Танасије Узуновић, несебични великан за ког колеге имају само једну реч – бриљантан

Бард српског и југословенског глумишта Танасије Узуновић, првак драме Народног позоришта, филмски и телевизијски глумац који је остао упамћен по бројним улогама, преминуо је у 81. години на ВМА у Београду .

Танасија Узуновића – глумца раскошног талента, аутентичног у позоришту, на филму, телевизији, публика, редитељи и колеге су поштовали и волели, од његових првих улога у представама Хамлет, Злочин и казна, Мудра глупача и на десетине других, до последње премијере у Народном позоришту Године врана Синише Ковачевића. Последњи пут стао је на сцену 19. јануара тумачећи лик Зарије Вучића у култној Великој драми.

„Један од људи због којих сам и пожелео да се бавим глумом. Први пут сам га гледао у представи Ружење народа у режији Дејана Мијача. Био је бриљантан. Највише времена провели смо на снимању серије Мој рођак са села. Могу слободно да кажем да је на снимању те серије био заиста мој ујак“, каже глумац Војин Ћетковић.

Рођен је у Нишу, као унук Николе Узуновића, носиоца Легије части и председника Владе Краљевине Југославије између два рата. Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм радио и телевизију у Београду. Више од три деценије био је члан Југословенског драмског позоришта, а од 2002. играо је на сцени Националног театра.

„Памтим га на најлепши могући начин. Пре свега, кад се неко појави, он је био много леп та његова плава коса личила је на зрело жито увек му је некако лепршала око њега. Кад оде глумац као да оде део онога што је чинило нашу професију и сећања“, истакла је глумица Бранка Петрић.

Лик Рајка Малешевића из серије Мој рођак са села, памтиће телевизијска публика. Играо је и у Војној академији, Горким плодовима, Државном службенику. Запажене улоге остварио је у телевизијским драмама и филмовима, Девојачки мост, Сабирни центар, Косовски бој, Маска, Зверињак...

„Глумац са којим сам сарађивао у већини својих дугометражних филмова. Глумац огромне експресије, који је потврдио у преко стотину филмских и телевизијских серија и још већем броју позоришних представа. Уз Танасија Узуновића стасавале су генерације, био је несебичан колега који је давао своје знање млађим колегама“, навео је одговорни уредник Драмског и домаћег серијског програма РТС-а, Марко Новаковић.

Када би у младости нешто насликао после завршене сликарске школе, говорио је да краде од глуме и изневерава себе. Добитник је Стеријине награде, Октобарске награде Града Београда, Печата Народног позоришта и многих других.

понедељак, 12. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару