоће ли, као што неће, реаговати неко из међународне заједнице?"

"Јасно је због чега се дан након величанственог скупа српског народа у Рудару објављују овакви спискови и листе за прогон. На овај начин види се вишеструка нервоза Владе у Приштини због немогућности да се другачије супротстави српском јединству и мирном, демократском, ненасилном отпору на барикадама, а скуп је подржао и сам председник", навео је Петковић.

Навео је да Београд све време упозорава на то да постоје Куртијеве листе неподобних Срба, иако његови поједини функционери то покушавају невешто да демантују.

"Нека се не играју српским главама, јер ће за сваку Курти бити директно одговоран", поручио је Петковић.

Посланик Самоопредељења Арменд Муја објавио је раније данас списак са називима, како је навео, "српских криминалних организација и њихових руководилаца", тражећи њихово хапшење.

Српска листа је претходно навела да се на листи налази скоро комплетно руководство Српске листе, виђени Срби са Косова и Метохије, али и брат и син председника Александра Вучића, Андреј и Данило.

Опширније Краће

Српска листа: Приштина објавила нову листу за прогон, на њој син и брат председника Вучића

Мржња Аљбина Куртија према свему српском иде дотле да се јавно објављује нова листа за прогон Срба, на којој су чак и брат и син председника Александра Вучића, који немају никакве везе са демократским, мирним протестима српског народа на барикадама, саопштила је Српска листа.

"Тако је посланик Аљбина Куртија из редова Самоопредељења Арменд Муја објавио још једну листу за прогон Срба са Косова и Метохије, а коју Курти и његов министар Свечља упорно покушавају да сакрију", истиче се у саопштењу Српске листе.

На листи за прогон Срба, како наводе, налази се скоро комплетно руководство Српске листе, виђени Срби са Косова и Метохије, али и брат и син председника Александра Вучића, Андреј и Данило.

"Састављање и јавни објављивање листи за прогон Срба од стране Приштине и Куртијевих подрепаша представља јавни линч и цртање мете на чело Данилу и Андреју Вучићу, руководству најјаче партије Срба на Косову и Метохији и виђенијим Србима са Косова и Метохије, чиме се најдиректније угрожавају њихови животи", додаје се у саопштењу.

Наглашавају и да "без обзира на упорно понављање лажних изјава и прикривања стварних циљева Аљбина Куртија, да протера Србе са Косова и Метохије, свакога дана се откривају детаљи тог плана".

"Криминализација Српске листе и њеног руководства без икаквог доказа није била довољна Куртију, већ се отишло корак даље, па су и син председника Вучића Данило и његов брат Андреј постали мета Куртијевог режима", истиче Српска листа.

"Зато позивамо међународну јавност да хитно и јавно осуди овакав прогон Срба. Овакве изјаве најдиректније оправдавају постојање барикада и мирног отпора српског народа који не пристаје на омчу око врата коју му је наменио Курти", закључује се у саопштењу Српске листе.

Опширније Краће

Дрецун: Приштина спрема нову базу КБС на Северу КиМ

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да Приштина припрема отварање пете базе на северу КиМ која ће бити војна. Истиче и да је кризу око таблица Приштина искористила за полицијске базе Росу на Северу КиМ и стално присуство.

"Ову најновију кризу, Приштина ће искористити да припаднике такозваних косовских безбедносних снага инсталира стално на северу Косова", рекао је Дрецун за Пинк.

Упозорио је на изјаве министарства одбране привремених приштинских институција да ће барикаде бити разбијене, а да ће КБС бити у сваком делу КиМ.

"Реално је и да су били у два наврата присутни на северу КиМ. Мислим да командант Кфора то мора да објасни. Да ли је одобрио, на основу чега. Сагласност четири председника општина са севера није имао", рекао је Дрецун.

Наводи и да КБС већ има теже наоружање, да на КиМ постоји тенковски полигон, те да се планира набавка тенкова и дронова.

Додао је да је КБС повећао број на готово 4.500 припадника, од чега је више од 2.000 већ завршио војну обуку у иностранству.

Указао је да турска војска већ обучава у Албанији припадника КБС за коришћење дронова "бајрактара".

"Шта ће офанзивно наоружање нелегалној формацији супротној Резолуцији 1244, што говори о томе да се Приштина спрема на озбиљну војно-полицијску акцију", рекао је Дрецун.

Оценио је да земље Запада све виде знају и чују, а не хају нити обраћају пажњу на српске протесте.

"Срби су обесправљени, угрожена су им људска права и опстанак, а узрок једнострано понашање Приштине. Срби желе мирно политичко решавање проблема које је Приштина створила", рекао је Дрецун.

Истиче да Немачка даје најјачи ветар у леђа Приштини, док САД имају нешто прагматичнији став који оставља простора да се постигну нека решења.

Опширније Краће

Одаловић: Резолуција 1244 је у функцији, Кфор да врати Росу са севера КиМ

Резолуција 1244 је у функцији, а Кфор би требало да заустави терор, обезбеди сигурност и врати Росу са севера КиМ ка Приштини, рекао је председник Комисије за нестале Вељко Одаловић за ТВ Прва.

Одаловић је подсетио да, према резолуцији Савета безбедности УН, Кфор има 16 функција којима треба да се врати и да их испуни.

Одаловић је оценио да упоредо треба да дође до формирања Заједнице српских општина што је обавеза по Бриселском споразуму.

Поручио је да ако Кфор одбије повратак српских снага мора да образложи да је то његов посао и да ће безбедност он гарантовати.

Одаловић је истакао да је пут за излазак из тренутне ситуације да се иде ка договору, у чему је значајна улога међународног фактора и међународних снага.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (08.00)

Срби су јуче на мирном протесту у Рудару захтевали повлачење специјалних снага косовске полиције и ослобађање ухапшених Миљана Аџића, Дејана Пантића и Слађана Трајковића.

Са Пантићем, који се налази у бази специјалне полиције на Јарињу, породица се још није ни чула ни видела. С њим је разговарао његов адвокат Љубомир Пантовић, коме је рекао да жели да чује породицу, али да је јако узнемирен оптужбама које му стављају на терет.

Председница владе Ана Брнабић рекла је, коментаришући протест Срба у Рудару, да су Срби на Косову и Метохији на ивици стрпљења, ивици снаге и да су покушали данас да на најлепши могући начин апелују на све међународне партнере да искажу разумевање за њихове проблеме.

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља рекао је да Приштина чека да Кфор реагује и уклони барикаде на северу КиМ, те да ће их у супротном уклонити полиција.

Директор Канцеларија за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је Свечља потврдио колико се боји српске снаге и слоге, а из Српске листе саопштавају да његове претње неће уплашити Србе на барикадама. 

Читај ми!