четвртак, 23.01.2020, 06:35 -> 06:37
Извор: РТС
Шест ствари које треба да знате о коронавирусима
Нови облик коронавируса који је заразио више стотина људи у Кини изазвао је панику широм света, а значајне мере предострожности су предузете. Шта су тачно коронавируси и због чега их Светска здравствена организација идентификује као вероватне узроке будућих епидемија?
Упркос томе што су и жижу јавности доспели почетком новог миленијума, коронавируси први пут су медицински описани 60-их година, као једни од узрочника обичне прехладе.
Коронавируси примарно нападају горњи респираторни и дигестивни тракт код сисара и птица, а за сада је познато седам сојева који нападају људе.
Стручњаци сматрају да су коронавируси узрочници значајног процента прехлада код деце и одраслих, а могу да доведу до развоја упале плућа, било директно вирусне или секундарно узроковане бактеријске упале плућа.
Код људи су најактивнији током зиме и пролећа.
Епидемије САРС-а и МЕРС-а показале су колико коронавируси могу да буду опасни. САРС је 2003. године заразио више од 8.000 људи, а смртност је била чак 10 одсто. САРС има и посебну патогенезу, која узрокује инфекције горњег и доњег респираторног система.
Нови коронавирус заразио је више стотина људи, а преминуло је најмање деветоро. Први случај "2019-nCoV" откривен је крајем 2019. године код пацијента са упалом плућа у кинеском граду Вухан. Шири се са човека на човека, а кинески стручњаци наводе да се адаптира и мутира.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар