Читај ми!

Изложба у Паризу у славу Саре Бернар, прве светске суперзвезде

У Паризу је отворена изложба посвећена славној француској глумици Сари Бернар, која је у своје време била предмет фасцинације широм света.

Изложба у Паризу у славу Саре Бернар, прве светске суперзвезде Изложба у Паризу у славу Саре Бернар, прве светске суперзвезде

У здању Мале палате на новој изложби у центру пажње је жена која је била позната као „божанска“. Сара Бернар је била ексцентрична, скандалозна глумица са много талената, једна од најпознатијих жена свог времена.

Статус је стекла не само због глумачког талента већ и инстинкта за самопромоцију и коришћење медија за брендирање свог имиџа. Сматра се првом познатом личношћу на свету. Поставка носи назив „Сара Бернар: Жена која је створила звезду“.

„На овој изложби могу се видети многе хаљине и накит које је носила Сара Бернар на сцени, али смо инсистирали и на личнијем карактеру ње као звезде. Представљено је много личних предмета, накита, делова тоалета. Овде је приказана и као вајарка, урадила је много портрета својих пријатеља, али и необичних предмета, веома поетски представљених, на пример алге на плажи у Белвилу, у бронзи су и апсолутно су фантастичне“, наводи Стефани Кантарути, кустоскиња изложбе.

У париском музеју је представљено 400 експоната, укључујући костиме, фотографије, филмове, слике. Поставка истражује на илустративан начин њен живот и каријеру.

И век после смрти, Сара Бернар, француска звезда из 19.века, остаје икона популарне културе.

„Сара Бернар је прва суперзвезда у свеским размерама, а изложба слави како век од њене смрти тако и изношење на светло различитих делова њене личности. Део каријере који је провела у позоришту, али и њене филмове јер је била и велика филмска звезда. Усредсредили смо се на различите аспекте њеног уметничког живота, попут уметничких кругова у којима се кретала, као што су портретисти. Поносни смо што су многе њене скулптуре овде први пут представљене“, додаје кустоскиња.

Почела је на сцени у театру Комеди Франсез где су је довео Александар Дима. Остварила је улоге Јованке Орлеанке, Федре и Клеопатре. Изложени су костими које је носила у Театру Сара Бернар, симболи тадашњег Париза за странце, на почетку модерне модне индустрије. Касније је то позориште преименовано у Театар де ла Вил.

„У своје доба била је свесна моћи маркетинга. Велика звезда за своје време, призната у рекламирању, на пример специјалне врсте пудера од пиринча, алкохола. Многе робне марке су користиле њено име, али и лице да би рекламирале своје производе“, напомиње Стефани Кантарути.

Сара Бернар, правог имена Анријета Розин Бернар рођена је 1844. а преминула 1923. у Паризу. Први наступ имала је 1862. године у позоришту Комеди Франсез. У почетку је носила епитет „мале ружне глупаче“ што није обећавало сјајну каријеру, али је након похвала славног писца Виктора Игоа убрзо постала „бесмртна“ и „божанска“, геније француске позорнице.

недеља, 11. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару