Преминуо глумац Хаим Топол, познат по улози у филму Виолиниста на крову

Хаим Топол, израелски глумац и певач најпознатији по улози млекаџије Тејвјеа у филму „Виолиниста на крову“, преминуо је у 88. години.

Познат по свом необичном презимену и омиљен по свом наступу као Тејвје у мјузиклу и филму, вест о смрти Хаима Топола је објавио председник Израела.

Топол је умро у среду у свом дому у Израелу окружен породицом, јавили су локални медији. Његов син је недавно потврдио да му је прошле године дијагностикована деменција.

Израелски председник Исак Херцог описао га је у изјави у којој је објавио Тополову смрт као „даровитог глумца који је доминирао многим сценама у Израелу и иностранству, својим присуством испунио биоскопска платна и дубоко ушао у наша срца“.

Рођен у Тел Авиву 1935. године, Топол се пријавио у израелску војску са 18 година. Тамо је постао члан забављачке трупе. Једна од улога коју је играо током свог боравка у трупи била је Салах Шабати у комичним скечевима које је написао будући редитељ и писац Ефраим Кишон, који ће касније режирати Топола у филмској адаптацији 1964. године.

Топол је освојио Златни глобус као најперспективнији дебитант, Салах Шабати је био први израелски филм који је номинован за Оскара као најбољи страни филм.

Две године касније, Топол је дебитовао као Тејвје, накратко заменивши Шмуела Роденског у израелској продукцији када се глумац разболео. Продуцент оригиналне бродвејске продукције, Харолд Принс, позвао је Топола на аудицију за предстојећу Вест Енд продукцију. Да би течно говорио енглески, Топол је научио напамет албум са глумцима на Бродвеју и провео шест месеци у Лондону учећи своју партију фонетски са професором певања.

Неколико месеци након премијере, Топол се вратио у Израел током арапско-израелског шестодневног рата и придружио се забављачкој трупи. Вратио се у Лондон, наступивши у више од 400 представа.

Поново је добио улогу Тејвјеа у филму из 1971. након што је режисер Норман Џевисон одлучио да не користи бродвејског глумца Зеро Мостела, који је ту улогу прославио у САД. Топол је освојио Златни глобус за најбољег глумца за своју улогу у филму, а номинован је за најбољег глумца на Оскару, изгубивши од Џина Хекмана у филму Француска веза.

Наставио је да игра улоге у разним продукцијама Виолинисте на крову широм САД, Лондона, Израела и Аустралије до 2009. Био је номинован за награду Тони 1991. за оживљавање Бродвеја.

У каснијим годинама, Топол је писао и илустровао књиге и основао непрофитну организацију за децу са посебним потребама. Године 2015. добио је Израелску награду, једно од највећих признања у земљи.

понедељак, 12. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару