Читај ми!

Холандија за Краљев дан – журка без престанка и фасцинантни фасцинатор краљице Максиме

Холандија је прославила Краљев дан, рођендан краља Вилема-Александера, весело,  шарено и на улицама, а краљевска породица се дружила с грађанима у Емену.

Холандија традиционално слави Краљев дан као национални празник посвећен владајућем монарху.

Откако је пре скоро једанаест година на престо ступио Вилем-Александер, тај празник се прославља 27. априла,  на његов рођендан. Претходно се славило 6. априла,  на рођендан његове мајке, бивше краљице Беатрикс.

Конингсдаг је нерадни дан, широм земље људи су на улицама, уз журке без престанка. Све је живописно, у националној наранџастој боји, пије се оранж битер, једу наранџасти колачићи и сладолед од поморанџе.  

 Краљевска породица, краљ Вилем-Александер, његова супруга Максима и ћерке, престолонаследница Катарина-Амалија, и принцезе Алексија и Аријана, сваке године овај празник проведу с народом у једном од холандских градова. Ове године, на 57. краљев рођендан, били су у Емену на североистоку земље, а својом појавом и стилом краљица Максима је, као и сваки пут до сада, „украла шоу", пре свега својим фасцинатором, који је, како и доликује његовом имену – био фасцинантан.

Позната холандска креаторка шешира Бери Рутјес похвалила се на друштвеним мрежама да је Максима за ову прилику одабрала њену креацију – атрактивни фасцинатор од свиле и перја, са украсима у облику лептира, који су лепршали изнад краљичине главе. Лептири су иначе симбол Емена, због баште с лептирима која се у њему налази, а модна кућа је оправдано прокоментарисала да нико тај аксесоар не би умео да понесе као она.

Увек насмејана и беспрекорно елегантна, у дугој широкој зеленој хаљини Натан бренда,  Максима је послуживала грађане колачима, док су остали ћаскали и дружили се, а лептирићи треперили на поветарцу.

Краљев дан један је од најомиљенијих празника у Холандији, а познат је и по бувљим пијацама и уличним распродајама које се организују у многим градовима. 

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара