Читај ми!

Лакше диши јер – много је добрих разлога да шеташ по киши

Када пада киша, вероватно вам је примамљиво да останете у кући и удобно се сместите на каучу уз добру књигу или филм. Међутим, ако осећате потребу да изађете напоље, било да је то зато што морате да шетате свог пса, или једноставно да протегнете ноге, постоји добар здравствени разлог да – „прихватите” кишу.

Лакше диши јер – много је добрих разлога да шеташ по киши Лакше диши јер – много је добрих разлога да шеташ по киши

Шетња по киши има много неочекиваних предности. „Једна од главних предности шетње док пада киша је то што ваздух постаје чистији и свежији па се лакше дише”, рекао је др Неил Пател, лекар породичне медицине у болници Провиденс Ст. Џозеф у округу Оринџ у Калифорнији. Киша може да спере загађиваче и алергене у ваздуху, посебно у великим градовима који су пренасељени и загађени.

„Капљице воде које падају кроз атмосферу апсорбују суспендоване честице у ваздуху, као што су честице прашине и загађивачи”, каже Вервел Мајсбах Кин, професор породичне медицине и сертификовани породични лекар из Сијетла.

„Ваздух који остаје после падавина садржи мање алергена, прашине и других честица, што позитивно утиче на здравље дисајних путева”, додао је професор Кин.

„Осим свежине и мање загађенсти, у топлијим срединама, кишно време може да спречи прегревање током вежбања, помажући да ефикасније регулишемо телесну температуру. Обично, када вежбате, ваше тело производи топлоту, што доводи до пораста температуре. Међутим, када пада киша, ниже температуре и кишне капи делују као природни расхладни систем“, објаснио је проф. Кин.

Сагоревање додатних калорија

Такође, постоји шанса да вам ходање по лошем времену може помоћи да сагорите више калорија, рекао је Ерик Ашер, лекар породичне медицине у болници „Ленок Хил” у Њујорку. Додао је да је због тога што људи имају тенденцију да брже ходају по киши као мотиватор да се не поквасе, „тако да тело природно ради мало теже и сагорева више калорија“.

Осим тога, ниже температуре повезане са кишом захтевају од вашег тела да ради више да би одржало своју основну температуру, што може довести до веће потрошње енергије и калорија.

„Када је напољу хладније, ваше тело у суштини ради више да би ваше тело било топлије и сагорева више калорија“, рекао је проф. Кин.

Звук и мирис кише могу имати смирујући ефекат на ум, што може побољшати расположење, подстаћи опуштање и смањити ниво стреса, рекао је др Ашер. Ово се зове петрихор ефекат, који се јавља када мирис кише покрене сећања или емоције. „Тако шетња по киши може имати умирујући ефекат и бити средство за подизање расположења“, додао је.

Када треба избегавати шетњу по киши

Постоје одређене ситуације у којима би требало да избегавате ходање по киши најпре због безбедности.

„Избегавајте ходање док киши, ако се не осећате безбедно или ако сте због проблема са системом равнотеже склони падовима“, рекао је Пател.

Професор Кин каже да људи са ограниченим видом или покретљивошћу, они са здравственим стањем које се може погоршати услед излагања киши или ниским температурама, као и они са повредама треба да размотре да ли и како да излазе када је киша, јер уме да буде клизаво, а некада је и видљивост смањена.

Пре него што кренете напоље у шетњу по киши, нарочито на дуже стазе, проф. Кин препоручује да проверите временску прогнозу и видите да ли постоје најаве јаких пљускова, киша, громова, олуја...

Ако одлучите да шетате по киши, важно је и да предузмете мере предострожности против клизања, падова или настанка жуљева, додао је проф. Кин.

Носите удобну обућу која се не клиза, а добро би било и да је водоотпорна.

Одлучите се за јакну намењену за кишно време како бисте остали суви. Адекватна одећа ће такође да обезбеди заштиту од ветра и тако помоћи у одржавању телесне температуре. Током топлијих месеци, размислите о ношењу јакне за кишу која је направљена од материјала који пропушта ваздух, да бисте спречили да се превише загрејете и ознојите, рекао је проф. Кин.

Због безбедности, носите светлу и рефлектујућу одећу, а можете се одлучити и за сигурносни прслук.

Међу додатним саветима стручњака за шетање по куши су и онај о томе да спакујете резервне чарапе за сваки случај, да избегавате ходање у подручјима са пуно дрвећа или далековода и да бирате отворене површине или устаљене пешачке руте да бисте смањили могуће ризике.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара