Читај ми!

Преминуо Анђело Бадаламенти, аутор музике за „Твин Пикс“ и „Плави сомот“

Амерички композитор Анђело Бадаламенти, најпознатији по сарадњи са Дејвидом Линчом у серији „Твин Пикс“ и више његових филмова, преминуо је у 86. години. Бадаламентијев рад награђен је Гремијем, а током богате каријере сарађивао је са бројним славним уметницима, међу којима су били Дејвид Боуви и Меријен Фејтфул.

Анђело Бадаламенти заволео је музику врло рано. Већ као осмогодишњак почео је да свира клавир, али се преоријентисао на хорну. Основне и мастер студије завршио је на приватном конзерваторијуму Manhattan School of Music у Њујорку.

Плодоносну сарадњу са Дејвидом Линчом започео је 1986. године у филму Плави сомот. Бадаламенти је првобитно био доведен да Изабели Роселини буде професор певања, али је на крају компоновао главну тему за филм, био музички супервизор, а такође се појавио у филму као џез пијаниста.

После Плавог сомота, уследило је више заједничких пројеката Бадаламентија и Линча. Твин Пикс ће обележити каријере оба уметника.

На додели Греми награда 1991. године, Бадаламенти је имао две номинације. У категорији инструменталних композиција за филм или ТВ (за музику за серију Твин Пикс) није награђен, али је Академија поп инструментално дело Twin Peaks Theme прогласила за најбоље.

Иако је током богате каријере освојио бројне награде, то ће остати његов једини Греми. 

Осим музике за франшизу Твин Пикс и остварење Плави сомот, Бадаламенти je компоновао музику и за Линчове филмове Булевар звезда, Дивљи у срцу, Изгубљени ауто-пут, Права прича.

Написао је главне теме и за филмове Страва у Улици брестова 3: Ратници снова, Човек од прућа и многе друге.  

Холивуд рипортер наводи да је Анђело Бадаламенти преминуо у недељу окружен члановима породице у свом дому у Њу Џерзију. 

Линч се у свом дневном извештају Weather Report ноћас опростио од композитора речима: „Данас... нема музике“.   

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 13. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару