Читај ми!

Холандска престолонаследница поново жртва телесног подсмевања

Током карипске турнеје холандског краља, која је истовремено представљала прву државну посету за 19-годишњу престолонаследницу Катарину Амалију, принцеза је поново била на мети непримерених коментара на друштвеним мрежама на рачун свог физичког изгледа.

У време када се све више говори о поштовању различитости и променама у концепцији идеалних стандарда лепоте, тзв. "body shaming", телесно подсмевање, и даље је присутно у медијима, а нарочито на друштвеним мрежама.

Да на то нису имуне ни принцезе искусила је на својој кожи више пута и холандска престолонаследница Катарина Амалија, ћерка краља Вилема Александера и краљице Максиме за коју важи да има беспрекоран стил.

Током своје прве званичне државне посете карипским земљама у саставу Краљевине Холандије, она се нашла на мети непримерених коментара на друштвеним мрежама због једног аспекта свог физичког изгледа.

Деветнаестогодишња принцеза је већ годинама под великим притиском, не само због чињенице да ће једнога дана од свог оца преузети трон. Иако покушава да живи живот нормалне тинејџерке, околности јој никако не дозвољавају да то и оствари.

Тек што је започела студије, пре неколико месеци морала је да се из свог студентског смештаја врати у родитељску палату, због озбиљних претњи по њену безбедност. Сигурносне службе имале су сазнања да неки криминални кругови планирају отмицу, па живот принцезе у кругу вршњака, без посебног обезбеђења, више није долазио у обзир.

Осим тога, корисници друштвених мрежа често се у својим коментарима окомљују на њено тело, критикујући је да је пуначка, што после изазива осуде јавности.

Телесно подсмевање је веома озбиљан друштвени проблем који може изазвати катастрофалне менталне и физичке последице на здравље особе која му је изложена, изазвати губитак самопоуздања, повећање стреса, повлачење у себе, па чак и депресију.

У неким интервјуима и принцеза Катарина Амалија је отворено говорила да због свих притисака које њен живот носи, понекад мора да потражи стручну помоћ.

Током турнеје по Карибима, неки холандски медији отишли су толико далеко да су коментарисали њено несигурно понашање као последицу сазнања о злурадим коментарима.

У једном од обраћања медијима, заједно са родитељима, престолонаследница је признала колико је уживала у слободи коју је имала на том путовању, јер јој је понекад и даље тешко, недостаје јој нормалан студентски живот и могућност да се слободно шета улицама или разгледа излоге.

Да понекад и медији умеју да буду непримерени, показало се и пре неколико година, када је принцеза имала само 16 година. У лето 2020. шпански магазин Карас, који се углавном бави трачевима о познатим личностима, нашао се на мети жестоких критика јавности због своје насловне стране, на којој је, уз слику Катарине Амалије са мајком, написано како „Максимина најстарија ћерка с поносом носи свој 'plus size' имиџ“ (ванстандардне величине) и да је реч о „принцези која живи свој адолесцентски живот без табуа и брани своју фигуру праве жене“.

Овакво неприхватљиво истицање Амалијиног физичког изгледа, без икаквог разговора са њом на ту тему, изазвало је лавину осуда, а лист су посебно критиковали у Максиминој родној Аргентини.

Уредништво се тада бранило саопштењем да су причу направили да би се управо позабавили стигматизацијом и инспирисали читаоце који се можда боре са самопоуздањем када је њихово тело у питању.

Њихово образложење је у јавности с индигнацијом одбачено, а овакав потез критикован као контрапродуктиван, јер је управо скренуо пажњу на нечији физички изглед, правдајући се да чини супротно.

Краљевска породица се тим поводом није оглашавала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 12. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару