Читај ми!

Кристифор Колумбо је био Шпанац и Јеврејин, открила ДНК анализа

Право порекло истраживача из 15. века откривено је након ДНК анализе узорака из Колумбове гробнице у катедрали у Севиљи, који су објављени у емисији емитованој на шпанској националној телевизији.

Кристифор Колумбо је био Шпанац и Јеврејин, открила ДНК анализа Кристифор Колумбо је био Шпанац и Јеврејин, открила ДНК анализа

Вековну мистерију о националности Кристифора Колумба открили су научници након извршене ДНК анализе. Како се наводи, Кристифор Колумбо је био Јеврејин из Шпаније.

Његово право порекло откривено је у документарном филму емитованом на шпанској националној телевизији РТВЕ поводом националног празника којим Шпанци славе Колумбов долазак у Нови свет.

Истраживачи, предвођени експертом за фирензику, Мигелом Лорентеом, анализирали су узорке остатака из катедрале у Севиљи, коју су тамошње власти дуго означавале као последње почивалиште Колумба, иако су постојале опречне тврдње. Тим их је упоредио са узорцима познатих рођака и потомака.

Земље су се дуго препирале око порекла и последњег почивалишта личности која је водила експедиције које је финансирала Шпанија од 1490. па надаље, отварајући пут европском освајању Америке.

Многи историчари су довели у питање традиционалну теорију да је Колумбо био из Ђенове у северозападној Италији. Друге теорије су се кретале од тога да је био шпански Јеврејин, Грк, Баскијац или Португалац.

Лоренте је, саопштавајући новинарима резултате истраживања, потврдио претходне теорије да су остаци у Севиљи припадали познатом морепловцу.

„Данас је то било могуће проверити новим технологијама, тако да је, претходно оспоравана, теорија да остаци у Севиљи припадају Кристофору Колумбу дефинитивно потврђена“, рекао је Лоренте.

Истраживање Колумбове националности било је компликовано бројним факторима, укључујући велику количину података, али „исход је скоро апсолутно поуздан“, нагласио је форензичар.

Колумбо је имао 55 година када је умро у северозападном шпанском граду Ваљадолиду 1506. године, али је желео да буде сахрањен на острву Хиспањола које данас деле Доминиканска Република и Хаити.

Његови остаци су тамо однети 1542. године, затим пребачени на Кубу 1795. године, а затим, како се дуго мислило у Шпанији, у Севиљу 1898. године.

Године 1877. радници су пронашли оловни ковчег закопан иза олтара у катедрали у Санто Домингу, главном граду Доминиканске Републике, који садржи колекцију фрагмената костију за које су тврдили да припадају Колумбу.

Лоренте је рекао да би обе тврдње могле бити истините пошто оба ковчега садрже непотпун скелет.

недеља, 13. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи