Ник Вујичић: Када неуспех усвојите као свог учитеља, више никада нећете изгубити

Аустралијанац српског порекла Ник Вујичић, познат по инспиративним говорима широм света, поново је пред београдским студентима. О томе како је замишљено поновно дружење на Правном факултету и шта се променило у његовој животној филозофији, Ник Вујичић говори за РТС.

Пре 11 година на Правном факултету Ник Вујичић је поручио студентима да никада не одустају од својих идеја, али да не одустају ни од Србије. Данас у 18 сати, на истом месту, Ник Вујичић ће одржати мотивационо предавање Останите јаки.

Отац сте четворо деце, један од највећих мотивационих говорника, ушли сте чак и у Гинисову књигу рекорда по броју загрљаја за само сат времена. На Вашим предавањима истичете да је веома важно да схватимо шта је наша сврха и да сазнамо ко смо. Ко је Ник Вујичић?

Ја сам човек вере и моја вера се састоји у томе да сазнам истину да моја вредност се не састоји у томе како живим и колико новца имам, већ ко сам, колико волим своју жену, своју децу и остатак човечанства. Моја мисија у животу је увек била да инспиришем што више људи да знају да увек постоји нада и да никада не одустају, а да заједно можемо да учинимо свет лепшим местом.

Имали сте тешко детињство. Позната је чињеница да сте са 10 година покушали самоубиство. Са 13 сте одлучили да постанете захвални, са 15 сте постали религиозни. Да ли се сећате који је то моменат када сте одлучили да изаберете наду уместо очаја?

Пролазио сам кроз депресију скоро пет година и покушао сам да извршим самоубиство са 10 година, али када сам напунио 13, схватио сам да имам избор и да не треба да будем огорчен због онога што немам, већ да будем захвалан због онога што поседујем. Ја сам свој живот предао Богу и рекао: Боже, ја можда немам руке и ноге, али желим да будем твој гласник! И ми треба да нађемо праву сврху живота и не будемо само неко ко постоји и битише. Јер ако постојите само да бисте преживели, то није довољно.

Данас моного говоримо о вршњачком злостављању, а и сами сте прошли кроз то. За младе људе написали сте књигу Останите јаки. Шта би могло да буде потенцијално решење за овај проблем?

Верујем да сама спознаја да имамо проблем је кључна ствар, као и да разумемо да нису криви учитељи и да они могу да зауставе вршњачко насиље, већ ученици морају да прекину с тим. Уколико тај покрет потекне од самих ученика, то ће донети промену.

Које ће бити главне теме предавања које ћете одржати данас на Правном факултету?

Последње три године су биле доста тешке за све. Пуно депресије, пуно страха, пуно нестабилности. А постоји и доста неизвесности и у погледу будућности, нарочито са геополитичким променама које се тренутно дешавају. Ја се молим за Србију, молим се за младе људе, али мотивационо желим да им дам алатке, практична средства како могу да победе страх, да победе депресију и како да оснажују Србију и чине је бољом земљом која више воли своје грађане.

Сви ми имамо лоше дане, претпостављам и Ви. Шта бисмо тада могли да урадимо?

Пуно људи не зна да сам ја прошао кроз депресију и 2021. године и једна од ствари које сам урадио да се извучем из тог стања јесте да сам отишао код психотерапеута. Многи људи немају ту привилегију да имају личног терапеута и човека који ће да их саслуша. Ја сам изабрао два пријатеља која сам наизменично позивао сваке друге недеље, не да би ми они нешто помогли већ само да разговарам с њима, да ме саслушају, да виде шта се дешава. Али професионални терапеут ме питао шта се догодило у мом животу о чему бих желео да разговарам. Али то није имало везе са текућом годином, већ је било нешто што се догодило пре двадесет година. Дакле, разговарати са људима је нешто што је свима неопходно, јер нисмо сами на овом свету.

Живот без ограничења је наслов Ваше прве књиге, а уједно и Ваша порука. Како да живимо живот без ограничења?

Моја порука не значи да ће да вам се сви снови испуне у животу. То је лажна нада. Ако вам неко каже да се сви снови остварују, то је просто лаж. Али кључно је да откријете шта је то што не можете да промените, али зато да промените ствари које можете и да будете захвални на ономе што имате. Да дате све од себе и да покушате и да се не плашите да покушате. То је храброст. И ако не успете, то није коначна пропаст, неуспех је путовање и неуспех је учитељ. Када неуспех усвојите као свог учитеља, више никада нећете изгубити.

понедељак, 12. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару