Читај ми!

Холивуд окреће леђа Бајдену

Холивуд је одувек био златна кока за Демократску странку. Али нелагодност због кандидатуре америчког председника Џоа Бајдена не јењава. Забринутост због његових година довела је до тога да неки верни донатори са холивудске А листе окрећу леђа председнику Бајдену, а неколицина је јавно повукла своју подршку и позвала да буде замењен као кандидат.

Холивуд окреће леђа Бајдену Холивуд окреће леђа Бајдену

Чак и пре него што је Џорџ Клуни, истакнути промотер у сакупљању новчаних прилога за демократе, јавно изразио своје неслагање и позвао Бајдена да повуче своју кандидатуру, књижевница и сценаристкиња Ајелет Волдман, у знак протеста није желела да дâ донацију за Демократску странку.

„Увек сам донирала. Увек сам донирала и више него што могу да приуштим“, рекла је Волдманова за Би-Би-Си. „Али ово је први пут до сада да сам одлучила да не донирам са циљем да укажем на своју – мислим да незадовољство није права реч – апсолутну панику која ме хвата.“

Валдманову је на овај потез мотивисао и колега сценариста Дејмон Линделоф који је 3. јула написао колумну за Дедлајн, у којој позива демократе да „престану да дају новац“ свим кандидатима док председник Бајден не одступи из председничке трке.

„Да ли је погрешно казнити цео тим због тврдоглавости бацача? Можда“, написао је Линделоф. „Али здрав разум нам говори да ће и они изгубити ако он остане. Плима која се диже подиже све чамце. Бајден ће све да их потопи.”

Друштвени медији су пуни сличних ставова, међу којима су и Абигејл Дизни, Џон Кјузак, Стивен Кинг, Роб Рајнер и други.

Хор представника филмске индустрије сигнализира погоршање ситуације за председника, који се такође суочава са притиском све већег броја демократских посланика који кажу да би требало да иступи из трке.

Холивудску А листу неки републиканци одбацују као „елиту“, али они су поуздани демократски донатори који нуде утицај у досезању бирача свих демографских и старосних група.

„Мој пријатељ Џорџ Клуни је јасно изразио оно што су многи од нас говорили“, написао је Рајнер, глумац, редитељ и истакнути либерал на Иксу (Твитеру). „Демократија се суочава са егзистенцијалном претњом. Треба нам неко млађи да узврати. Џо Бајден мора да се повуче.“

Абигејл Дизни, филмски стваралац и братаница Волта Дизнија, рекла је прошле недеље за Си-Ен-Би-Си да ће ускратити донације док Бајден не испадне из трке.

„Намеравам да зауставим било какав допринос странци док не замене Бајдена на врху листе. Ово је реализам, а не непоштовање“, сматра Абигејл Дизни. „Ако Бајден не одступи, демократе ће изгубити, у то сам потпуно сигурна.“

Други су, међутим, критиковали тај став и мисле да су демократе ангажоване у кружном стрељачком воду када би уместо тога требало да се фокусира на то како би изгледало друго Трампово председниковање.

Популарни подкастер и инфлуенсер, Џек Хопкинс, један је од најдоследнијих бранилаца председника Бајдена на друштвеним медијима. Једина ствар коју бојкотује су медији за које сматра да су неправедни према демократском процесу. „Свако ко је икада хтео да гласа за Бајдена и даље је за Џоа Бајдена“, написао је на Иксу (Твитеру).

Продуцент који је деценијама донирао средства за демократе, али није желео да буде идентификован, рекао је да су Клунијев уводник и било какав бојкот донација глупи. „Ако имам избор између неког старијег и неког подмитљивог и глупог, знам кога бих изабрао“, рекао је.

Глумац Мајкл Даглас рекао је за Би-Би-Си да је био домаћин акције прикупљања средстава за председника у априлу и да је разочаран Бајденовом „неспособношћу“ да „оспори све Трампове лажи током њихове прве дебате прошлог месеца.

Даглас је рекао да би било „тешко замислити" да би Бајден одслужио пуни председнички мандат ако буде поново изабран. „Забринут сам“, рекао је.

Бајден је некада имао јасну предност у прикупљању средстава у односу на Трампа, али се јаз између два кандидата смањио. Трампова кампања је прикупила више од 330 милиона долара у тромесечју април-јун, саопштено је раније овог месеца. То је било више од 264 милиона долара које је Бајден сакупио у истом периоду.

Председник Бајден је више пута рекао да намерава да остане у трци и да је једини кандидат који може да победи Трампа на изборима у новембру. Али те тврдње нису успеле да смире демократске донаторе.

Марк Пинкус, оснивач компаније за мобилне видео игре Зинга, рекао је за Фајненшел тајмс да не верује да ће председник Бајден „икад заобићи ово питање старосне компетенције у овом тренутку“.

„Мислим да ће најбоља шанса за Демократску странку бити отворена конвенција на којој неко други може да уђе.“.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару