Читај ми!

Колико озбиљно схватамо мушкарца, а колико жену, када нам кажу да их нешто јако боли

Ново истраживање открило је огромну разлику у начину на који се бол лечи код жена у односу на мушкарце.

Колико озбиљно схватамо мушкарца, а колико жену, када нам кажу да их нешто јако боли Колико озбиљно схватамо мушкарца, а колико жену, када нам кажу да их нешто јако боли

Жене које се отпуштају из Одељења за хитне случајеве у Израелу и САД имају много мање шансе да добију рецепт за лекове против болова него мушкарци, чак и када се лече од потпуно истих болести или када су њихови резултати о стању које изазаива исту врсту болова потпуно исти.

Од 17.576 пацијената, око 47 процената мушкараца је послато са рецептом за аналгетик, у поређењу са само 38 процената жена.

Таква статистика, према мишљењу тима научника који су предводили психолози Мика Гуцикевиц са Хебрејског универзитета у Јерусалиму и Том Гордон-Хекер са Универзитета Бен-Гурион у Негеву у Израелу, било је конзистентно за све узрасте и болести, као и за пол лекара који су преписивали лек, откривајући пристрасност у томе колико се озбиљно схватају жалбе жена.

„Тврдимо да пацијенткиње примају мање третмана против болова него што би требало, што може негативно утицати на њихово здравље. Налази наглашавају критичну потребу за решавањем психолошких пристрасности у здравственим установама како би се осигурао правичан и ефикасан третман за све“, пишу истраживачи у свом раду.

Истраживања последњих година су открила алармантну пристрасност у начину на који људи уопште доживљавају бол код жена. Људи чешће мисле да жене преувеличавају бол у односу на мушкараце, и сматрају да жене које праве гримасу доживљавају мање болова од мушкараца са сличним изразима лица, преноси портал Science Alert.

Многе студије су показале да се жене које пријављују бол доживљавају као хистеричне, емоционалне, умишљају или чак лажу. И то има потенцијал да буде велики проблем када се ствар преведе у медицинско окружење.

Истраживања су открила да жене које пријављују хронични бол имају већу вероватноћу да имају дијагнозу менталног здравља. Жене дуже чекају на лечење у хитној помоћи. Ређе је да ће женама бити прописани постоперативни лекови за ублажавање болова. Вишеструке студије су откриле да лекари сматрају да су жене мање, а мушкарци више поуздани када пријављују бол, често на основу анкета и виртуелних пацијената.

Гуцикевиц, Гордон-Хекер и њихове колеге желели су да испитају стварне резултате у клиничким окружењима, па су направили студију анонимних података о пацијентима из болница у САД и Израелу. Они су посматрали факторе као што су старост и пол пацијента, ниво пријављеног бола и дијагностикована болест, колико често пацијент посећује одељење хитне помоћи и шта је пацијенту прописано.

Њихови подаци укључивали су укупно 21.851 пацијента који се јавио у болницу због болова, а резултати су били запањујући.

„У овим скуповима података појављује се конзистентан полни диспаритет. Мање је вероватно да ће пацијенткињама бити прописани лекови за ублажавање болова у поређењу са мушкарцима, а овај диспаритет и даље постоји чак и након прилагођавања пријављених резултата бола пацијената и бројних других варијабли“, пишу истраживачи.

Овај диспаритет у лечењу не може бити повезан ни са једном другом променљивом осим са полом пацијента, открили су истраживачи. С обзиром на мноштво студија које показују огроман диспаритет у начину на који се перципира бол жена и мушкараца, истраживачи су могли само да закључе да је разлог за овај диспаритет пристрасност.

Тим научника је представио и 109 здравствених радника и њихов однос са пацијентима са јаким болом у леђима, који су сами пацијенти оценили са 9 од 10. Разликовао се само пол пацијента, а сви остали детаљи сценарија су идентични. Када је пацијенткиња била жена, учесници су у просеку ниже оценили интензитет бола (72 од 100) него када је пацијент био мушкарац (80 од 100).

Врста бола од великог значаја за резултат истраживања

Истраживачи су такође приметили да је било неких студија које нису пронашле пристрасност. Ове студије су спроведене на пацијентима са опипљивим, физичким извором бола, као што је сломљена кост или инфекција. За оне студије у којима је пронађена пристрасност, извор пријављеног бола је мање опипљив – бол у стомаку или главобоља.

Научници сугеришу да компјутеризовани алати за извештавање о одлукама који помажу у преписивању ублажавања болова и едукацији здравствених радника о родној пристрасности могу помоћи у решавању овог проблема и обезбеђивању бољих здравствених исхода за све пацијенте

„Познато је да неадекватно третирање пацијената са болом доводи до непотребне патње и штетних ефеката по здравље, а такође носи и трошкове за јавно здравље које се могу спречити. Садашње истраживање пружа снажне доказе о полној пристрасности здравствених радника у односу на пацијенткиње у збрињавању бола. Идентификујемо стереотипну перцепцију женског бола као један од потенцијалних механизама који леже у основи пристрасности“, пишу истраживачи у свом раду.

„Наши налази се придружују растућим доказима о дискриминацији жена у медицинском систему и у другим областима. Недостатак третмана бола код жена има непосредне импликације на здравствени систем и широке импликације и на став друштва према женском болу", додали су истраживачи.

Истраживање је објављено у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару