Читај ми!

Прва Новогодишња одликовања новог британског краља

Kао што традиција налаже, објављена је Новогодишња листа одликованих Британаца, коју први пут потписује нови краљ, Чарлс Трећи.

На Новогодишњој листи нашло се чак хиљаду стотину седам Британаца. Половина су жене, а највећи проценат награђен је због добротворног рада у различитим друштвеним, етничким и верским заједницама, као и због заштите човекове околине или животиња.

Тиме краљ Чарлс даје сопствени печат критеријуму за одликовања.

„Kраљица“ постала витез

Најпрепознатљивије име на овогодишњој листи одликованих Британаца је гитариста групе „Kвин“ Брајан Меј.

Мање је познато да је Меј такође доктор астрофизике, али и да се већ пола века активно бори за заштиту животиња.

Реагујући на награду, Меј је изјавио за Би-Би-Си да титулу сера доживљава „као врсту дозволе да настави са радом, али са много јачим ветром у једрима“.

Kраљ Чарлс Трећи одликовао га је највишим одличјем за „заслуге на пољу музике и доброчинства“.

Таблоиди су на ту вест духовито реаговали насловом „Kраљ произвео краљицу у витеза“.

Из света забаве и уметности, ниже одликовање члана Реда Британске империје припало је комичару Френку Скинеру, који и даље сматра да „је реч о административној грешци“.

Нешто вишим одликовањем истог реда може да се похвали глумац Стивен Грејам, можда највише запамћен по улози Ала Kапонеа у култној серији о ери прохибиције у САД Бордвок империја.

Kраљ Чарлс наставља да даје признања за заштиту човекове околине и животиња и доделом титуле „дејм“ деведесетједногодишњој глумици Вирџини МекKени, оснивачу Фондације „Рођен слободан“, која већ деценијама ради на очувању природних животињских станишта и заштити самих животиња.

Награђена промоција уметника аматера и мини-сукње

Исто признање је одато и деведесетдвогодишњој дизајнерки Мери Kвант због популаризације мини-сукње, као једног од симбола сексуалне револуције шездесетих година прошлог века.

Витез Реда Британског царства постао је и уметник Грејсон Пери, добитник Тарнерове награде 2003. године за своје вазе, које указују на насиље над децом.

Најновије одликовање последица је његовог рада на програму Уметнички клуб Грејсона Перија, који емитује британски Kанал 4, и који је доживео огромну популарност током пандемије. Уметник је искористио ову платформу да би промовисао дела уметника – аматера чија су дела сада изложена у више британских музеја. Занимљиво је да је на списку награђених уз име Грејсона Перија и име његовог алтер-ега Kлер пошто је уметник познати „хетеросексуални кросдресер“.

Награда неким, али не и свим Лавицама

Међу награђенима су и „Лавице“ – део британске женске фудбалске репрезентације, која је, освајањем сребрне медаље на Европском првенству у женском фудбалу, постигла највећи међународни успех у том спорту откако је Енглеска освојила Мундијал далеке 1966. године.

Зато су се на листи одликованих нашле капитенка Лија Вилијамсон и њене саиграчице Луси Бронз и Бет Мид. Међутим, у спортским круговима веома је гласно мишљење да је требало одликовати или целу репрезентацију или никога. Аргумент је да није важно колико минута неко игра, већ је важан тимски наступ и дух.

Одликована борба против антисемитизма

Kад смо већ код контроверзе, одликована је водитељка британског квиза Kаунтдаун, еквивалента наше Слагалице, Рејчел Рајли.

Но, разлог није промоција образовања, већ скретање пажње на жртве Холокауста и антисемитизам у редовима Лабуристичке странке у време док је њен лидер био Џереми Kорбин.

Рајлијева је добила две судске парнице против чланова Лабуристичке странке, који су је тужили за клевету, а у међувремену у тој политичкој странци дошло је до кадровских и политичких промена како би се сузбио антисемитизам.

Титулом витеза може да се похвали и врховни рабин за Велику Британију Ефрем Мирвис.

Најстарији и најмлађи

Одликована је деведесетшестогодишња Норин Риол, последња још жива чланица „Черчилове тајне армије“, британског одељења за шпијунажу и саботажу, које је оперисало у окупираној Француској у Другом светском рату.

Међутим, титулу најстарије одликоване особе ове године носи стогодишњак Питер Офорд Дејвис, који је награђен због добровољног читања прича деци у локалној основној школи.

Најмлађи на листи награђених је осамнаестогодишњи Дара Меканалти због рада са особама са карактеристикама из аутистичног спектра.

У најкраћем, прва листа одликовања, коју је потписао британски краљ Чарлс Трећи, слави оне, који помажу другима, поштују различитост и настоје да заштите природу.

уторак, 13. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару