Читај ми!

Олово убило птицу са српског грба

Млади орао крсташ који је пронађен изнемогао 30. децембра у атару Пригревице код Апатина угинуо је након неколико дана у прихватилишту за дивље животиње Зоолошког врта „Палић“. Друштво за заштиту и проучавање птица Србије саопштило је да је лабораторијском анализом утврђено да је узрок смрти тровање оловом.

Млади крсташ, који се у пролеће 2020. излегао у Словачкој, након напуштања родитељског гнезда кренуо је у пустоловину која се по њега завршила кобно.

До стицања полне зрелости млади орлови обично истражују велика пространства, усавршавајући вештине које су им неопходне за преживљавање. Тако је током јануара и фебруара ове године широм Војводине и у околини Београда забележено 13 младих крсташа.

Несрећног орла на њиви су пронашли ловци из Пригревице, и обавестили орнитолога Ненада Спрема. Потом се у спасавање, у Србији критично угроженог крсташа, укључио и Покрајински завод за заштиту природе, а птица је пребачена на преглед и лечење у Зоолошки врт „Палић“.

Орао је на десној нози имао метални прстен који је помогао да се сазна време и место на коме је обележен. 

И поред великог труда ветеринара из Суботице, орао је почетком јануара угинуо. Рендгенски снимци показали су да је птица у себи имала предмете налик оловној сачми.

Обдукцију и екотоксиколошку анализу, на основу које је утврђен узрок угинућа, урадио је Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“.

„Орао није упуцан, али је појео неку животињу која је убијена из сачмарице и у тело је исхраном унео оловне куглице. Орлови не презају од храњења лешевима, те су честе жртве тровања“, објашњава Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

У ткиву јетре младог крсташа садржај олова био је пет пута већи од нивоа који је смртоносан за велике орлове, наводи се у извештају о испитивању који је потписао специјалиста ветеринарске медицине др Радомир Ратајац са Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.

Угинуће крсташа први је доказани случај тровања дивље птице оловом у Србији. У многим државама тровање оловом је велика претња по опстанак живог света, пре свих птица.

Научници су проценили да сваке године у Европској унији више од милион јединки дивљих птица страда управо од последица тровања оловом.

„Олово је високотоксичан метал који изазива тешку анемију и утиче на нервни систем, крвоток, јетру и бубреге. Тровање оловом изазива летаргију, слепило, парализу плућа и цревног тракта, напад и смрт, и код животиња, и код људи“, наводе у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Према резултатима истраживања које су орнитолози овог Друштва спровели у Србији, годишње се у рибњаке, језера и реке испуца око 5,5 тона оловне сачме. На овај начин сваке године више од 20 милиона нових куглица олова доспева у животну средину, чиме се угрожава јавно здравље и безбедност грађана.

„За нас који радимо на заштити орла крсташа вест о губитку сваке јединке је велики ударац. Поражавајућа је чињеница сазнање да нам због тровања страда критично угрожена птица, која краси националне симболе“, рекао је Максим Карановић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Сајт за подршку заштити птица

Ради решавања проблема тровања дивљих животиња и других проблема који узрокују страдање птица у Србији, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије покренуло је портал poslednjilet.rs.

На порталу грађани могу да се упознају са најчешћим узроцима страдања птица, као што су тровање, криволов ватреним оружјем, незаконито хватање, електрокуција и колизија. Поред информисања, грађани ће преко портала моћи да пријаве случајеве страдања птица.

„Уколико дођемо до правовремених података о страдању птица, то ће нам показати размере проблема, а онда и помоћи у проналаску, пријављивању и кажњавању починилаца“, каже Карановић и додаје да је у томе Друштву за заштиту и проучавање птица потребна помоћ савесних грађана који ће преко портала достављати информације о угрожавању птица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи