Какву су понуду Зеленског одбили организатори доделе Оскара

Организатори доделе награде Оскара одбили су понуду украјинског председника Володимира Зеленског да буде део церемоније.

Протеклих годину дана Володимира Зеленског су раширених руку дочекали организатори неколико додела различитих награда, филмских фестивала, па чак и њујоршка берза. Али када је реч о добијању термина за учешће у једном од најгледанијих ТВ програма – додели Оскара, украјински лидер је наишао на нешто хладнији одговор.

Другу годину заредом, Академија је одбила Зеленског, који се надао да ће свој наступ на Берлинском филмском фестивалу (на даљину) прошлог месеца, поновити и виртуелним спотом на додели Оскара на Еј-Би-Сију (ABC). Извори на које се позива Варајети (Variety) наводе да је агент Мајк Симпсон упутио молбу Академији да укључи у програм глумца који је постао политичар, али је наишао на „затворена врата“. Академија је одбила да коментарише ову информацију.

Иначе, последње анкете показују да је подршка Американаца пружању помоћи Украјини ослабила.

Након операција у фебруару 2022. године, Зеленски се појавио онлајн на Канском и Венецијанском филмском фестивалу, као и на додели Греми награда и практично је зазвонио на отварању Њујоршке берзе у септембру.

На додели Златних глобуса у јануару, Шон Пен је представио Зеленског, који је поновио своју поруку од последњих 12 и више месеци да ће Украјина победити у рату против Русије и аплаудирао „слободним људима слободног света — онима који су се ујединили око подршке слободни украјински народ“.

Симпсон се укључио јер представља Арона Кауфмана, који је заједно са Пеном режирао документарни филм Зеленског „Суперповер“, који је дебитовао на Берлинском филмском фестивалу у фебруару. Током разних медијских догађаја за филм, Пен је позвао владу САД да појача своју војну подршку Украјини, укључујући „испоруку и снабдевање прецизних пројектила дугог домета“. У децембру је Зеленски посетио САД како би се састао са председником Бајденом и позвао Конгрес да пошаље више војне помоћи Украјини.

Али нису сви спремни да Зеленском дају време за наступе. Прошле године, продуцент Оскара Вил Пејкер одбио је појављивање Зеленског. И он је за сада остао недоступан за коментар.

Још је нејасно шта је разлог за овогодишње одбијање учешћу на додели Оскара, међутим, Академија традиционално преферира да се фокусира на доприносе филмске заједнице и клони се било чега политичког, пише Варајети.

Академија није једина која је одбила Зеленског. У септембру је тим Зеленског контактирао са Филмским фестивалом у Торонту са предлогом да се појави преко сателита, али им је то одбијено.

понедељак, 12. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару