Читај ми!

Трећа срећа – коначно краљевско венчање на које се чекало четири године 

У суботу ће у Атини бити одржано још једно краљевско венчање,  на које се чекало четири године. Принцеза Теодора од Грчке и Данске, најмлађа ћерка краља Константина, удаће се за свог вереника, Американца Метјуа Кумара. 

У Атини је све спремно да зазвоне свадбена звона, иако се венчање најмлађе ћерке покојног грчког краља Константина и краљице Ана Марије донедавно поприлично држало у тајности, па јавности није било познато много детаља.

Теодора од Грчке и Данске, у суботу ће стати пред олтар у Атинској катедрали, у којој су се пре тачно 60 година венчали и њени родитељи, 24-годишњи млади краљ Константин и 18-годишња принцеза Ана Марија, најмлађа ћерка данског краља.

Са америчким адвокатом из Калифорније, 34-годишњим Метјуом Кумаром, седам година старија Теодора, иначе глумица, која је остварила неке споредне улоге у америчким сапуницама, верена је још од 2018. године. Међутим, некако им се није дало да своју везу озаконе, иако су венчање заказивали већ два пута.

У мају 2020, славље које је планирано на саронском острву Спецес,  где грчка краљевска породица најчешће проводи одморе, отказано је због пандемије ковида. Онда је нов датум заказан за рано лето 2023, али је младин отац преминуо у јануару те године, па су померени и планови за породично славље.

Двадесетосми септембар би требало да буде „трећа срећа".

Млада и младожења,  заједно са краљицом Ана Маријом, у међувремену су добили благослов од поглавара Грчке православне цркве, архиепископа атинског и целе Грчке, Јеронима, који неће моћи да присуствује венчању због службене посете.

Младенце ће венчати митрополит Доротеос. Претпоставља се да ће до олтара,  уместо оца, принцезу допратити њен најстарији брат, престолонаследник Павлос.

Ко ће се све појавити на венчању за сада није познато,  али се очекује сам крем европске аристократије, а вероватно и шоу бизниса.

Осим најближих родбинских веза са данском, шпанском, шведском и српском краљевском породицом (шпански краљ Фелипе је младин брат од тетке), Теодора је и кумче британске краљице Елизабете, али и престолонаследника Александра Карађорђевића и румунског краља Михаела, па има веома блиске односе и са другим краљевским породицама.

Медији преносе да се очекује око 250 званица и да ће за све њих у петак,  уочи венчања,  бити приређена свечана вечера у Византијском и хришћанском музеју у Атини, чији су вртови права оаза у центру града.

Свадбени пријем у суботу биће приређен у хотелу на плажи Глифада.

За венчање које је планирала још пре четири године, Теодора је одабрала реномирану грчку креаторку Целију Критариоти, која је већ сарађивала са звездама попут Бијонсе, Тејлор Свифт и Никол Кидман, па је за очекивати да ће при том избору и остати.

Оно што се готово сигурно зна јесте коју ће тијару носити на венчању.

Будући да је већ дуга традиција жена из данске краљевске породице да се венчају са атрактивном дијадемом Кhedive of Egypt на глави, од дијаманата и платине, коју је као свадбени поклон 1905. добила још Теодорина прабака Маргарета од Шведске, претпоставља се да ће се и нова млада држати те традиције.

Исту тијару, коју је креирао Картије, на свом венчању носиле су и Теодорина мајка и тетке, данска краљица Маргрете и принцеза Бенедикте, те старија сестра Алексија. 

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи