Читај ми!

Италија се уз песму опростила од Тота Кутуња

Данас у 11 часова у Милану, у Базилици Светих Нереја и Ахилеја испраћена је легенда италијанске музике Салваторе Кутуњо, славни Тото, који је преминуо 22. августа у миланској болници „Сан Рафаеле“, месец и по дана након 80. рођендана.

Италија се уз песму опростила од Тота Кутуња Италија се уз песму опростила од Тота Кутуња

Мада му музичка критика и део италијанске публике нису били наклоњени, Тото је постао симбол ове земље у иностранству песмом Италијано (L'Italiano) а колеге, са којима се често такмичио на великим фестивалима, волеле су га и цениле.

Уз мелодије Тотових песама одсвираних на хармоници те уз балоне са италијанском заставом и нотама, у Базилику је стигао ковчег са телом певача Кутуња. Дочекао га је велики број пријатеља, родбине и обожавалаца који су, без обзира на изузетно високе температуре, дошли да се опросте од славног певача.

Церемонији је присуствовао и певач Ђани Моранди који је изјавио да је Тото био велики пријатељ, велики човек и велики уметник, као и певач Пупо.

Дуга љубавна прича са Санремом

Тото Кутуњо је прославио Италију легендарном песмом Италијано којом је учествовао на славном фестивалу италијанске музике Санремо 1983. године. Кутуњо је на том фестивалу учествовао чак петнаест пута, попут Албана, Ане Оксе и Милве, па је прозван и „вечно другим” јер је победио само једном – први пут када је учествовао, 1980. године, песмом Solo noi.

Шест пута је освојио друго место, једном је био трећи, а два пута четврти. Но пето место је управо оно које му је и донело светску славу, 1983. када га је Ђани Равера, организатор фестивала убедио да отпева песму Италијано коју је написао за Адријана Челентана, а коју је овај одбио да отпева.

Кутуњо је био и једини певач који тада није певао на плејбек, што је за фестивал у то време било уобичајено. Последњи пут је учествовао као такмичар на овом фестивалу 2010. године када је са италијанском водитељком Белен отпевао дует Aeroplani.

Тото Кутуњо је учествовао на овом фестивалу и као аутор, и то са великим успехом. Песме Noi ragazzi di oggi, коју је певао Луис Мигел, и Io amo, коју је отпевао Фаусто Леали, доживеле су огроман успех.

Победа на Евровизији у Загребу

Године 1990. група Pooh је победила у Санрему, али нису желели да оду у Загреб на Песму Евровизије. Тото је, пошто је био другопласиран, питао да ли може да учествује он уместо њих, и то не песмом којом се пласирао на друго место Gli amori (Љубави) већ песмом Insieme: 1992 (Заједно 1992) у којој је певао о уједињеној Европи пре него што се то заиста и догодило.

И мада је током гласања био трећи или четврти, при самом крају је дошло до обрта и победио је представницу Француске, баш као што је то урадила и група Манескин, са сасвим другачијим музичким стилом, много година касније.

„Момци из хора су ми причали о проблемима у Југославији, шест месеци након тога је избио рат и један од њих је погинуо. Такве ствари не могу да заборавим”, изјавио је Кутуњо за италијанске медије 2021. И мада се последњих година повукао због болести и није давао интервјуе, учинио је изузетак за Коријере дела сера.

Кутуњо је био други Италијан који је донео победу овој земљи на Евровизији после Ђиљоле Чинквети 1964. године.

Сећања Адријана Челентана и Албана

Адријано Челентано (85) и Ал Бано (80) само су неки од светски познатих музичара који су делили искуства и каријеру са вршњаком Тотом Кутуњом. И управо су они упутили најдирљивије поруке поводом његове смрти и италијанским медијима описали како је изгледало градити музичке каријере раме уз раме, као ривали, али и као пријатељи.

„Ћао Тото… Сећам се да смо били у колима, мислим да је био ‘ћинквећенто’ у питању, и ти си инсистирао да ја снимим песму Италијано. Била је то ‘супер бомба’ коју си завршио ноћ пре нашег сусрета. ‘Нисам спавао читаву ноћ’, рекао си ми, ‘размишљајући о успеху који нас чега, тебе као певача, а мене као аутора’. И песма је заиста била моћна!!!“, написао је у опроштајној поруци свом пријатељу Адријано Челентано, и додао:

„Но оно што ме је највише блокирало била је реченица ‘Ја сам прави Италијан’. Реченица коју нисмо могли да променимо јер се на њој базирало све што подразумева ово ремек-дело. А ја који изговарам ‘Ја сам прави Италијан’ ми је изгледао као да уздижем самог себе. Ти ниси веровао у то што чујеш и рекао си ми да је управо у томе ствар, да си је написао мислећи на мене, јер ја јесам прави Италијан. Знам, рекао сам ти, али не желим да будем ја тај који то говори… Не увек, али када смо превише скрупулозни то може да буде велика будалаштина и мада си је ти отпевао како бих је ја отпевао, данас, ако би требало да је певам, певао бих је баш како си је ти певао. Био си и остаћеш један великан који никада неће бити заборављен. Волим те, Адријано.“

Ал Бано је за медије испричао да је Тото био болестан још од 2004. године.

„Још 2004. ме је питао за савет и ја сам га послао у болницу Сан Рафаеле у којој сам имао пријатеље. Тамо су му дијагностиковали тумор простате и дали му само пет месеци живота а он је издржао 20 година“,  изјавио је Ал Бано и додао да су се чули пре три месеца, а да је пре тога био његов гост и да је тада схватио да је заиста лоше.

„Били смо као браћа, какви ривали", каже познати певач. „На фестивалу си сам против свих и тада се пријатељство не рачуна, но ван тога смо били јако блиски. Критичари нису били фер према њему, врло често су га потцењивали, али је зато био јако цењен у Источној Европи и у Јужној Америци. Ишли смо заједно у Москву. Но, оно што је важно јесу његове песме, а оне ће остати заувек“, испричао је Ал Бано за медије.

Музички критичар Ред Рони, изјавио је за медије да критика која често одлучује о томе шта је добро а шта није и која дели музику на ону из серије А и серије Б, често је критиковала Кутуња без икаквог ваљаног разлога. Он је подсетио да је дневни лист Република, након што је Кутуњо учествовао на Санрему 1990. заједно са Рејом Чарлсом написала „Нека Бог спаси Реја Чарлса”, што је било заиста увредљиво и врло подло, додао је Рони.

И Ал Бано се опростио од Кутуња на Инстаграму где је написао:

„Драги Тото, твоја турнеја се наставља на небу… остављајући пуно бола овде на земљи у читавом свету… Оставио си нам твоје историјске мелодије и знам да су сви схватили, као што је остатак света већ схватио, да си први и у нашој Италији и… извини што си оволико чекао!!! Певаћемо ми опет заједно горе на небу, али за сада још не могу, имам пуно тога да урадим овде доле!“

Приватни живот Тота Кутуња

Тотово детињство и живот били су обележени породичним трагедијама. Када је имао пет година присуствовао је смрти старије сестре од седам година која се угушила њокама. Његов брат Роберто се разболео од менингитиса и након тога му се живот значајно променио, а сестра Росана је била прво дете коме је у Италији оперисано срце, у Торину.

Тото је причао да му се отац задужио толико да је успео да отплати све дугове тек две године пре смрти.

Са Карлом, са којом је био у браку више од педесет година, оженио се 1971. године. Тек 2018. сам Кутуњо је изјавио за Коријере дела сера да је њихова велика љубавна прича преживела и превару.

„Карла је могла да ме избаци из куће, али није то учинила.” Но из те кратке авантуре Кутуњо је добио сина, а његова супруга Карла је затражила од певача да призна дете и да му дâ своје презиме. Данас Нико Кутуњо има 33 године и завршио је економски факултет. „Он је један од оних добрих младих људи на које наша земља може да се ослони”, изјавио је поносно Кутуњо.

На сахрани, Карла је све време држала за руку његовог сина.

Тото Кутуњо је издао 17 албума, написао је велике хитове за многе познате италијанске певаче и групе, водио је разне телевизијске програме и био је у срцу милиона Италијана и љубитеља италијанске музике у свету. Тамо ће заувек и остати.

Менаџер Тота Кутуња Данило Манкузо обавестио је јуче медије да неће бити, као што је то често у Италији, никакве сале у којој ће бити изложен ковчег како би се грађани опростили са славним певачем, већ само сахрана којој је данас присуствовао велики број грађана и познатих личности, који су приликом доласка ковчега почели да певају песму Италијано и испратили су га уз аплауз како се то уобичајено ради на италијанским сахранама уз узвике „Ћао Тото” и „Путуј Тото, пронашао си своје светло”.

Песма Италијано орила се и када је ковчег одвезен из цркве.

среда, 07. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару