Читај ми!

Поштоваоци се опраштају од Дејана Мијача – Отишао је последњи представник једног другог света

Пријатељи и поштоваоци Дејана Мијача, сагласни су да смо остали без једног од најзначајнијих позоришних редитеља, чије представе ће ући у историју позоришта на нашим просторима.

На вест о смрти позоришног редитеља, академика Дејана Мијача, Вида Огњеновић, редитељка, књижевница и преводилац, наглашава да нас је наупустио један од најзначајнијих југословенских редитеља који је успостављао стандарде у позоришту.

Огњеновић је истакла да ће Мијачеве представе ући у историју југословенског позоришта.

„Дејан Мијач је умео на специфичан начин да осавремени класику у позоришту, а исто тако успевао је да проналази нове изузетне позоришне комаде. Својим представама успевао је увек изнова да успоставља позоришне стандарде на простору некадашње Југославије“, истакла је Вида Огњеновић.

Жељко Хубач, драматург, драмски писац и редитељ, у изјави за Танјуг наводи да је Дејан Мијач био један од најзначајнијих југословенских редитеља, уметник који је на естетском, али и плану позоришне етике био неприкосновени ауторитет.

Хубач напомиње да му је Мијач био професор у једном моменту школовања.

„То време сматрам изузетно важним делом мог позоришног сазревања. Дејан Мијач је био један од последњих стубова све крхкије бране која театарску уметност брани од поплаве естетског конформизма и просечности“ сматра Хубач.

Глумац Хаџи Ненад Маричић каже да је „отишао последњи представник једног другог света“.

„Често смо се сретали у стану мог професора Предрага Бајчетића. Били су то разговори који као да вас у тренутку пребаце у друго време, без мобилних телефона, у свет књига или позоришних великана који су њима опет били толико блиски. Такве приче нисте могли тек тако слушати, већ начуљених ушију упијате сваку реч“, присећао се Маричић дружења са великим драмским уметником.

„Остале су нам две недовршене представе. Ипак ... свима сте нам обогатили живот“, последњу поруку је послао Маричић редитељу Дејану Мијачу.

Ирфан Менсур: Мијач ме је позоришно одгајио

„Толико тога је направио, за њим остају све те легендарне представе, он је тако велико име. Мијачеве режије су ми биле значајне у каријери, од Находа Симеона па надаље. Много глумаца се афирмисало управо преко његових представа“, нагласио је Менсур, истакнут и као редитељ последњих деценија.

У вези са тим, глумац је открио да се увек консултовао са Мијачем око својих режија, да му он искрено каже да ли је урадио добро или не, или да му пружи савет око одабира драме за реализацију.

„Велика ми је срећа да сам га познавао. Позоришно ме је одгајио. Дубоко сам тужан и повређен његовим одласком. Он више није био човек, него - појам. И кад један човек постане појам, онда нема граница. Смрт је заиста ужасна, толико нас други великани напуштају, ово је постао помор. Сви ми недостају“, са тугом је причао Менсур.

Јавне личности се на друштвеним мрежама опраштају од Мијача

Позоришна редитељка Милица Краљ је на свом налогу на Твитеру написала да је за њу Мијач „био и остао највећи“ и да је „свет цео заиста отишао сад“.

Босанскохерцеговачки позоришни редитељ Дино Мустафић на својој страници на Фејсбуку написао је да је Мијач био „генерацијама глумаца прави маестро у театру“.

„Знао сам остајати сатима са њим у дијалогу о уметности. Неке савете и сугестије сам трајно уписао у своју меморију. Научио ме да на пробама можда 'понављам исту грешку‘. Збогом и хвала драги Дејане“, написао је Мустафић.

Глумица Искра Брајовић присетила се како је као девојчица своје песме записивала „у неке свеске купусаре и тек понеком их показивала“, а „један од првих из те тајне дружине био је Мијач“.

„А када му је трагично настрадала ћерка, мене десетогодишњакињу је то толико потресло, та замисао да останеш без детета, да сам му написала песму и дала тати да му је преда“, присетила се глумица.

Према њеним речима, сутрадан је код њих Мијач дошао са компјутером, да више не пише на којекаквим папирима, а завет да ће наставити да пише и поред глуме је одржала, док је сваки наредни сусрет редитељ почињао питањем – Пишеш ли још?

„Жао ми је, Дејане, што сад не умем да саставим песму и што са годинама речи беже од нас, а не излазе више из срца на папир директном линијом. Видимо се једног дана свакако. До тад ћу имати праву песму за Тебе“, поручила је Брајовић..

Поп-рок бенд „Неверне бебе“ на својој страници упутио је Мијачу „последњи поздрав из неког позоришног, али и кошаркашког првог реда“.

„У непрекидној јурњави почетка и краја, смеха и суза, живота и смрти, неки заслуже вечност“, навео је бенд.

Новинарка Антонела Риха је на Твитеру објавила да је Мијач био „велики човек и велики редитељ“.

„Хвала за сваку критику и сваку подршку. Дубоки наклон према делу и животу великог редитеља Дејана Мијача!“, написао је на свом налогу на Твитеру некадашњи председник Србије, Борис Тадић. 

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару