Ако мислите да су приганице уштипци – варате се
Унутра ваздушасте, споља хрскаве, сличне уштипцима и крофнама, али ипак има разлике у рецепту за приганице. Топле приганице служити уз сир, кајмак, пршуту, туршију, ајвар, а ко воли може и са шећером, уз мед, џем, подједнако су добре. Уосталом како желите. Да би упиле мање масноће постоји трик, а није убрус.
Одвојивши се од обичног теста за хлеб, приганица се уздигла до симбола. Оно што је за друге народе хлеб и со, то је у Црној Гори приганица и мед или шећер – симбол добродошлице.
У тајну припремања приганица добродошли сте и ви.
Ваздушасто тесто које се одлично комбинује са кајмаком, сиром и пршутом. Такође, изванредне су и у слаткој варијанти – умачу се у кристал шећер залогај по залогај, за разлику од уштипака које се посипају шећером у праху. Ко воли може да их једе са џемом, медом или кремом.
Многе домаћице ће рећи да су приганице исто што и нама добро знани уштипци, али разлика у прављењу теста ипак постоји.
Поента је да се тесто добро направи и да упију што мање уља, а за то постоји "цака". Један састојак спречава да тесто упије уље током пржења – ракија!
Најпре у млaку воду измрвите квасац и додајте шећер. После пет минута додајте кашику ракије, а онда и брашно и со. Тесто би требало да буде гушће него за палачинке, а ређе него за кифлице.
Прекријте посуду са тестом прозирном фолијом и оставите да одстоји на топлом око пола сата.
Пре пржења обавезно још неколико пута енергично прођите варјачом по тесту.
У дубљу шерпу сипајте уље, па кад се загреје у њега спуштајте комадиће теста које сте извадили кашиком.
Пре него што ћете одвојити тесто за сваку приганицу кашику умочити у уље.
Ако вам тесто није округло, поправите га прстима, па га спуштајте у вруће уље.
Кад приганице порумене, извадите их на папирни убрус да се оцеде од вишка масноће и служите док су топле.
Коментари