Читај ми!

На листи иновација Србија на 52. месту од 133 државе; министарка Беговић: Имамо јаку науку

Србија је напредовала на листи иновација. Према најновијем извештају Глобалног индекса иновација за 2024. годину Србија је заузела 52. место од укупно 133 државе.

Колико је до сада урађено, а на чему ће се радити у наредном периоду, објаснила је Јеленa Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

Србија је напредовала за једно место на листи иновација што није мало с обзиром да се мери 81 параметар. Мере се степен дигитализације у држави, инфраструктура, колико људи има приступ интернету, колико се улаже у образовање у науку, какав нам је извоз, економија. Када су у питању знање и технологија Србија, публикације, Србија је на 13 и 14 месту, што значи да имамо јаку науку. Свеукупно ми као земља напредујемо и надам се да ћемо бити у првих 50 места“,истакла је министарка Беговић.

Истиче да у 200 хиљада светских научника имамо 89 наших научника и одличну науку. Оно што треба да се побољша су две ствари које су по мени највећи изазови: то је да повећамо број стартапа који се отварају директно из академије, института или факултета. Друга ствар је да се повећа проценат учешћа приватног сектора у истраживањима у развоју и у улагањима у науку. Ово су две ствари на којима радимо, јер ће то допринети да растемо на листама.

Имамо сјајне идеје, научнике, треба још да радимо на технолошком транспорту

Пре неки дан је потписан нови споразум између БИО4 кампуса и "Ар-експо", једне велике, јавне компаније која се бавила развојем Експа после 2015. године у Милану. После Експа одлучили су да се баве иновацијама и да функционишу као центар. У оквиру компаније ради око 60 хиљада људи који ће нам бити одлични партнери у сарадњи БИО4 кампуса", истакла је министарка Беговић.

Истиче да је остварена сарадња Канаде и Србије и да је у Отави потписан споразум између Научно-технолошког парка и Сајмон института,  меморандум разумевања на даљем унапређењу нашег иновационог еко система. У УН смо представљали Србију као земљу науке, БИО4 кампуса и Експо изложбу.

Сваки пут када одемо ван Србије прикажемо државу, колико радимо, колико напредујемо у науци у технолошком развоју у ИТ индустрији, биотехнологији. Потребни су нам партнери јер нисмо велика земља. На тим путовањима се пуно научи и та путовања су корисна и вредна за унапређење.

Трећи пут се одржава Future forum, а овогодишња тема је ветачка интелигенција за живот, што значи њена примена у свим сегментима друштва и живота, областима науке. Окупљамо и људе из света политике и банкарства. 

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи