Читај ми!

Гојковићева упутила писма ЕУ и УНДП-у због Џафера Деве

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић упутила је писма представницима ЕУ и УНДП и затражила да се пројекат реконструкције куће Џафера Ибрахима Деве у Косовској Митровици не реализује.

Маја Гојковић је писма упутила комесарки Европске уније за иновације, истраживања, културу, образовање и младе Марији Габријел и извршном директору Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Акиму Штајнеру.

"Имајући у виду значај и важност супротстављања и спречавања јачања екстремизма и ревизионизма који подстичу једностраност и насиље, дозволите да са вама поделим забринутост у вези са питањем пројекта реконструкције куће Џафера Ибрахима Деве и идеје да у њој буде смештен регионални центар за културу", написала је Гојковић.

Она је додала и да су чињенице у вези са овим случајем су општепознате.

"Реч је о озлоглашеном нацистичком колаборационисти, који је био активан у формирању Ш дивизије "Скендер-бег", познатом по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом, градоначелнику Митровице у време Другог светског рата и министру унутрашњих послова Албаније за време окупације у време Другог светског рата, кога је Адолф Хитлер одликовао 1944. године", навела је Гојковић у писму.

Она је истакла да је из ових разлога са изненађењем примила вест да се ова активност реализује у оквиру пројекта Европске уније

"Културно наслеђе као покретач дијалога међу заједницама и социјалне кохезије који доприноси стабилности и миру", уз подршку УНДП.

Гојковић је напоменула да је тај пројекат разлог дубоке узнемирености припадника српског и јеврејског народа и целокупне јавности овог региона, као и да он грубо угрожава не само достојанство жртава злочина почињених у време Другог светског рата и неговање културе сећања, већ и напоре који се данас чине у циљу успостављања дијалога.

Министарка културе и информисања је указала да зато наводни интерес за архитектонски значај овог објекта, као и идеја да он буде коришћен као културни центар у циљу повезивања локалних заједница и промоцију толеранције, мултикултурализма и повезаности локалних заједница делује у најмању руку цинично.

Гојковић је напоменула да његова реализација јача осећај несигурности у српској заједници чија су људска и грађанска права константно угрожена на овом простору и која је готово свакодневно суочена са етнички мотивисаним инцидентима и насиљем над људима и културним добрима.

"Желим да са вама поделим своје уверење да агенције УН и ЕУ, у складу са мандатом и вредностима које подржавају, не могу бити део оваквих пројеката. У складу са тим, понављамо наш захтев да спорни пројекат не буде реализован", навела је Гојковић и додала да ће Министарство културе и информисања Републике Србије наставити да буде привржен партнер на плану спровођења циљева и промовисања вредности УН и ЕУ.

Подсећамо да је директор израелског Центра "Симон Визентал" др Ефраим Зуроф раније изјавио да је иницијатива да се ода почаст Џаферу Деви, оданом сараднику нациста, ругање жртвама нациста и њихових локалних колаборациониста.

ЕУ и УНДП, заједно са косовским министарством културе, омладине и спорта започели су рестаурацију куће Џафера Деве у Јужној Митровици.

Овај пројекат, како су објаснили, има за циљ да "допринесе стабилности и миру".

По обнови, како су предвидели, кућа треба да служи за културне и друштвене догађаје, док ће на првом и другом спрату бити смештен Регионални центар за културно наслеђе.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару