Градоначелник Њујорка прогласио друштвене мреже „отровним за животну средину и јавно здравље“

Ерик Адамс, градоначелник Њујорка, окарактерисао је друштвене медије као „опасност по јавно здравље“ и „отров за животну средину“, рекавши да млади људи морају бити заштићени од „штете“ са мрежа.

Градоначелник Њујорка прогласио друштвене мреже „отровним за животну средину и јавно здравље“ Градоначелник Њујорка прогласио друштвене мреже „отровним за животну средину и јавно здравље“

„Комесар за здравство и менталну хигијену града Њујорка званично је обележио друштвене медије као опасност по јавно здравље у Њујорку“, објавио је Адамс током свог обраћања јавности. „Ми смо први велики амерички град који је предузео овај корак", рекао је градоначелник.

Градски саветник каже да је ментално здравље младих Њујорчана „све горе и горе више од једне деценије“.

Градска статистика каже да, према подацима из 2021. радним данима 77 одсто средњошколаца у Њујорку проводи три или више сати дневно пред екранима, не укључујући време које им за то треба због домаћих задатака.

Адамс тврди да ТикТок, Јутјуб и Фејсбук „подстичу кризу менталног здравља дизајнирајући своје платформе тако да имају заразне и опасне функције“.

„Ми смо први велики амерички град који је предузео овакав корак и упозорио на опасност од оваквих друштвених медија. Ми третирамо друштвене медије као опасност по јавно здравље и морамо да осигурамо да технолошке компаније преузму одговорност за своје производе”, додао је градоначелник Њујорка.

У мају 2023. године, хирург Вивек Марти из градског Савета издао је саветодавно упозорење да би прекомерна употреба друштвених медија могла бити „дубоки ризик“ за ментално здравље младих.

Савет је препознао да друштвени медији имају и позитивне и негативне ефекте на младе људе. Према "Pew Research" 59 одсто адолесцената је изјавило да им друштвени медији помажу да се осећају прихваћеније.

Али из Савета је речено да нема довољно „истраживања и јасних података“ да би се утврдило да ли су друштвени медији „безбедни“ за адолесценте

„Упутио сам свој савет о друштвеним медијима и менталном здрављу младих јер је најчешће питање које ми родитељи постављају о томе – да ли су друштвени медији безбедни за њихову децу. Иако нека деца имају користи од друштвених медија, нема довољно доказа да се закључи да су друштвени медији довољно безбедни. Уместо тога, постоји више доказа да су многа деца оштећена употребом друштвених медија“, рекао је Марти прошле године за ABC News.

„Наша деца су постала анонимни учесници у вишедеценијском експерименту. И док има још тога што морамо да научимо о пуном утицају коришћења друштвених медија на њихово здравље и добробит, сада знамо довољно да предузмемо мере и заштитимо нашу децу”, истакао је Марти.

Ментално здравље као „сложено питање"

У одговору издатом у време давања савета од Мартија, представник компаније „Мета”, навео је ментално здравље као „сложено питање“ и указао на друге факторе који утичу на то здравље, као што су ограничен приступ здравственој заштити, пандемија коронавируса и академски притисак.

Представници „Јутјуба“ рекли су за ABC News у то време да су применили низ заштитних мера за младе кориснике, укључујући додавање „функција дигиталног благостања“, уклањање садржаја који „угрожава емоционално благостање малолетника или промовише самоубиство и самоповређивање“ и „ истражујући начине за даљу сарадњу са истраживачима."

Портпарол „ТикТок-а" рекао је за ABC News да су његове компаније додале корисничка помагала за побољшање менталног здравља младих, као што су подсетници за спавање и старосна ограничења. Компанија је такође саопштила да је изградила интерфејс за програмирање апликација који укључује јавне податке о садржају и налозима на платформи, који је доступан америчким истраживачима.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије